Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των ταξιδιωτών παγκοσμίως βρίσκεται διαχρονικά η Ελλάδα, όχι μόνο χάρη στη χιλιόχρονη ιστορία της και τα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού που φιλοξενεί, αλλά και για τον φυσικό της πλούτο και τις ομορφιές της. Υπάρχουν μάλιστα κάποια χαρακτηριστικά τοπία της χώρας μας, άλλα ιδιαίτερα γνωστά και άλλα λιγότερο, τα οποία προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καθώς θεωρούνται μοναδικά.

Η καλντέρα της Σαντορίνης

Είναι, ίσως, μαζί με την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, η πιο χαρακτηριστική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η καλντέρα της Σαντορίνης, ο σκούρος, απότομος γκρεμός και τα άσπρα σπίτια που σχηματίζουν ένα «στεφάνι», πάνω από την καταγάλανη θάλασσα, είναι μια εικόνα που θυμίζει σε όλους Ελλάδα. Καλντέρα ονομάζεται αυτός ο γκρεμός που προέκυψε από κάποια πολύ μεγάλη, προϊστορική έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του νησιού. Σε συνδυασμό με τη Νέα και την Παλαιά Καμμένη, την ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό Θηρασιά, η Σαντορίνη αποτελεί δικαίως έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως. Το ηλιοβασίλεμα από την Οία, η θέα από το Ημεροβίγλι, τα Φηρά, η αρχιτεκτονική του Πύργου και του Εμπορείου, το βισάντο που δημιουργείται στις κανάβες, τα οινοποιεία του νησιού, τα υπόσκαφα σπίτια, ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι και δεκάδες άλλες ομορφιές της Σαντορίνης, την έχουν πλέον καθιερώσει μεταξύ των πιο εντυπωσιακών ταξιδιωτικών εμπειριών ολόκληρης της Γης.

Οι ανεμόμυλοι της Μυκόνου

Αντίστοιχης «αναγνωρισιμότητας» με την καλντέρα της Σαντορίνης είναι και οι ανεμόμυλοι της Μυκόνου, που, υπό μία έννοια, εκπροσωπούν όλα τα κυκλαδίτικα νησιά και τις μοναδικές τους ομορφιές. Άσπρα τετράγωνα σπίτια, χωρίς κεραμίδια αλλά με κάτασπρες οροφές, που μπλέκουν το ένα με το άλλο, με στενά δρομάκια ανάμεσά τους, με γαλάζια και μπλε, ξύλινα πορτοπαράθυρα, με ζωηρές μπουκαμβίλιες να δίνουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα στο τοπίο. Και κάθε οικισμός, κάθε Χώρα και κάθε χωριουδάκι στις Κυκλάδες είχε τους ανεμόμυλούς του. Ολοστρόγγυλοι, χτισμένοι πάνω σε ύψωμα, εξυπηρετούσαν επί δεκαετίες τους κατοίκους, προτού «παροπλιστούν» και μετατραπούν σε αξιοθέατα. Οι ανεμόμυλοι της Μυκόνου είναι η χαρακτηριστική εικόνα του νησιού, που σε παγκόσμιο επίπεδο ταυτίζεται με τον ελληνικό ήλιο, τη θάλασσα και την ξέφρενη διασκέδαση, χωρίς σταματημό.

Το απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης

Η Μυτιλήνη, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά, διαθέτει σημαντικό μερίδιο στον ελληνικό τουρισμό. Στο νησί βρίσκεται ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση σε ολόκληρο τον πλανήτη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον φυσιολατρών και μη. Σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Μυτιλήνη βρίσκονται διάσπαρτοι απολιθωμένοι κορμοί που οι επιστήμονες θεωρούν ότι δημιουργήθηκαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Τότε, κατά τη διάρκεια έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στο νησί, η χλωρίδα της περιοχής καλύφθηκε από λάβα, ενώ οι συνθήκες ήταν τόσο ευνοϊκές που η διαγένεση, η διαδικασία απολίθωσης, δηλαδή, έγινε σχεδόν τέλεια: Οι ετήσιοι δακτύλιοι, οι ανωμαλίες του εξωτερικού φλοιού και άλλα στοιχεία των δέντρων είναι διατηρημένα σε άριστη κατάσταση. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο, ήρθε στο φως ένα ολόκληρο δέντρο, μαζί με τα κλαδιά και τις ρίζες του!

Ο Μπάλος στα Χανιά της Κρήτης

Ένα τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς, μια θάλασσα από τις ωραιότερες του πλανήτη, η φύση της Δυτικής Κρήτης, συνθέτουν τον Μπάλο, στα δυτικά των Χανίων. Ένας θεόρατος βράχος σε μικρή απόσταση από τη στεριά, μια λιμνοθάλασσα που φιλοξενεί το καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες και όλο τον υπόλοιπο χρόνο πλάσματα της φύσης και ειδικά ορνιθοπανίδα, κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού της ταξιδιού, δημιουργώντας έναν ύψιστης σημασίας και αξίας υδροβιότοπο. Νερά που παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του μπλε, του τιρκουάζ, του σμαραγδιού και του πράσινου και ολόχρυση άμμος γεμάτη μικρά κοχύλια καλούν τους επισκέπτες να ζήσουν μία από τις ομορφότερες εμπειρίες τους. Στον Μπάλο μπορεί ο επισκέπτης να φτάσει είτε διά θαλάσσης, με τα καραβάκια που αναχωρούν από την Κίσσαμο, είτε οδικώς μέχρι ένα σημείο και πεζή στη συνέχεια: Το μονοπάτι με τη μεγάλη κλίση δυσκολεύει, ειδικά κατά την επιστροφή, όμως η θέα του Μπάλου από ψηλά κόβει την ανάσα.

Παλιά Πόλη της Κέρκυρας

Τα καντούνια, το Λιστόν, η Σπιανάδα, η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το παλιό παλάτι, το παλιό και το νέο Φρούριο, η εκκλησία του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που βλέπουν οι επισκέπτες στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. Αρχοντικά του 18ου και του 19ου αιώνα, με τα στενά μπαλκόνια τους και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, θυμίζουν πόλεις της Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, καθώς η επιρροή από την Ενετική Περίοδο στην Κέρκυρα είναι πιο έντονη από οπουδήποτε αλλού – ειδικά στο Καμπίελο την παλαιότερη συνοικία. Το πιο παλιό κτήριο της Κέρκυρας βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων 18 και χρονολογείται από το 1497. Σήμερα η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας ανήκει στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πέντε περιοχές της Ελλάδας που προσελκύουν το ενδιαφέρον ανθρώπων από κάθε άκρη της Γης. Πέντε εικόνες που συνθέτουν το περίφημο «ελληνικό καλοκαίρι» και την εμπειρία του τουρισμού στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να είναι από όσο πιο απλή γίνεται έως όσο σύνθετη καθένας την προτιμά!

ΠΗΓΗ: cnn