Print this page

ΛΑΣΥ: Εξαπάτηση του περιφερειακού συμβουλίου για το «Club Med»

May 29, 2021 373

 

Με επίκληση άλλης νομοθεσίας από αυτή που γνώριζε ότι θα ισχύει η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου εκμαίευσε τον περασμένο Νοέμβριο απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου υπέρ της αποδοχής χρήματος αντί γης από την επενδύτρια εταιρεία ανέγερσης «φαραωνικού» ξενοδοχείου στην έκταση 245 στρεμμάτων του πρώην «Κλαμπ Μεντιτερανέ» στην Κέρκυρα.

Αυτό υποστήριξε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο Χαρ. Χαραλάμπους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναπτύσσοντας σχετική επερώτηση της παράταξής του.

Η ΛΑΣΥ κατηγόρησε προσωπικά την περιφερειάρχη και ονομαστικά τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ikos κ. Ανδρεάδη για εξαπάτηση του συμβουλίου, αναφέροντας ότι κατά τη συζήτηση του θέματος τον Νοέμβριο «απέκρυψαν από τους περιφερειακούς συμβούλους» τα αληθή νομικά δεδομένα του θέματος.

Προηγήθηκε γραπτή απάντηση της περιφερειάρχη στην παράταξη με περιπεπλεγμένες αναφορές σε προγενέστερη και νεότερη διαφορετική νομοθεσία επί του θέματος. Με επιχείρημα τη γραπτή απάντηση, η περιφερειάρχης ανέφερε επανειλημμένα ότι θεωρεί το θέμα «λήξαν» και αρνήθηκε να απαντήσει οτιδήποτε στον Χ. Χαραλάμπους.

Ο τελευταίος τη ρώτησε για ποιον λόγο, ενώ ήδη η Βουλή είχε ψηφίσει νόμο που της αφαιρούσε αυτό το δικαίωμα, υπέγραψε σχετική απόφαση τον περασμένο Δεκέμβριο και, μάλιστα, ημέρα Σάββατο!

Η περιφερειάρχης απαντούσε με τα λόγια «θεωρώ το θέμα λήξαν» και «δεν έχω να προσθέσω τίποτα», επικαλούμενη τη γραπτή απάντηση που είχε σταλεί στην παράταξη.

Σύμφωνα με τον Χ. Χαραλάμπους, το «μοναδικό συμπέρασμα» από τη γραπτή απάντηση της ηγεσίας της Περιφέρειας είναι ότι η ίδια και ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας κ. Ανδρεάδης «απέκρυψαν» κρίσιμα δεδομένα της υπόθεσης. Δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για το τίμημα που θα πληρώσει ο επιχειρηματίας, ούτε για αντισταθμιστικά οφέλη που η ίδια η περιφερειάρχης είχε αναφέρει παλαιότερα. Στη γραπτή απάντηση, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το ακριβές ύψος του τιμήματος. Όπως ανέφερε για την ηγεσία της Περιφέρειας, «αν δεν υπηρετούσε τους επιχειρηματίες» θα είχε καλέσει τον επιχειρηματία «να υπογράψει ένα συμφωνητικό ότι θα καταβάλει 2,5 εκατομμύρια ευρώ», όπως είχε ειπωθεί ότι θα είναι το τίμημα, ενώ τώρα αυτό είναι ασαφές. Ούτε για τα αντισταθμιστικά οφέλη υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση. Όλα τα σχετικά ζητήματα αποτελούν αντικείμενο μελλοντικών νομικών ερμηνειών και στην πραγματικότητα πολλά «εναπόκεινται στην καλή θέληση του επιχειρηματία», όπως είπε.

«Είναι λήξαν το θέμα» επανέλαβε αντί απαντήσεων στις συγκεκριμένες καταγγελίες η περιφερειάρχης.

Δήλωσε άγνοια για τις δημοσιευμένες πληροφορίες ότι με το θέμα έχει ασχοληθεί η Εισαγγελία Κέρκυρας.

Τέλος, παρέπεμψε για τη συνέχεια στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, υποστηρίζοντας ότι έλαβε σοβαρά υπόψη δικές του θέσεις.

«Το θέμα θα το παρακολουθούμε συνεχώς και θα επανέλθουμε», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, επιμένοντας ότι παραμένουν «αμείλικτα ερωτήματα» για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αρχική συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο είχε υποστηριχτεί ότι ο Δήμος δεν είχε τις δυνατότητες να αξιοποιήσει ένα μεγάλο μέρος γης στην έκταση του «Κλαμπ Μεντιτερανέ», που εδικαιούτο να λάβει από τον επενδυτή, αντί χρήματος. Ωστόσο η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, που ήταν υπό ψήφιση κατά τη συζήτηση του θέματος, έχει πολύ διαφορετικές προβλέψεις. Το μόνο βέβαιον πια μετά την

επίμαχη απόφαση της περιφερειάρχη είναι ότι ο επενδυτής έχει εξασφαλίσει για λογαριασμό του και τα 245 στρέμματα της όλης έκτασης, ενώ το τίμημα μπορεί να κυμανθεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα αρχικώς λεγόμενα και μένει να καθοριστεί μετά από πολλούς μήνες.

K-

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.