03-21-2025 19:43
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Πρόσωπα
Νίκος Τεμπονέρας: Ο δάσκαλος που έγινε σύμβολο αντίστασης

Νίκος Τεμπονέρας: Ο δάσκαλος που έγινε σύμβολο αντίστασης
Ελένη Νικολαΐδου* - ΕΦ.ΣΥΝ
Η ζωή του Νίκου Τεμπονέρα έγινε σύμβολο μιας γενιάς, που αντιστάθηκε στην αδικία
Η8η Ιανουαρίου 1991 παραμένει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη ως η ημέρα που ο αριστερός καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας δολοφονήθηκε στην Πάτρα από στελέχη της ΟΝΝΕΔ. Η πράξη αυτή, που αποτέλεσε αποκορύφωμα μιας περιόδου έντονων κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων, σηματοδότησε μια από τις πιο τραγικές στιγμές της μεταπολίτευσης.
Το ιστορικό πλαίσιο
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές του 1990, η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου περιλάμβανε μέτρα που επανακαθιστούσαν πειθαρχικές διατάξεις, επέβαλαν ομοιόμορφη ενδυμασία, κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών και εισήγαγαν περιορισμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και η ποινικοποίηση της μαθητικής συμπεριφοράς προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.
Από το φθινόπωρο του 1990 ξεκίνησαν μαζικές καταλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα. Στα μέσα Δεκεμβρίου, πάνω από το 70% των σχολείων τελούσαν υπό κατάληψη. Παρά την ελπίδα της κυβέρνησης ότι η περίοδος των χριστουγεννιάτικων διακοπών θα εκτονώσει την ένταση, οι μαθητές επέστρεψαν στις κινητοποιήσεις.
Η εξέλιξη της βίας
Η απάντηση της κυβέρνησης στις κινητοποιήσεις ήταν η καταστολή. Με την υποστήριξη του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ., οργανώθηκαν ομάδες "αγανακτισμένων πολιτών", που υποκινούνταν από την ΟΝΝΕΔ. Στην Πάτρα, επικεφαλής αυτών των ομάδων ήταν ο τότε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, Γιάννης Καλαμπόκας, και στελέχη όπως οι Μαραγκός, Σπίνος και Γραμματίκας. Η αστυνομία δεν επενέβη στα γεγονότα, αφήνοντας χώρο για την παρακρατική δράση.
Στις 8 Ιανουαρίου 1991, ομάδες ΟΝΝΕΔιτών, οπλισμένες με λοστούς, αλυσίδες και άλλα αντικείμενα, ξεκίνησαν επιθέσεις σε κατειλημμένα σχολεία της Πάτρας. Με πρόσχημα την "αφισοκόλληση", προσπάθησαν να ανακαταλάβουν σχολεία στην περιοχή Ψηλά Αλώνια. Η βία κλιμακώθηκε, με τραυματισμούς μαθητών, γονέων και καθηγητών.
Η δολοφονία
Η τραγική κορύφωση ήρθε το βράδυ της ίδιας μέρας. Έξω από το 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο στην Πάτρα, ο Νίκος Τεμπονέρας, μέλος της ΕΛΜΕ Αχαΐας και ακτιβιστής, προσπάθησε να
προστατεύσει τους μαθητές που βρίσκονταν στον χώρο. Ο Γιάννης Καλαμπόκας, με άλλα μέλη της ΟΝΝΕΔ, επιτέθηκαν. Ένας σιδηρολοστός χτύπησε τον Τεμπονέρα στο κεφάλι, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο.
Ο Τεμπονέρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του λίγες ώρες αργότερα. Η είδηση της δολοφονίας προκάλεσε σοκ και οργή σε όλη τη χώρα.
Οι αντιδράσεις
Η κηδεία του Νίκου Τεμπονέρα στις 9 Ιανουαρίου μετατράπηκε σε διαδήλωση. Χιλιάδες πολίτες σε Πάτρα, Αθήνα και άλλες πόλεις συμμετείχαν σε συλλαλητήρια, καταδικάζοντας τη βία και την πολιτική της κυβέρνησης. Στην Αθήνα, τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ κατά τη διάρκεια της καταστολής στην οδό Πανεπιστημίου ξέσπασε πυρκαγιά σε κατάστημα, οδηγώντας στον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.
Η κληρονομιά του αγώνα
Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα αποτέλεσε τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Το πολυνομοσχέδιο του Κοντογιαννόπουλου αποσύρθηκε μετά την παραίτησή του, αλλά οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας παρέμειναν ατιμώρητοι. Ο Καλαμπόκας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 ετών, ενώ οι υπόλοιποι δεν λογοδότησαν. Η δικαιοσύνη δεν απέδωσε ευθύνες στους ηθικούς αυτουργούς.
Η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα παραμένει σύμβολο του αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και δημόσια παιδεία. Τα συνθήματα "Ένας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα" και "Απόψε σκοτώσαν τον Τεμπονέρα" εξακολουθούν να αντηχούν στις σύγχρονες διεκδικήσεις.
Επίλογος
Η μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα δεν σβήνει. Η ζωή και η θυσία του μας θυμίζουν ότι οι αγώνες για δικαιώματα και ισότητα δεν είναι ποτέ μάταιοι. Η δολοφονία του παραμένει μια τραγική υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν η πολιτική καταστολή δίνει τη θέση της στην παρακρατική βία.
*Δρ Ιστορίας

ΜΙΛΑ...ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ!
ΜΙΛΑ...ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ! Της Όλγας Τσιλιμπάρη Οχτώ χρόνια, σχεδόν, μετά το 4.48 Ψύχωση της Σάρα Κέιν, ξανανεβαίνει στην Κέρκυρα, από τη θεατρική ομάδα του Λαοδάμα, έργο του...