• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Οι άστεγοι ζουν και πεθαίνουν στους δρόμους της Κέρκυρας - Που είναι η κοινωνική πολιτική της ΠΙΝ;

July 20, 2021 867

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων

 

Το ότι κάθε χρόνο οι πτωχοί γίνονται πτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι είναι κάτι που είναι γενικά παραδεχτό. Όπως γενικά παραδεχτό είναι πως οι πτωχοί και ιδιαίτερα όσοι βιώνουν την απόλυτη φτώχεια κάθε χρόνο γίνονται πολύ περισσότεροι. Ιδιαίτερα με την πανδημία τα πράγματα όσον αφορά τη φτώχεια χειροτέρεψαν πάρα πολύ. Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας σε μικρογραφία συμβαίνουν και στη Περιφέρεια μας και βεβαίως και στην Κέρκυρα. Έτσι, εν μέσω πανδημίας, παρατηρήθηκε και στη Κέρκυρα το φαινόμενο άνθρωποι που βιώνουν την απόλυτη φτώχεια να μην έχουν κυριολεκτικά «που την κεφαλή κλίναι». Άστεγοι και παντελώς αβοήθητοι αναγκάζονται να διαμένουν και να κοιμούνται στους δρόμους, αφού ουσιαστικά υπάρχει παντελής έλλειψη κοινωνικής πολιτικής σχετικά με το θέμα αυτό.

Κάποιες φορές η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα αυτά οδηγεί σε τραγικά και μοιραία αποτελέσματα. Έτσι το Γενάρη του 2021 βρέθηκε νεκρός από το κρύο, στο πεζοδρόμιο του Εμπορικού, κοντά στον Βιολογικό, ο άστεγος συμπολίτης μας Γ.Μ.

Τις τελευταίες ημέρες το θέμα των αστέγων ήρθε ξανά στην επιφάνεια δείχνοντας συγχρόνως, δραματικά, και την γύμνια του Δήμου και της Περιφέρειας σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής. Συγκεκριμένα αφορούσε τους δύο αστέγους που διέμεναν, εδώ και αρκετό καιρό, στο δρόμο και τον άγαρμπο τρόπο που ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας προσπάθησε να λύσει το θέμα και να «καθαρίσει» την πόλη από την ενοχλητική παρουσία των 2 αστέγων. Έτσι, ελλείψει κοινωνικών δομών που να δίνουν λύσεις στο θέμα της αστεγίας, ο Δήμος -θεωρώντας, αυθαίρετα, τους 2 αστέγους ως ψυχικά ασθενείς- κίνησε τη διαδικασία, με εισαγγελική παραγγελία, για πιθανή εισαγωγή τους σε δομή ψυχικής υγείας! Κάτι βέβαια που ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς, αφού με αυτές τις αντιλήψεις κάθε άστεγος, εν δυνάμει θα θεωρείται ψυχικά άρρωστος και θα οδηγείται στο ψυχιατρείο αντί να αντιμετωπίζεται σωστά -από σωστά, βέβαια, στελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες- με την εξεύρεση κατάλληλης στέγασης και την προοδευτική ένταξή του στο κοινωνικό ιστό.

Βέβαια η παρουσία των αστέγων στους δρόμους αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, αφού ουσιαστικά οι εν δυνάμει άστεγοι και οι απειλούμενοι με αστεγία συμπολίτες μας είναι πολλαπλάσιοι και το πρόβλημα καθημερινά γίνεται και οξύτερο. Αρνητικά γεγονότα δε, όπως π.χ. το κλείσιμο του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών ή η έναρξη, από τον Διοικητή του ΓΝ. Κέρκυρας, της διαδικασίας έξωσης από ακίνητα του νοσοκομείου απόρων συμπολιτών μας, σαφώς επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Θεωρούμε ότι για όλα αυτά καθοριστικές ευθύνες έχει και η ΠΙΝ, γιατί αντί να διεκδικήσει από την πολιτεία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της για το θέμα αυτό, ουσιαστικά νομίζει πως εκπληρώνει το καθήκον της μεταφέροντας τις ευθύνες της σε Μ.Κ.Ο. που χρηματοδοτεί με τεράστια ποσά, αλλά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, με πολύ φτωχά αποτελέσματα σε πραχτικό επίπεδο.

 

Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης:

· Είναι στις προθέσεις τους να διεκδικήσουν από την πολιτεία να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της για τα θέματα αυτά (απόλυτη φτώχεια, ευάλωτες και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, άστεγοι και απειλούμενοι με αστεγία κλπ) που αφορούν και την Περιφέρεια μας;

· Είναι ικανοποιημένοι από την στελέχωση της κοινωνικής υπηρεσίας της ΠΙΝ;

· Αν όχι, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για να διεκδικήσουν την πλήρη στελέχωση της υπηρεσίας αυτής ούτως ώστε να μπορεί να παράξει έργο με ικανοποιητικά αποτελέσματα;

· Ποια ποσά έχουν διατεθεί σε ΜΚΟ, κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας σας, για τους σκοπούς αυτούς και ποια τα αποτελέσματα σε πραχτικό επίπεδο της δράσης των ΜΚΟ αυτών;

 

20-07-2021

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search