• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Εγκώμιον α(χ)ριστείας από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων

May 15, 2021 444

 

Με δελτίο τύπου η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων  θριαμβολογεί για την απόφαση του ΥΠΑΙΘ για τα πρότυπα – πειραματικά σχολεία και μάλιστα για τα τρία σχολεία της ΠΙΝ κάνοντας λόγο για «αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά».

Πίσω από τις θριαμβολογίες κρύβεται η πραγματικότητα ότι τέτοιες αποφάσεις οδηγούν στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.  Γιατί τα πρότυπα σχολεία λειτουργώντας ως «κέντρα αριστείας» που εμπράκτως προσελκύουν μαθητές από τα μεσαία και ανώτερα οικονομικά κοινωνικά στρώματα, αποκομμένα από τη δημόσια εκπαίδευση, συμβολίζουν τον ταξικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι ενταγμένα στις κατευθύνσεις της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ  για διαφοροποιημένα σχολεία, για σχολεία «αρίστων». Τα πρότυπα-πειραματικά, αποκομμένα από το εκπαιδευτικό σύστημα (όλα ρυθμίζονται από τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων ΔΕΠΠΣ, που διορίζει  ο Υπουργός ) λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός για γενίκευση της αξιολόγησης και της ανταγωνιστικής λειτουργίας των σχολείων νομιμοποιώντας και εντείνοντας την κοινωνική ανισότητα στην εκπαίδευση.

Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Κέρκυρας που εκτός των άλλων τονίζει: «Η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, ο διαχωρισμός των μαθητών σε αρίστους και «κακούς», δεν έχει καμία σχέση με την αναγκαία αναβάθμιση που έχει ανάγκη η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλα τα σχολεία, ανεξάρτητα από την περιοχή, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού.»

Παράλληλα η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων  «ξεχνά» ότι ο χαρακτηρισμός των σχολείων ως πρότυπα – πειραματικά είναι μια πράξη αυταρχική, αυθαίρετη κόντρα στη βούληση των Συλλόγων Διδασκόντων και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επισημαίνει ο ΣΕΠΕ: «οι Σύλλογοι Διδασκόντων αντιτάχθηκαν και στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου να επιβάλουν, με την ίδρυση νέων πειραματικών και πρότυπων σχολείων, την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών «από το παράθυρο», απορρίπτοντας την κουλτούρα της «αριστείας» και την κατάργηση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών. Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Κέρκυρας καταγγέλλει την απόφαση του ΥΠΑΙΘ να ορίσει τα συγκεκριμένα σχολεία ως πειραματικά, ως πράξη αυθαίρετη τη στιγμή μάλιστα που ο ορισμός τους έγινε χωρίς τη θέληση και την απόφαση των Συλλόγων Διδασκόντων, χωρίς ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών αλλά με προκλητικές πρακτικές «εντέλλεσθε» από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Κέρκυρας».

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων:

“Αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά προσδίδει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (11/05/2021) να χαρακτηρίσει τρεις Σχολικές Μονάδες ως Πειραματικές, το 14οΝηπιαγωγείο Κέρκυρας, το 4οΔημοτικό Σχολείο Κέρκυρας (Αθηναγόρειο) και το 2οΓενικό Λύκειο Λευκάδας (Άγγελος Σικελιανός).

Τα Ιόνια Νησιά κι ειδικότερα η Κέρκυρα στερούταν του σημαντικού θεσμού των Πειραματικών Σχολείων. Η έλλειψη του συγκεκριμένου τύπου σχολείου σε μια περιφέρεια με ιδιαίτερα πλούσιες αναφορές στην τέχνη, στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση ήταν έντονα αισθητή στις τοπικές κοινωνίες.

Ιδιαιτέρως το νησί της Κέρκυρας, που είναι έδρα του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τμήματα Ιστορίας, Μουσικών Σπουδών, Πληροφορικής, Ξένων Γλωσσών παρέχει δυνατότητες διασύνδεσης με τις Πειραματικές Σχολικές Μονάδες και έπρεπε να αποτελέσει τόπο ίδρυσης Πειραματικών Σχολείων.

Τα Πειραματικά Σχολεία αποτελούν κέντρα εφαρμογής και διάχυσης καλών εκπαιδευτικών πρακτικών και η ύπαρξή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη εκπαιδευτικής κουλτούρας στην περιφέρειά μας. Οι πειραματικές μονάδες συμμετέχοντας στην προώθηση της εκπαιδευτικής έρευνας, στη διάχυση καινοτόμων παιδαγωγικών πρακτικών και εκπαίδευσης, στοχεύουν στην παιδαγωγική και εκπαιδευτική αναβάθμιση της Περιφερειακής Εκπαίδευσης των Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας, τα σχολεία αυτά αποκτούν σύγχρονο λειτουργικό και κοινωνικό ρόλο στην εκπαίδευση εναρμονισμένο με τις σύγχρονες θεωρίες μάθησης, τις ανάγκες της διαρκώς μεταβαλλόμενης εποχής της κοινωνίας της πληροφορίας και της τεχνολογίας”.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search