• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Καμπιέλο: Η γειτονιά της Κέρκυρας που μεταφέρει στην Ιταλία μας παρασέρνει με τις εικόνες και τις αισθήσεις άλλης εποχής - ΒΙΝΤΕΟ

May 26, 2021 5244

Η γειτονιά της Κέρκυρας που μεταφέρει στην Ιταλία

Η παλαιότερη συνοικία της πόλης παρασέρνει με τις εικόνες και τις αισθήσεις άλλης εποχής

Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι σίγουρα από τις ομορφότερες –αν όχι η ομορφότερη– των ελληνικών νησιών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

 Με όνομα ιταλιάνικο και αέρα νότιας Ιταλίας, το Καμπιέλο είναι η παλαιότερη συνοικία της Κέρκυρας και μια βόλτα εδώ μας μεταφέρει εύκολα σε άλλες εποχές. Απλωμένες πολύχρωμες μπουγάδες, αρχοντόσπιτα, εντυπωσιακές καμάρες και λαβυρινθώδη σοκάκια κρύβουν μέσα τους την ψυχή αυτού του τόπου.

Από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής τα παλιά και πολύ ψηλά κτίρια, που διατηρούν μέχρι σήμερα ανέγγιχτη την αρχική αρχιτεκτονική τους όπως τα βενετσιάνικα σχέδια, τόσο στις πόρτες, όσο και στα παράθυρα.

Το Καμπιέλο, η παλαιότερη συνοικία της πόλης, παρασέρνει τους επισκέπτες σε έναν λαβύρινθο εικόνων και αισθήσεων μιας άλλης εποχής, μέσα από τα αρχοντόσπιτα, τις εντυπωσιακές καμάρες και τα λαβυρινθώδη σοκάκια, που συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από τη νότια Ιταλία. Από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής τα παλιά και πολύ ψηλά κτίρια, που διατηρούν μέχρι σήμερα ανέγγιχτη την αρχική αρχιτεκτονική τους όπως τα βενετσιάνικα σχέδια, τόσο στις πόρτες, όσο και στα παράθυρα. Η βόλτα στα καντούνια του Καμπιέλο βγάζει σε μικρές πλατείες, μυστικά πλατώματα με πηγάδια ή εκκλησίες, καθώς και σε ταβέρνες που σερβίρουν την τοπική, παραδοσιακή κουζίνα του νησιού.

καμπιέλο Κέρκυρα

Το “ιταλιάνικο” Καμπιέλο

Το Καμπιέλο (ή Καμπιέλλο) είναι μία από τις πρώτες περιοχές του «ξωπόλι» που ξεκίνησαν να κατοικούνται, όταν η μεσαιωνική Κορυφώ (δηλαδή η μεσαιωνική πόλη της Κέρκυρας που περικλειόταν από τις οχυρώσεις του Παλαιού Φρουρίου) λόγω έλλειψης πλέον χώρου, δεν μπορούσε να φιλοξενήσει άλλους κατοίκους.

Η περιοχή του Καμπιέλο επιλέχθηκε καθώς προφανώς το ανυψωμένο της έδαφος ενέπνεε ένα αίσθημα ασφαλείας για το χτίσιμο κατοικιών σε μία κατά τα άλλα ανοχύρωτη περιοχή. Προκειμένου ωστόσο να μπορέσει να οικοδομηθεί ο λόφος του Καμπιέλο, έπρεπε πρώτα να διαμορφωθούν πολλές μικρές επιμέρους επίπεδες επιφάνειες. Οι ανοιχτοί αυτοί χώροι, μικρές πλατείες στην ουσία που γύρω τους ανεγέρθησαν οι οικίες και τα λοιπά χτίσματα, στα λατινικά ονομάζονται “campi”, ενώ και στη βενετσιάνικη διάλεκτο η λέξη “campiello” σημαίνει πλατειούλα, οπότε εξού και το όνομα της περίφημης και αγαπημένης μας συνοικίας της Κέρκυρας.

Στα όσα αξίζει κανείς να παρατηρήσει από κοντά εδώ ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου των Γερόντων, San Nicolo dei Vecchi, το Βόλτο του Κοκκίνη, ένα γραφικό, τοξοειδές πέρασμα, καθώς και την Πλατεία Ταξιαρχών, όπου συναντάται ο Ιερός Ναός Παντοκράτορος.

 

 

Βόλτο Κοκκίνη

Ανεβαίνοντας τον δρόμο πλάι από την Αναγνωστική Εταιρεία προς την καρδιά του Καμπιέλο συναντάμε ένα γραφικό τόξο ανάμεσα στα σπίτια, που  το ονομάζουμε το Βόλτο του Κοκκίνη. Το βόλτο πήρε το όνομα αυτό επειδή στην ίδια θέση βρισκόταν η οικία της ομώνυμης αρχοντικής οικογένειας, η καταγωγή της οποίας κρατούσε από το Βυζάντιο.

Είναι ενδιαφέρον ότι ένα από τα μέλη της οικογένειας αυτής, συγκεκριμένα ο Αντώνιος Κοκκίνης, δώρισε το 1699 στην κερκυραϊκή κοινότητα τη στέρνα της Κρεμαστής, η οποία είναι περισσότερη γνωστή σε όλους μας ως «βενετσιάνικο πηγάδι».

Κρεμαστή

Η περιοχή Κρεμαστή στο κέντρο του Καμπιέλο οφείλει την ονομασία της στην ιστορική εκκλησία που βρίσκεται στη μικρή πλατεία στην καρδιά αυτής της συνοικίας. Η εκκλησία αυτή αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο Κρεμαστή, εικάζεται ότι πήρε το όνομά της είτε από μία εικόνα της Παναγίας η οποία δεν ήταν τοποθετημένη εντός του τέμπλου αλλά βρισκόταν κρεμασμένη στον τοίχο, είτε λόγω της θέσης του ναού σε σχέση με τη μορφολογία του εδάφους, καθώς δίνει την εντύπωση (ειδικά ανεβαίνοντας κάποια από τις «σκαλινάδες» που οδηγούν στην πλατεία) να κρέμεται στον αέρα.

Το μικρό προαύλιο μπροστά από την εκκλησία αποτελούσε παλιότερα εξωνάρθηκα του ναού, ένα στοιχείο το οποίο σήμερα το μαρτυρά ουσιαστικά μόνο η τοιχογραφία που διασώζεται στον εξωτερικό (πλέον) τοίχο της εκκλησίας.

Καντούνι Μπίζη

Το Καντούνι του Μπίζη οφείλει την ονομασία του στην ομώνυμη αρχοντική οικογένεια που διέμενε σε αυτή την οδό. Ακόμη και σήμερα, και συγκεκριμένα στον αριθμό 22 της οδού, διασώζεται το αρχοντικό της οικογένειας με το πέτρινο «βόλτο» του που εξωτερικά διακοσμείται από μία σκαλιστή κεφαλή, ενώ στο εσωτερικό του βόλτου σώζεται και το ανάγλυφο οικόσημο της οικογένειας.

Στο ίδιο καντούνι, λίγο παραπάνω και απέναντι από εκεί που βρίσκεται το σωζόμενο αρχοντικό, υπήρχε και δεύτερο αρχοντικό που ανήκε στην ίδια οικογένεια, το οποίο όμως καταστράφηκε στους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα πλέον στη θέση του έχει ανεγερθεί σχετικά πρόσφατα μια καινούρια πολυκατοικία, η οποία χτίστηκε με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής.

Αντιβουνιώτισσα

Ο ναός που είναι αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο Κυρά Αντιβουνιώτισσα, είναι ένα από τα παλαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας. Η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του δεν είναι γνωστή, ωστόσο είναι σίγουρο ότι ο ναός είχε ήδη οικοδομηθεί στα τέλη του 15ου αιώνα, δηλαδή πριν ακόμη η πόλη περιτειχιστεί από τους Βενετούς. Το όνομα Αντιβουνιώτισσα προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το τοπωνύμιο στον οποίο βρίσκεται χτισμένος ο ναός, δηλαδή το λόφο Αντιβούνι (μία ονομασία η οποία μαζί με τον λόφο Οβριοβούνι που βρίσκεται απέναντί του, έχουν πάψει πλέον να χρησιμοποιούνται σήμερα).

Σήμερα πλέον η Αντιβουνιώτισσα λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό Μουσείο, με μια πλούσια συλλογή εικόνων και άλλων θρησκευτικών κειμηλίων.

Μουράγια

Η πόλη της Κέρκυρας, στα πλαίσια των μεσαιωνικών πρακτικών των αμυντικών έργων, περιτειχίστηκε από τους Βενετούς κατά τα έτη 1577-1588. Τα βενετσιάνικα τείχη περιέκλειαν ολόκληρη τη σημερινή παλιά πόλη, συμπεριλαμβάνοντας φυσικά και τα θαλάσσια μέτωπά της.

Τα Μουράγια λοιπόν, η βόρεια παραλιακή περιοχή της πόλης της Κέρκυρας η οποία αποτελούσε μέρος των τειχών, πήρε το όνομά της από την ιταλική λέξη muraglia που σημαίνει τείχος. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των τειχών έχουν πλέον κατεδαφιστεί, τα Μουράγια αποτελούν ένα από τα σωζόμενα τμήματά τους (έστω και αν η κορυφή τους, η σημερινή οδός Αγίου Αρσενίου, έχει αλλοιωθεί σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου), και κάποιος μπορεί να θαυμάσει ακόμη τα επιθαλάσσια ψηλά τείχη χτισμένα επάνω στα απόκρημνα βράχια, ειδικά καθώς φτάνει στην Κέρκυρα με πλοίο.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search