• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΒΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ε.Ε., ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

July 05, 2021 490

 

Με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά και τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην Κεφαλονιά, ας δούμε τι δήλωναν όλο το προηγούμενο διάστημα οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και η Περιφερειακή Αρχή (Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ).

Το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ δια του κ. Χαρδαλιά με τυμπανοκρουσίες, δήλωνε για το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» (πυρκαγιές) και «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» (πλημμύρες):

« Η Προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας του και του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτο μέλημα για την Κυβέρνηση. Η έγκαιρη πρόληψη και διαχείριση των καταστάσεων που προκαλούν τα έκτακτα φαινόμενα βρίσκονται στο κέντρο του σχεδιασμού μας. Για εμάς η Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα. Με τα δύο αυτά σχέδια αποδεικνύουμε ότι το Κράτος είναι εδώ, η καρδιά της Πολιτικής Προστασίας χτυπάει εδώ…!!!

Τον Δεκέμβρη του 2020 η Περιφερειακή Αρχή ως κρατικός θεσμός και ταυτισμένη με την κυβερνητική γραμμή, εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ψήφισε κατά πλειοψηφία, αυτούσια τα συγκεκριμένα σχέδια με τις ίδιες φανφάρες:

«Για τη συγκρότηση του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα των Ιονίων Νήσων ελήφθησαν υπόψη οι τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε νησιού για τον προσδιορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων Φορέων και σε όλες τις φάσεις κινητοποίησης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας». Η κα Περιφερειάρχης συμπλήρωσε τον κ. αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας:

«Πρέπει να θεωρείται δεδομένος ο συντονισμός αρμοδιοτήτων και μέσων που διαθέτουν οι συναρμόδιοι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα «ΙΟΛΑΟΣ» θα συμβάλλει αποτελεσματικά σε αυτή την κατεύθυνση».

Στην ίδια κατεύθυνση, οι Δημοτικές αρχές των νησιών μας ενέκριναν κατά πλειοψηφία αυτούσια τα κυβερνητικά σχέδια διαπιστώνοντας ότι «η νέα κυβέρνηση σκύβει στα προβλήματα των νησιών μας», επαναλαμβάνοντας τις γνωστές φανφάρες.

Η αλήθεια είναι, ότι Δήμοι και Περιφέρεια έχουν τεράστια ευθύνη, στις προληπτικές κοπές των κλαδιών και των δέντρων, για τον καθαρισμό των δρόμων, για τον έλεγχο των κρουνών, για τα σχέδια διαφυγής, για τη μη ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών και πολλά άλλα μέτρα που θα έπρεπε να είχαν παρθεί, φυσικά πριν την αντιπυρική περίοδο και όχι όταν έχουμε επισκέψεις υψηλών προσώπων!

Η ευθύνη τους όμως, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, αλλά στο ότι έχουν αποδεχτεί και ψηφίσει τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας, ΒΟΡΕΑΣ, ΔΑΡΔΑΝΟΣ,ΙΟΛΑΟΣ,ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, στα οποία συμμετέχουν και σύμφωνα με τα οποία, μειώνονται το προσωπικό και η χρηματοδότηση, στο όνομα της εμπλοκής ιδιωτών και ΜΚΟ στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας. Επαφίενται στην αυταπάρνηση και την προσφορά των Εθελοντικών Ομάδων, στην ατομική ευθύνη των πολιτών για να συμβάλλουν στην αποποίηση της κρατικής, πολιτικής ευθύνης.

Και όταν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» προειδοποιούσαν γι' αυτό που έρχεται, αυτοί πανηγύριζαν για τον εκσυγχρονισμό της Πολιτικής Προστασίας και την αναβάθμιση του ρόλου τους! Αποσπάσματα από την τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

«...Τα σχέδια με τα βαρύγδουπα ονόματα που μας παρουσιάζετε σήμερα θα αποδειχθούν σχέδια επί χάρτου. Χωρίς αυξημένη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, πρόληψη και προστασία δεν υπάρχει, για αυτό και τα καταψηφίζουμε!».

Πως θα «υλοποιηθούν» αυτά τα σχέδια με υποστελέχωση σε προσωπικό και ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία; Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχουν ΕΝΑΝ εργαζόμενο! Στο Πυροσβεστικό Σώμα οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό παραμένουν τραγικές. Οι Δασικές Υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που έχει περάσει από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα στην ουσία έχουν χάσει και την αρμοδιότητα προστασίας της δασικής γης.

Εξάλλου, οι καταστροφές που εξελίσσονται διαχρονικά σε όλη την Ελλάδα, οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται και οι κατεστραμμένες περιουσίες φανερώνουν την προώθηση μιας πολιτικής ανάπτυξης στην οποία μοναδικό κριτήριο είναι η συνεχής αύξηση του κέρδους. Κριτήριο που οδηγεί στις συνεχείς εκπτώσεις των αναγκαίων μέτρων, πρόληψης, προστασίας του περιβάλλοντος, υποδομών…… Αυτό το κριτήριο αποκλείει μέτρα προστασίας από τους κινδύνους, αποκλείει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποκλείει την επαρκή χρηματοδότηση κατάλληλων δομών, εξοπλισμού όπως και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό με στόχο τις κοινωνικές ανάγκες. Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ και στηρίχθηκε από τους εκλεκτούς τους στην Τοπική Διοίκηση…..»

Σήμερα μπροστά στα χιλιάδες στρέμματα καμένης γης στην Κεφαλονιά, τις κατεστραμμένες καλλιέργειες και τα καμένα ζώα θα αρχίσει πάλι το μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα στους Δήμους, την Περιφέρεια, τη Δασική Υπηρεσία κλπ. Θα αρχίσει πάλι, η κοκορομαχία διαχειριστικών ευθυνών, των πρώην και των νυν τοπικών αρχόντων. Θα αρχίσουν πάλι τα «ευχαριστώ» στους πυροσβέστες, στους πιλότους και εθελοντές από όλους εκείνους που με την πολιτική τους δημιουργούν επικίνδυνες για το έργο και τη ζωή τους προϋποθέσεις, σε έναν άνισο αγώνα που δίνουν με αυταπάρνηση.

Θα φταίνε πάλι τα «πρωτόγνωρα και πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα» ή «ο στρατηγός άνεμος».

Είναι ένοχοι:

· Γιατί ψήφισαν και στήριξαν το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο και τους Δασικούς χάρτες.

· Για την ελάχιστη χρηματοδότηση και την αποψίλωση της Δασικής Υπηρεσίας.

· Για την ελάχιστη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και των Δήμων.

· Για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που όμως έχει στελεχώσει πλήρως τα ιδιωτικοποιημένα Αεροδρόμια της Fraport.

· Για την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών σε μια σειρά περιοχές και όπου υπάρχουν την παντελή έλλειψη συντήρηση τους.

· Για το χορταριασμένο Επαρχιακό & άλλο οδικό δίκτυο όταν είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.

· Για την έλλειψη συντήρησης και την τοποθέτηση νέων κρουνών.

· Για τα δένδρα και τα ξερά κλαδιά που είναι πεσμένα από τα μέσα του Σεπτέμβρη του 2020 από τον « ΙΑΝΟ « που είναι εν δυνάμει εστίες ανάφλεξης.

· Για την έλλειψη προληπτικής επικοινωνίας και εκπαίδευσης των Τοπικών Κοινοτήτων.

· Για τον δρόμο προς το «ΚΟΡΩΝΙ» Κεφαλονιάς που είναι κλειστός με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων κι των επισκεπτών.

· Για την μη ύπαρξη δεύτερου κλιμακίου της Π.Υ. στην Βόρεια Ιθάκη (μετά την κατάργηση του τα προηγούμενα χρόνια).

· Για την μη ύπαρξη σχεδίου και μέσων αντιμετώπισης πυρκαγιών και άλλων φαινομένων σε μικρούς οικισμούς με στενό οδικό δίκτυο όπως το Κιόνι Ιθάκης που μόνη διέξοδο έχει την θάλασσα.

· Για την μη ύπαρξη δορυφορικών τηλεφώνων επικοινωνίας όπως και άλλων μέσων άκρως απαραίτητων για τη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

· Για τα ελλιπή μέτρα προστασίας του Εθνικού Δρυμού του Αίνου στην Κεφαλονιά.

Είναι ένοχη η πολιτική που κλέβει τον πλούτο του λαού και τον δωρίζει στους επιχειρηματικούς ομίλους αφήνοντας τον απροστάτευτο!

Κανείς από τους υποστηρικτές και διαχειριστές αυτής της πολιτικής, δεν αθωώνεται για τα βάσανα που περνάει ο λαός στα νησιά μας.

Σε τούτη δε την πυρκαγιά, η Περιφερειακή Αρχή δια της κας Κράτσα έδειξε ως ένοχο έναν τσομπάνη. Μόνο που εμείς δεν είμαστε πρόβατα!

Ο ίδιος ο λαός μπορεί και πρέπει να υπερασπιστεί τη ζωή του. Να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στην πολιτική Περιφερειακών, Δημοτικών Αρχών, κυβερνήσεων και Ε.Ε που ξέρουν να είναι χουβαρντάδες όταν πρόκειται για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών ενώ την ίδια στιγμή έχουν «καβούρια στην τσέπη» όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής και του κόπου του λαού.

Υ.Γ.: Κλιμάκιο του Κ.Κ.Ε. και της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν και τις δυο ημέρες παρών για να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί, να καταγράψει και να διεκδικήσει μαζί με το λαό άμεσες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς να ξεχνάμε πόσες αποζημιώσεις ακόμα τους χρωστάτε!

 

05.07.2021

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search