• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Επερωτήσεις ΛΑΣΥ για «ΚΟΡΩΝΙ» & ΤΗΝ ΠΛΩΤΗ ΕΞΕΔΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΤΗ (ΦΙΣΚΑΡΔΟ) ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

July 19, 2021 61

 

Δύο επερωτήσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων: ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ «ΚΟΡΩΝΙ» ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΩΤΗ ΕΞΕΔΡΑ & ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΤΗ (ΦΙΣΚΑΡΔΟ) ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ»

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ «ΚΟΡΩΝΙ» ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο είναι η δεύτερη Επερώτηση που φέρνουμε από την Κεφαλονιά και αφορά ζητήματα, περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας, ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες για τον λαό. Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι προτεραιότητες του κεντρικού κράτους και της Τοπικής Διοίκησης και η υποταγή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα και αλισβερίσια. Επιλογή, που τους καθιστά ανίκανους να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του λαού.

Στην Τ.Κ. Βαλεριάνου της Δ.Ε. Ελειού- Πρόννων του Δήμου Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία «Κορώνι», αποτελεί για τους κατοίκους και τους επισκέπτες την μοναδική πρόσβαση σε αυτήν από την ξηρά.

Η σημαντικότητα του δρόμου, αλλά και η πολύχρονη χρήση του από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι με ευθύνη του Δήμου από το 1978 έχει διαμορφωθεί και τσιμεντοστρωθεί και κάθε χρόνο συντηρείται, αλλά και μέσα από αυτόν περνάει το δίκτυο ύδρευσης της Τ.Κ. Βαλεριάνου. Επίσης αποτελεί την μοναδική πρόσβαση για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όχι μόνο για την κατάσβεση των πυρκαγιών και την παροχή βοήθειας στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων από την υπάρχουσα πηγή υδροληψίας. Στην γύρω περιοχή με βάση την παραλία που είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, έχουν δημιουργηθεί και υπάρχουν μια σειρά μικρές επιχειρήσεις.

Η πρόσβαση στην παραλία από τον Σεπτέμβρη του 2020 δεν υπάρχει, μετά την τοποθέτηση βράχων από ιδιώτη κάθετα του δρόμου, διεκδικώντας την ως ιδιωτική περιοχή.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και σύμφωνα με έγγραφα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας -Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και υδάτων - Γ.Δ. Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργοστολίου, ο συγκεκριμένος δρόμος χαρακτηρίζεται δημοσίου συμφέροντος και ως εκ τούτου πρέπει να είναι ανοιχτός, ιδιαίτερα μάλιστα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

Οι κάτοικοι της περιοχής με κινητοποιήσεις και λαϊκές συνελεύσεις που έχουν πραγματοποιήσει και προγραμματίζουν νέες, απαιτούν με ομόθυμες αποφάσεις τους, από όλους τους αρμόδιους φορείς την άμεση διάνοιξη του δρόμου. Όμως μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί, ταλαιπωρώντας την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες και βάζοντας σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή από το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζουμε, ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π, θέσαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση, μαζί με άλλες επισημάνσεις, τους κινδύνους που ελλοχεύουν, από την μη προσβασιμότητα του δρόμου, στην συγκεκριμένη περιοχή.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Περιφερειάρχης:

· Γιατί, ενώ γνωρίζει το θέμα, αφού πρόσφατα συζητήθηκε στο τελευταίο Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Κεφαλονιάς, δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες;

· Τι μέτρα θα πάρει, για να διανοιχθεί άμεσα ο συγκεκριμένος δρόμος και να παραμείνει μόνιμα ανοιχτός για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής;

· Τι ενέργειες θα κάνει, ώστε άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδόστρωμα για να είναι προσπελάσιμος και να υπάρξει η κατάλληλη υποδομή στην πηγή υδροληψίας, ώστε να πραγματοποιείται απρόσκοπτα η υδροληψία των πυροσβεστικών οχημάτων;

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
«ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΩΤΗ ΕΞΕΔΡΑ & ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΤΗ (ΦΙΣΚΑΡΔΟ) ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ»

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, φέρνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τον λαό της Κεφαλονιάς -και όχι μόνο- και ειδικά της Δ.Ε. Ερίσου του Δήμου Σάμης και αφορά στην διάνοιξη δρόμου 300μ., περίπου, μέσα στο δάσος(κυπαρίσσια, σκίνα, πουρνάρια), στην περιοχή «ΣΤΡΑΤΙΔΙ» και την κατασκευή μεταλλικής εξέδρας μέσα στην θάλασσα διαστάσεων 170 τ.μ. περίπου, στον όρμο Δολίχας της Ευρετής, τον Φλεβάρη του 2003, δηλαδή εδώ και 18 χρόνια. Είναι φανερό ότι η διάνοιξη έγινε για να υπάρχει πρόσβαση στην εξέδρα!
Η περιοχή της Δολίχας έχει χαρακτηριστεί με το Φ.Ε.Κ. 305 Β/26.08.1982 και την υπ΄ αρ. 274/20918/23.08.1982 απόφαση Υπουργού που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 36 Δ/29.01.2003, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που δεν επιδέχεται καμιά παρέμβαση, πολύ δε περισσότερο τέτοιου είδους κατασκευές και παρεμβάσεις. Επίσης η κατασκευή εκτός των άλλων αποτελεί κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα.
Επίσης ο οικισμός της Ευρετής έχει κηρυχτεί ως παραδοσιακός με το Π.Δ. 03.01.2003 και Φ.Ε.Κ. 36 Δ/29.01.2003.
Με βάση το υπ. αρ. πρωτοκόλλου.: 31914/17.07.2003 έγγραφο του Υφυπουργού Εσωτερικών αναφέρεται ότι «…κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε η Κτηματική Υπηρεσία διαπιστώθηκε πως στο θαλάσσιο χώρο του όρμου Δολίχας έχει κατασκευαστεί παράνομα σκελετός μεταλλικής προβλήτας διαστάσεων μήκους 75μ., πλάτους 12,20 μ. και ύψους 2μ. περίπου…». Και συμπληρώνει ότι «…για τις παράνομες επεμβάσεις τόσο στο θαλάσσιο χώρο όσο και στην γειτνιάζουσα δασική έκταση, έχουν κινηθεί αρμοδίως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή και έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις(έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης των παράνομων έργων, έκδοση πρωτοκόλλου αποβολής και καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης κατά ιδιώτη), η υλοποίηση των οποίων αναμένεται άμεσα, ενώ η σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλληνίας».
Οι κάτοικοι της περιοχής με ψήφισμα – καταγγελία, που υπογράφουν από τις 02.03.2003 αναφέρουν όλα τα παραπάνω και ζητάνε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η περιοχή. Αυτό μάλιστα το κοινοποιούν με αρ. πρωτ. σε μια σειρά αρμόδιες υπηρεσίες μεταξύ άλλων την Νομαρχία Κεφαλονιάς, το Δασαρχείο Αργοστολίου, την Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, το Λιμεναρχείο Αργοστολίου, την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, την Διεύθυνση Πολεοδομίας Αργοστολίου, το Γραφείο Περιφερειάρχη, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Υ.Ε.Ν. κ.α.
Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα ΝΕΑ της ΕΡΙΣΟΥ στο υπ. αρ. 19 φύλλο/Οκτώβρης Α 2009 «…Μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές, στα χρονικά όρια της παραγραφής, η εκδίκαση άρχισε στις 29.09.2009, σταμάτησε, συνέχισε την 01.10.2009 και το απόγευμα της ίδιας μέρας η έδρα ανακοίνωσε την ετυμηγορία της…… σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι: στον εφοπλιστή…6 χρόνια και στον καπετάνιο της θαλαμηγού του 5 χρόνια, για την παράνομη κατασκευή. Στον τότε δήμαρχο… καθώς και στον χειριστή χωματουργικών μηχανημάτων από 3 χρόνια, διότι διάνοιξαν δρόμο σε δασική έκταση (η περιοχή της Ευρετής είναι η πιο δασωμένη της Ερίσου), προκειμένου να βοηθηθεί η κατασκευή. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και η δίκη θα επαναληφθεί στο πενταμελές Εφετείο…».
Από τότε μέχρι σήμερα, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ίδια, επιβεβαιώνοντας ότι η σωστή απάντηση στο ερώτημα ‘’ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;’’ είναι: Οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι ‘’επενδυτές’’, και το πολιτικό προσωπικό τους.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
• Έχει κάνει αυτοψίες η αρμόδια υπηρεσία και αν πότε και με τι αποτελέσματα;
• Τι έχει κάνει η Περιφερειακή Αρχή στο κομμάτι που την αφορά, δηλαδή την αρμοδιότητα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της αλιείας;
• Εφόσον έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ποιο είναι το ύψος τους; Έχουν καταβληθεί;
• Για την μη συμμόρφωση τι μέτρα έχει πάρει;
• Θα ασχοληθεί με το μείζον αυτό θέμα και θα παρέμβει στην κυβέρνηση -Υπουργείο Οικονομικών, Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου- ώστε να μας ενημερώσει γιατί η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις;
• Θα παρέμβει στο Υ.Ε.Ν. για να μας ενημερώσει τι ενέργειες έχει κάνει το Λιμεναρχείο για το συγκεκριμένο θέμα;
• Θα ζητήσει από την κυβέρνηση να κηρύξει την περιοχή αναδασωτέα;

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

Χόβολη

 

Calendar

« August 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search