Print this page

Επερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για την οικονομική στήριξη των αθλητικών σωματείων στην ΠΙΝ

May 27, 2021 319

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ι.Ν.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση φέρνουμε ξανά, με την μορφή Επερώτησης, το θέμα του Αθλητισμού και συγκεκριμένα της οικονομικής στήριξης των Αθλητικών Σωματείων των Ιόνιων Νησιών γιατί θεωρούμε πολύ σημαντικό την άθληση του λαού μας, τόσο για την ψυχική όσο και την σωματική του υγεία, ιδιαίτερα σε αυτή την συγκυρία.

Είναι κρίσιμη αυτή η περίοδος, αφού δοκιμάζονται αθλητές, προπονητές, εργαζόμενοι στον Αθλητισμό και οι Διοικήσεις των Ερασιτεχνικών Σωματείων από την οικονομική ασφυξία και τις μεγάλες περικοπές στις επιχορηγήσεις όλων των Ομοσπονδιών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. όπως και όλες οι προηγούμενες. Η κατάσταση αυτή λειτουργεί σχεδόν απαγορευτικά στην επαναλειτουργία των Σωματείων.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, έρχεται ο περιορισμός μεγάλου μέρους των ζωτικών παροχών και δραστηριοτήτων σε αθλητές, προπονητές, εργαζόμενους που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει τον μεγαλύτερο όγκο της αθλητικής δραστηριότητας στα νησιά μας, με τεράστιες προσωπικές προσπάθειες, με ατομικές συνδρομές μελών, με μεγάλη ηθική και οικονομική στήριξη των ίδιων των αθλητών και των οικογενειών τους, των μελών των διοικήσεων, που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, είναι αυτός που γεννά τις διακρίσεις και τα μετάλλια, που μας τιμούν και μας κάνουν υπερήφανους όλους.

Το πρόγραμμα «Χίλων» που επικαλείται η κυβέρνηση, απλώς διαχειρίστηκε τις μειώσεις των επιχορηγήσεων και με το μητρώο ουσιαστικά επιδιώκει τον έλεγχο των Σωματείων από την κυβέρνηση, ενώ με τα οικονομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που έχει η όλη διαδικασία, πολλά από αυτά δεν κατάφεραν να εγγραφούν. Αυτή η πραγματικότητα που ισχύει σε όλη την χώρα, ισχύει και στα νησιά μας με πολύ μεγαλύτερη ένταση αφού υπάρχει επιπλέον η αναγκαιότητα των μετακινήσεων που έχουν μεγάλο κόστος, αλλά και ότι εκτός από την πανδημία έχουν κτυπηθεί από τον «ΙΑΝΟ».

Η αιτία για τα παραπάνω είναι η κεντρική οικονομική πολιτική που ασκείται και βάζει σε δεύτερη μοίρα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό .Ενδεικτικό αυτής της ιεράρχησης είναι ότι βρισκόμαστε τέλος Μάη και τα Ερασιτεχνικά Σωματεία δεν έχουν λάβει ακόμα την πρώτη δόση της επιχορήγησης από την Γ.Γ.Α.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό του 2021 της Π.Ι.Ν. Αυτό συνεπάγεται εκτός της υποχρηματοδότησης, ανυπαρξία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, αυτές που υπάρχουν οι περισσότερες είναι πεπαλαιωμένες και ασυντήρητες, ανυπαρξία ενός σχεδιασμού αναγκαίων έργων και σύγχρονων αθλητικών υποδομών.

Τη στιγμή που κατασπαταλιούνται μεγάλα ποσά, σε επικοινωνιακή πολιτική, δημιουργία film office, φυλλάδια, ημερίδες κλπ. η περιφερειακή αρχή, αποφασίζει να διαθέσει μόνο 100.000, σταγόνα στον ωκεανό, ενώ και δυνατότητα μεγαλύτερης χρηματοδότησης έχει και γνωρίζει το χρονικό όριο που θέτει ο νόμος (30/6/2021).

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

1. Θα συστρατευθεί με τα αιτήματα των Ερασιτεχνικών Σωματείων για την ουσιαστική τους στήριξη;

2. Θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση την απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. στην αγορά αθλητικού υλικού, την δωρεάν μετακίνηση των αθλητών από και προς τους χώρους άθλησης τους;

3. Θα δρομολογήσει άμεσα νέες σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλα τα νησιά χωρίς την συμμετοχή επιχειρήσεων;

4. Θα διεκδικήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το 2021 από την Γ.Γ.Α.;

5. Θα καλύψει τα έξοδα διεξαγωγής των αγώνων;

6. Θα δώσει δωρεάν στα Ερασιτεχνικά Σωματεία τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που έχουν ανάγκη για να λειτουργήσουν;

7. Έμειναν σωματεία έξω από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση; Πόσα και γιατί:

8. Θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση την αλλαγή της ΚΥΑ όσον αφορά τα κριτήρια και τον περιορισμό του χρόνου(έως 31.06.2021) για την χρηματοδότηση των Ερασιτεχνικών Σωματείων από τις Περιφέρειες;

9. Θα τροποποιήσει τον προϋπολογισμό ώστε να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση τόσο στα Σωματεία που δεν χρηματοδοτήθηκαν, αλλά και σε αυτά που έχουν μεγάλες ανάγκες και η χρηματοδότηση που τους έδωσε η Περιφερειακή Αρχή ήταν ελάχιστη;

10. Θα χρηματοδοτήσει τα Σωματεία των Παξών και της Ιθάκης για τα οποία δεν υπάρχει καμιά χρηματοδότηση;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Ε. Κολυβά, Δ. Κεφαλληνός, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.