• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διαπόντια Νησιά - Παξοί

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση στις Αργυράδες για την απόβαση των Γερμανών (23 Σεπτέμβρη 2024)

September 24, 2024 256

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Παναγίας των Αργυράδων η εκδήλωση του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών με αφορμή τη συμπλήρωση 81 χρόνων από την απόβαση των Γερμανών στον Άγιο Γεώργιο Αργυράδων.

Η πλατεία ήταν γεμάτη με Ιστορία, αναμνήσεις, βιώματα, αλλά και μελωδίες αντιπολεμικές και υπέρ της ειρήνης. Η εκδήλωση άρχισε με μια σύντομη εισαγωγή του Γιώργου Καββαδία, φιλόλογου – συγγραφέα, εκπροσώπου του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η απόβαση των Γερμανών στην Κέρκυρα – 23 Σεπτέμβρη 1943» είναι εκδήλωση μνήμης και τιμής για όλους όσοι έχασαν  τη ζωή τους σε αυτό τον καταστροφικό Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο Σύλλογος των εν Αττική Αργυραδιτών έχει δείξει διαχρονικά την ευαισθησία του σε θέματα που αφορούν την ιστορία του τόπου μας.

Ο Σύλλογος των εν Αττική Αργυραδιτών έχει δείξει διαχρονικά την ευαισθησία του σε θέματα που αφορούν την ιστορία του τόπου μας. Ενδεικτικά αναφέρω δυο πολύ σημαντικά βιβλία που έχουν εκδοθεί από τον Σύλλογό μας από τον αείμνηστο Νεκτάριο Καλούδη και τον αγαπημένο δάσκαλο Πορφύριο Πανδή. Το βιβλίο του Νεκτάριου Καλούδη «Η απόβαση των Γερμανών στην Κέρκυρα» που εκδόθηκε το 1990 αποτελεί ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο. Επίσης για την απόβαση των Γερμανών περιέχονται κεφάλαια στο βιβλίο του Πορφυρίου Πανδή « Βιώματα και μνήμες» που εκδόθηκε το 2020.

Επί τη ευκαιρία να αναφέρω ότι μόλις πριν από λίγες μέρες επανεκδόθηκε από το Σύλλογό μας ένα άλλο βιβλίο του Νεκτάριου Καλούδη με τίτλο «Στο παλιό χωριό».

Στη συνέχεια ο εισηγητής Γιώργος Ζούμπος, εκπαιδευτικός  ένας από τους κορυφαίους ερευνητές της Ιστορίας του νησιού μας, διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου  με δεκάδες μελέτες και εισηγήσεις σε συνέδρια και εκδηλώσεις, αναφέρθηκε παραστατικά και τεκμηριωμένα στο θέμα. Ανέλυσε το γενικότερο ιστορικό κοινωνικό πλαίσιο και τις αιτίες που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Την κατάσταση στην Κέρκυρα στη διάρκεια της κατοχής από τους Ιταλούς και τη γερμανική επίθεση. Τα γερμανικά αεροπλάνα στις 13 Σεπτέμβρη από το πρωί βομβαρδίζουν την Κέρκυρα. Ξημερώνοντας του Σταυρού το τοπίο είναι εφιαλτικό, η πόλη έχει παραδοθεί στις φλόγες. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες, ανυπολόγιστες οι καταστροφές.

23 – 24 Σεπτέμβρη 1943: Επιχείρηση “Verrat” (προδοσία)

Δέκα μέρες αργότερα η νηοπομπή των Γερμανών (ανθυποβρυχιακό σκάφος, δυο άκατοι και τέσσερα αποβατικά που καλύπτονταν από μία τορπιλάκατο και πολλά υδροπλάνα τύπου Arado) ξεκίνησε από τη Πρέβεζα το απόγευμα Πέμπτης 24 Σεπτέμβρη 1943  και πήρε πορεία   προς το νότιο άκρο της Κέρκυρας περνώντας ανοιχτά των Παξών. Οι Γερμανοί αποβιβάζονται στον Άι – Γιώργη Αργυράδων 500 μέτρα από την ακτή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θύματα της απόβασης και κατοχής της Κέρκυρας από τους Γερμανούς.

Συνάντηση με την ιστορία

Ακολούθησε συζήτηση και εξιστόρηση βιωμάτων και αναμνήσεων από ανθρώπους (Γκίνης Σπύρος, Πανδής Άγγελος, Κουλούρης Αντίνοος) που έζησαν τα γεγονότα προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον και συγκίνηση. Σημαντικές τοποθετήσεις και από νεότερους (Κάντας Γιώργος, Καββαδίας Φώντας, Καββαδίας Νίκος, Καββαδίας Θεοφάνης, Ασπιώτης Αλέκος) που έδειξαν ότι διαθέτουν γνώσεις και σεβασμό για την ιστορία του τόπου μας.

Απαγγελία ποιημάτων

Ο ηθοποιός Θωμάς Πανδής μαγνήτισε το ενδιαφέρον των ακροατών με την εξαιρετική απαγγελία των ποιημάτων «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη και «Τοπίο στην ομίχλη» του Ιάσονος Δεπούντη.

Μάγεψε το κοινό ο Σπύρος Σαμοϊλης και η ορχήστρα του

Ο μουσικοσυνθέτης Σπύρος Σαμοϊλης με τη μεγάλη του διαδρομή στο χώρο της μουσικής που έχει καθιερωθεί σαν ένας από τους μεγάλους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας με διεθνή απήχηση με την ορχήστρα του μάγεψαν και ενθουσίασαν το κοινό. Εξαιρετικές ερμηνείες από την Αγγελική Καββαδία και τον Ντέμη Καββαδία. Πολύτιμη η συμβολή του Σταύρου Παγιάτη (μπουζούκι) και του Γρηγόρη Πανδή (ακορντεόν). Συμμετείχαν και οι Αλέξης Καββαδίας και Σπύρος Ασπιώτης. Ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα τραγούδια: Το γελαστό παιδί, Βάστα καρδιά, Το ακορντεόν, Ένα το χελιδόνι, Ειρήνη, Ο πόλεμος προγραμματίζεται, Γεια σου σύντροφε, Ο άνεμος, Το τραγούδι της γης, Ο γλάρος.

Για την καλή ακουστική, τον εξαιρετικό ήχο και τον φωτισμό φρόντισαν ο Σπύρος Βλάχος με τους συνεργάτες του.

Ευχαριστήριο

Το ΔΣ του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών ευχαριστεί θερμά τους παραπάνω συντελεστές της εκδήλωσης και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Επίσης ευχαριστεί τον Βασίλη Καλούδη για την  ευγενική χορηγία., αλλά και τους: πρωτοπρεσβύτερο Αριστείδη Κουλούρη, Γιάννη Κυνηγόπουλο για την προσφορά τους και τέλος τους αφανείς εργάτες Πανδή Γρηγόρη, Καββαδία Μιχάλη, Βάρελη Κωνσταντίνο και Στέφανο Καββαδία.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« September 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search