Print this page

Ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γ. Αμυράς από την Κέρκυρα βαφτίζει «έργο εθνικής σημασίας» την αρπαγή της περιουσίας μέσω των δασικών χαρτών! - Οι δασικοί χάρτες δεν έχουν λάθη - Είναι όλοι ένα "λάθος"!

April 29, 2021 739

 

Ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γ. Αμυράς από την Κέρκυρα βαφτίζει «έργο εθνικής σημασίας» την αρπαγή της περιουσίας μέσω των δασικών χαρτών! -  Οι δασικοί χάρτες δεν έχουν λάθη - Είναι όλοι ένα "λάθος"!

 «Έργο εθνικής σημασίας» χαρακτήρισε την ανάρτηση δασικών χαρτών, κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, ο οποίος έφτασε στο νησί την Τρίτη27/4 συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα, καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση.

Ο Γ. Αμυράς επισκέφθηκε την Κέρκυρα και χθες τα Διαπόντια νησιά μετά το Μεγανήσι και την Λευκάδα, καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι επιλογή η συζήτηση των προβλημάτων στο πεδίο. Είχε διαδοχικές συσκέψεις για τα ζητήματα που αφορούν τους δασικούς  χάρτες με βουλευτές, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και φορείς.

«Καλούμαστε ο καθένας από την θεσμική του θέση, να διασφαλίσει το περιβάλλον και να μείνει για τις επόμενες γενιές», επισήμανε και πρόσθεσε πως μέρος της προσπάθειας είναι και οι δασικοί χάρτες ως μια μεταρρύθμιση, ένα εργαλείο, το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. «Με μεγάλη λύπη λέω, πως δυστυχώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει δασικούς χάρτες, δασολόγιο, κτηματολόγιο. ‘Αρα είναι μεγάλη η αναγκαιότητα των δασικών χαρτών, εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον», τόνισε.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, χαρακτήρισε την ανάρτηση των δασικών χαρτών ως έργο εθνικής σημασίας και είπε πως «είμαστε υπερήφανοι που για πρώτη φορά, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουμε αναρτημένους δασικούς χάρτες για το 100% της ελληνικής επικρατείας».

Ωστόσο ο Γ. Αμυράς αναγνώρισε ότι υπάρχουν ιδιόμορφα ζητήματα σε κάποιες περιοχές του Ιονίου και διαβεβαίωσε πως θα επιλυθούν νομοθετικά και οριζόντια. Ειδικότερα μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το ένα ζήτημα είναι το ιδιοκτησιακό. Εκεί όπου δεν υπάρχει τεκμήριο της κυριότητας της γης υπέρ του δημοσίου, οι πολίτες έτρεχαν στα δικαστήρια για το δίκιο τους. Αυτό αλλάζει, το δόγμα αλλάζει. Αυτή είναι η μια νομοθετική ρύθμιση που θα κάνουμε.

Οι δασωθέντες αγροί, χωράφια που καλλιεργούνταν και εγκαταλείφτηκαν πριν 10ετιες τώρα εμφανίζονται πως εμπίπτουν στην δασική νομοθεσία .Ήδη στο υπουργείο βγάλαμε από την εξίσωση, μέσα από την θεσμική διαδικασία τους ασπαλάρθους. Αυτό άλλαξε και έτσι απελευθερώνονται ιδιοκτησίες.

Το 3ο ζήτημα, που καλούμαστε νομοθετικά να αντιμετωπίσουμε, είναι οι εκχερσωμένες πρώην δασικές εκτάσεις.

Το δόγμα αλλάζει. Δεν θα τρέχει ο πολίτης να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας Η δημόσια διοίκηση, θα κάνει αυτές τις απαραίτητες ενδογενώς ενέργειες, ώστε να έχουμε ακριβείς δασικούς χάρτες που και το δάσος θα προστατεύουν και δεν θα θίγουν την ιδιοκτησία και τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών. Ήρθαμε να δώσουμε λύσεις».

Σαρωτική επιχείρηση αναδιανομής και στο βάθος… Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

Πίσω από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του εκ μεταγραφής από το ΠΟΤΑΜΙ υφυπουργού, των κυβερνητικών παραγόντων και των υποστηρικτών τους στην τοπική και περιφερειακή κατ΄ ευφημισμόν αυτοδιοίκηση κρύβεται η πικρή αλήθεια της αρπαγής της περιουσίας του λαού και της βίαιης αναδιανομής υπέρ των εχόντων και κατεχόντων. Χωράφια, κτήματα, αυλές σπιτιών, χέρσες εκτάσεις που ποτέ δεν γνώρισαν δέντρο, αλλά και βράχια, όλα κηρύχθηκαν δάση! Τώρα για να αποχαρακτηριστούν, ώστε να μπορούν να τα αξιοποιήσουν οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν «αντίρρηση» με το αζημίωτο για το κράτος των «άριστων» φυσικά. Και χωρίς καμία βεβαιότητα για τα αποτέλεσμα.

Είμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη για την νεοελληνική ιστορία, επιχείρηση μιας σαρωτικής αναδιανομής γης. Το κράτος των νεοφιλελεύθερων διεκδικεί χιλιάδες περιουσίες αγροτικών νοικοκυριών. Εάν τις καταχραστεί η συνέχεια γνωστή. Αυτό που δεν μπορεί να αποχαρακτηρίσει ο κάθε μικροϊδιοκτήτης θα μπορέσει στο μέλλον ένας μεγαλοξενοδόχος, ή χωρίς καν να γίνει αυτό, θα προσφερθεί στους «ευεργέτες» των ΑΠΕ.

Είμαστε μπροστά σε ένα ακόμη εισπρακτικό όργιο της κυβέρνησης, αφού κάθε «αντίρρηση» θα πληρώνεται… ακριβά! Ακόμη και αν όλα παραμείνουν δάση.

Με δεδομένο ότι οι ανεμογεννήτριες, τοποθετούνται κατά κανόνα σε ημιορεινές ή ορεινές περιοχές κυρίως των νησιών, κι επειδή λόγω του ελληνικού ανάγλυφου οι περιοχές αυτές προσφέρονται παραδοσιακά -και κατά κανόνα- για την κτηνοτροφία και κάποιες γεωργικές καλλιέργειες (μηλιές, καρυδιές, όσπρια, αμπέλια, αρωματικά κ.ά.), υπάρχει «σύμπλεξη συμφερόντων». Από τη μία οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές που ασχολούνται πάππου προς πάππου με τις παραδοσιακές μονάδες τους, βόσκοντας κοπάδια ή καλλιεργώντας χωράφια, και από την άλλη τεράστια ξένα μονοπωλιακά μεγαθήρια (Vestas, Enercon, Siemens-Gamesa, Nordex, GE Renewable Energy κ.ά.) με ντόπιους ατζέντηδες τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ, την ENEL Green Power, την EREN και την Iberdrola Rokas.

Παλιά μας έλεγαν ότι θα πάρει μέχρι και τους γαιδάρους μας ο κομμουνισμός - Τώρα παίρνει και τις περιουσίες των φτωχών για να τις δώσει στους πλούσιους ο νεοφιλελευθερισμός!

Με βάση όλα αυτά, τα χειμαδιά (οικήματα, κατασκευές, πρόχειροι σταυλισμοί κ.ά.) και οι ορεινές ή ημιορεινές καλλιέργειες ισοπεδώνονται, η βόσκηση απαγορεύεται, οι μικροϊδιοκτήτες εξοβελίζονται στο όνομα της «ανάπλασης»! Στη θέση τους χιλιάδες τόνοι τσιμέντου, ανατροπή του εδαφικού προφίλ, δρόμοι-λεωφόροι για να περάσουν τα τεράστια φορτηγά πλατφόρμες των κομματιών των ανεμογεννητριών, πλήρης ανατροπή του υδρογεωλογικού υπόγειου φυσικού δικτύου, υποβάθμιση της φυσιογνωμίας της περιοχής, θα συνθέσουν το νέο τοπίο. Οι μικροκτηνοτρόφοι και μικροκαλλιεργητές εκτοπίζονται, στο όνομα της «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ, που προσυπογράφει η κυβέρνηση της ΝΔ. Η όλη κατάσταση οδηγεί στη συγκέντρωση της αγροτικής γης από τα διατροφικά και ενεργειακά μονοπώλια και είναι προφανής η στρατηγική της Δεξιάς να καταργήσει κάθε έννοια ιδιοκτησιακού καθεστώτος, εκμεταλλευόμενη την -κατά κανόνα- ανυπαρξία εγγράφων από μικροϊδιοκτήτες, μικροκαλλιεργητές και μικροκτηνοτρόφους. Για άγραφες ιδιοκτησίες που υφίστανται για δεκαετίες (ίσως και αιώνες), σε βοσκοτόπους, χειμαδιά, καλλιεργούμενες εκτάσεις κ.ά., απαιτούνται εν μια νυκτί, επίσημα ιδιοκτησιακά έγγραφα! Οι αναρτήσεις Δασικών Χαρτών, παρμένες με αεροφωτογραφίες(;), προκαλούν ανησυχία σε χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης, που καλούνται μέσα σε τρεις μήνες να αποδείξουν με επίσημα έγγραφα την ιδιοκτησία τους. Εάν όχι θα αποστερηθούν ή θα κληθούν να επιστρέψουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν από την επιλεξιμότητα βοσκήσιμων εκτάσεων. Ο σκοπός αυτής της νέας κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ είναι η δήμευση των αναπόδεικτων ιδιοκτησιών, η αλλαγή της χρήσης γης και η απόδοσή της -μέσω τραπεζών- στα ενεργειακά μονοπώλια στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ, με την πλήρη αποδοχή όλων των ευρωπαιόδουλων κομμάτων . Γι’ αυτό και η πρεμούρα της νομοθετικής κατοχύρωσης των δασών, των δασικών εκτάσεων και της χρήσης γης, ενόψει των «επενδυτικών» σχεδίων των μονοπωλίων που προϋποθέτει και το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας Γεωργίας-Κτηνοτροφίας που έχει τις μονάδες σε ημιορεινά ή και ορεινά σημεία.

Να ανακληθούν τώρα οι νέοι «δασικοί χάρτες».

Να πάρουν θέση όλοι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Να απαιτήσουν την καθολική απαλλαγή από την κατάθεση ενστάσεων και τα οικονομικά βάρη των σχετικών πράξεων.

Γιώργος Κ. Καββαδίας - drepani.gr (argyrades.gr)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.