• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

ΛΑΣΥ: Τα παραλειπόμενα των συνεδριάσεων της 25ης και 26ης Ιουνίου 2021 (14η &15η Συνεδρίαση)

July 02, 2021 437

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων

Τα παραλειπόμενα των συνεδριάσεων της 25ης και 26ης Ιουνίου 2021 (14η &15η Συνεδρίαση)

(ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ)

Τα ευτράπελα και τα τραγικά του «πρότυπου κανονισμού λειτουργίας περιφερειακού συμβουλίου» (Α.Δ.Α.: Ω72Θ46ΜΤΛ6-Β6Ι, Β΄2938/17.07.2020).

Στα λόγια και στις διακηρύξεις:

«…Ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, επιθυμώ να σας καταστήσω σαφές ότι η λειτουργία του Σώματος θα γίνεται πάντα με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές. Πιστεύω ακράδαντα ότι με την αγαστή συνεργασία όλων των Περιφερειακών Συμβούλων θα διασφαλίσουμε την ανταλλαγή επιχειρημάτων, το ζωντανό διάλογο και τη γόνιμη αντιπαράθεση. Ο δημοκρατικός διάλογος και η πολυφωνία θα είναι βασικό μέλημα του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου κτλ...κτλ…κτλ…» (επιστολή του Προέδρου του Π.Σ. προς τους Περιφερειακούς Συμβούλους με ημερομηνία 22/06/2021 με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του αντιδραστικού «νέου», «πρότυπου» κανονισμού λειτουργίας του Π.Σ.).

 

Στην πράξη:

Α. Ερμηνεύουν λανθασμένα και σκόπιμα, όπως τους συμφέρει, τον κανονισμό και αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα να εγγραφεί στην Η.Δ. θέμα που προτείνεται από παράταξη της αντιπολίτευσης. Επιχείρημα τους η παρ. 1 του άρθρου 168 του ν. 3852/2010 στην οποία αναφέρονται κατά λέξη: «Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή…». Όποιος ξέρει ολίγα ελληνικά καταλαβαίνει πως ο συμπλεκτικός σύνδεσμος «και» που χρησιμοποιείται στη παρ.1 δεν χρησιμοποιείται τυχαία αλλά για να συνδέσει δυνητικά και άλλα θέματα με αυτά που είναι υποχρεωμένος να αναγράψει στην Η.Δ. ο κ. Πρόεδρος. Ακόμα η φράση «…αναγράφονται υποχρεωτικά…» σαφώς υπονοεί πως ο κ. Πρόεδρος έχει την διακριτική ευχέρεια να εγγράψει στην Η.Δ. και άλλα θέματα (εκτός από τα υποχρεωτικά), κάτι που εξάλλου κάνει, αφού προτείνει και θέματα που εισηγητής είναι ο ίδιος (π.χ. την έγκριση πραχτικών προηγουμένων συνεδριάσεων του Π.Σ.). Είναι φανερό με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια φίμωσης της διαφορετικής άποψης και στη πράξη αυτό κάθε άλλο παρά συνάδει με το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου περί «διασφάλισης της ανταλλαγής επιχειρημάτων, του ζωντανού διαλόγου και της γόνιμης αντιπαράθεσης». Η δε δήλωσή του πως «…Ο δημοκρατικός διάλογος και η πολυφωνία θα είναι βασικό μέλημα του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου...» μόνο σαν κούφια λόγια αντηχούν.

 

Β. Για την εισαγωγή θέματος στην ημερήσια διάταξη από τις παρατάξεις, στον «Πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου», προβλέπονται τα παρακάτω απίθανα και απαράδεχτα: «Στην αρχή της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου κάθε περιφερειακή παράταξη μπορεί να καταθέσει πρόταση έκδοσης ψηφίσματος. Εφόσον το περιφερειακό συμβούλιο αποφασίσει θετικά, οι προτάσεις έκδοσης ψηφισμάτων εντάσσονται ως θέματα της συνεδρίασης στο τέλος της ημερήσιας διάταξης. Δικαίωμα συμμετοχής στη σχετική συζήτηση έχουν ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης που το εισηγήθηκε» (άρθρο 14 παρ. 9). Ποια είναι τα απίθανα και τα απαράδεχτα:

α) Αποκλείονται από την συζήτηση όλοι οι απλοί περιφερειακοί σύμβουλοι αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πλην αυτού που προτείνει το ψήφισμα. (σ.σ. μάλλον αυτό είναι που αποκαλεί ο κ. Πρόεδρος «δημοκρατικό διάλογο και πολυφωνία»).

β) Αν τώρα την πρόταση φέρνει η παράταξη της πλειοψηφίας, στη συζήτηση παίρνουν μέρος μόνο η Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες προς δόξαν μάλλον «της ανταλλαγής επιχειρημάτων, του ζωντανού διαλόγου και της γόνιμης αντιπαράθεσης», που θα έλεγε και ο κ. Πρόεδρος του Π.Σ. Οι υπόλοιποι – απαξάπαντες της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης δεν έχουν ούτε κάν δικαίωμα δικαιολόγησης της ψήφου τους.

 

Γ. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που καταρτίζει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου συνοδεύονται από γραπτή εισήγηση (άρθρο 167, παρ. 2 ν. 3852/2010). Επίσης, «Θέματα προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας, η οποία πρέπει να περιέχει πρόταση επί του θέματος (άρθρο 11 παρ. 2 του πρότυπου κανονισμού).

Παρόλο ότι ο κ. Πρόεδρος είναι γνωστός υπέρμαχος του κανονισμού, εντούτοις την διάταξη αυτή την παραβλέπει πολλές φορές νίπτοντας τας χείρας και χρησιμοποιώντας το επιχείρημα «…εγώ τους το είπα…» αντί, ως όφειλε, να μη εγγράφει θέματα στην Η.Δ. που δεν συνοδεύονται από γραπτές εισηγήσεις.

Είναι φανερό πως και στην περίπτωση της εφαρμογής του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας οι παρατάξεις της πλειοψηφίας του Π.Σ. (ΝΔ- ΚΙΝΑΛ) συμπεριφέρονται υπεροπτικά. Άλλα λένε στα λόγια και άλλα κάνουν στη πράξη. Είναι όμως γελασμένοι… είναι πολύ μακριά και νυχτωμένοι αν νομίζουν πως με τέτοια φθηνά κόλπα θα καταφέρουν να μας φιμώσουν.

 

Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι

Έμελλε να το δούμε και αυτό! Με απόφασή του –που δυστυχώς μόνο οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν– το Π.Σ. χρηματοδοτεί με 10.000 ευρώ εκδήλωση που προγραμματίζει να κάμει η πλουσιότερη Α.Ε. Εταιρεία της πατρίδας μας. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε το θέμα «Έγκριση συνδιοργάνωση της ΠΙΝ με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. Υποκατάστημα Μουσείο Αχίλλειο» και που αφορά σε περιοδική έκθεση με τίτλο «Μαρία Κάλλας Παγκόσμια Ιέρεια της Όπερας».

Έτσι μετά τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που κάθε χρόνο σπαταλιούνται σε ταξίδια, μετά τα χιλιάδες ευρώ που σπαταλιούνται σε φιέστες, γιορτές και πανηγύρια, μετά τα εκατομμύρια με τα οποία επιχορηγούνται οι μεγαλοξενοδόχοι, μετά τα εκατομμύρια που χαρίσθηκαν στο Υπουργείο ανάπτυξης, ήρθε η ώρα να χρηματοδοτηθεί και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε.!!!

Την ίδια ώρα βέβαια χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουν πάρει ούτε τα ψίχουλα του επιδόματος της αναστολής εργασίας τους. Χιλιάδες μικροεπαγγελματοβιοτέχνες περιμένουν, εις μάτην, την προκήρυξη του προγράμματος ενίσχυσης τους των 16 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι τυχεροί της πρώτης φάσης του προγράμματος των 14 εκατομμυρίων ακόμη περιμένουν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους. Όσο για κοινωνική πολιτική, οικονομική βοήθεια στις δομές που μάχονται κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων, ας το αφήσουμε καλύτερα! Για να μην αδικούμε, όμως, την ΠΙΝ για το στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης «Διάπλους» στην Κέρκυρα «ξόφλησε» τις υποχρεώσεις της με 3 φορητούς υπολογιστές! Για τα ναρκωτικά, όμως, θα επανέλθουμε σε επόμενο σχόλιο μας.

ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search