Print this page

Επερώτηση της ΛΑΣΥ για το δρόμο Μαραθιά Ιθάκης

July 19, 2021 746

 

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τον επαρχιακό δρόμο στο Μαραθιά Ιθάκης.

Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Όπως, έχουμε τονίσει με Επερωτήσεις, αλλά και με Θέματα που έχουμε εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Ιθάκη αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα σε πολλούς τομείς. Παρά την προσπάθεια σας, μαζί με την κυβέρνηση, να τα κρύψετε κάτω από το «χαλί», η ζωή και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Σήμερα φέρνουμε στο Π.Σ το αίτημα των κατοίκων της Ιθάκης, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο Επαρχείο Ιθάκης, για το κομμάτι του Επαρχιακού δρόμου που συνδέει το Βαθύ και το Περαχώρι με την περιοχή Μαραθιά. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους εδώ και πολλά χρόνια και όποιες ενέργειες έχουν γίνει είναι «μπαλώματα», πάντα στην λογική του ελάχιστου κόστους και της «προσωρινότητας».
Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν στο αίτημά τους οι κάτοικοι, πρέπει ΑΜΕΣΑ να γίνουν:
• Στο κομμάτι της Επαρχιακής Οδού, αποκατάσταση των παλιών ξερολιθιών που βρίσκονται στο μέρος του δρόμου προς την θάλασσα, από την θέση Στροφή Ανεμοδούρι μέχρι την θέση Ξεροπήγαδο, με νέα υλικά και σύγχρονες μεθόδους. Οι ξερολιθιές αυτές έχουν γκρεμιστεί σε πολλά σημεία με συνέπεια την αναμενόμενη πλήρη κατάρρευση τους, που θα έχει ως αποτέλεσμα και την κατάρρευση του δρόμου. Ήδη είναι επιβαρυμένα τα σημεία αυτά από την διέλευση των οχημάτων.
• Ασφαλτόστρωση από το σημείο που τελειώνει η παλιά άσφαλτος μέχρι το οικόπεδο του Ο.Τ.Ε.
• Στο κομμάτι της αγροτικής οδού, σε πολλά σημεία και λόγω της κλίσης του δρόμου υπάρχουν μεγάλες νεροσυρμές οι οποίες έχουν σκάψει το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί τα βράχια στο δρόμο και να είναι σχεδόν απαγορευτική η διέλευση των οχημάτων.
Να τονιστεί, ότι η περιοχή του Μαραθιά αποτελεί μέρος άσκησης αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, αφού υπάρχει σημαντική καλλιέργεια και εκμετάλλευση ελαιόδεντρων που με την κατάσταση του δρόμου γίνεται απαγορευτική. Αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει και ενδιαφέρον από τους κατοίκους για την αξιοποίηση και προστασία της περιουσίας τους. Επίσης είναι κομμάτι περιπατητικών διαδρομών.
Το αίτημα των κατοίκων είναι η ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου με διαπλατύνεις και επιστρώσεις με κατάλληλα υλικά που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
• Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα;
• Θα το εντάξει ΑΜΕΣΑ στο Πρόγραμμα Δράσης και τον Προϋπολογισμό του 2021, με αντίστοιχη τροποποίησή τους, για να ολοκληρωθεί το έργο πριν το Φθινόπωρο;

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.