• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Λύση ή αδιέξοδο για τα σκουπίδια στη Νότια Κέρκυρα (BINTEO)

May 16, 2024 337

Μέχρι την Κυριακή θα έχει λυθεί το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών δηλώνει ο δήμαρχος Ν. Κέρκυρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γ. Ανδριώτη στην ΕΡΤ.  "Το αργότερο μέχρι την Κυριακή θα έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των σκουπιδιών, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Βασίλης Χειμαριώτης, δήμαρχος Ν. Κέρκυρας και συμπλήρωσε ότι έχει γίνει αίτημα προς τον Δήμο Κέρκυρας για προσωρινή εναπόθεση των απορριμμάτων μας. Ταυτόχρονα έχουμε δρομολογήσει και τις διαδικασίες για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και αναμένουμε την αδειοδότηση από την Περιφέρεια για την επιλεγμένη περιοχή, πρόσθεσε ο κ. Χειμαριώτης."

Ρεπορτάζ Γ. Ανδριώτης

Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό ως προς τη λύση του. Σέρνεται εδώ και χρόνια από την αδυναμία των τοπικών αρχών και των κυβερνήσεων διαχρονιά να δώσουν λύση, ενώ το εργοστάσιο διαχείρισης και επεξεργασίας των σκουπιδιών γοιια όλο το νησί εξαγγέλλεται κάθε χρόνο, αλλά η υλοποίησή του παραπέμπεται διαρκώς στις ελληνικές καλένδες. Το επείγον πρόβλημα στη Νότια Κέρκυρα έχει προκύψει από την αδυναμία του εργολάβου για αποκομιδή στο σύνολο του Δήμου που  βρίσκεται σε αδιέξοδο και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου. 

Η ανέρευση οικοπέδου κατάλληλου για τέτοια χρήση είναι αντικειμενικά δύσκολη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του enimerosi.com "καθώς υπάρχει σειρά προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η μελέτη αρκετών θεμάτων όπως είναι η περιοχή εξυπηρέτησης, το είδος των απορριμμάτων που διαχειρίζεται, το μέγεθος και η δυναμικότητα των ΣΜΑ. Ακόμη, στην επιλογή της θέσης συνυπολογίζονται οικονομικά, τεχνικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Οι προσπάθειες ωστόσο να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής έχουν πέσει στο κενό.

 

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής Χειμαριώτη, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δημιουργήθηκε ένας άτυπος σταθμός μεταφόρτωσης στο Άρμενο Κάβου με την προσωρινή ανοχή των κατοίκων ώσπου να βρεθεί λύση. 

Με επιστολή Γραφάκου

Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας βρισκόταν σε επαφή με τον Γ.Γ.  Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκο ώστε να εντοπιστεί ένα κατάλληλο οικόπεδο. Όπως αναφέρει στην "Ε" ο δήμαρχος Βασίλης Χειμαριώτης, εξετάστηκαν 36 - 37 θέσεις από τον ειδικό περιβαλλοντολόγο του Γενικής Γραμματείας και τελικά βρέθηκε χώρος στον Αγ. Δονάτο, στην περιοχή μεταξύ Κρητικών και Βιταλάδων. Μάλιστα τονίζει ότι υπάρχει σχετική επιστολή του υπουργείου για την καταλληλότητα του οικοπέδου, γεγονός για το οποίο έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος η εταιρεία «Κρόνος» που έχει την εργολαβία της μεταφοράς, προχώρησε στην αγορά του οικοπέδου. Ωστόσο η χρήση του ως κινητού ΣΜΑ, έως ότου προχωρήσουν τυπικά οι διαδικασίες για την αδειοδότηση, έπεσαν ξανά πάνω σε κοινωνικές αντιδράσεις για τη χρήση της περιοχής.

Πελάης: Να δώσει εξηγήσεις

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η Λαϊκή Συσπείρωση εγκαλεί τον δήμαρχο για «παρασκήνιο και υπόγειες διαδρομές». Ο Σταμάτης Πελάης δήλωσε πολύ πρόσφατα: «Είχαμε εγκαίρως προτείνει να γίνει μια μελέτη που θα αποκλείσει τα οικόπεδα που είναι ακατάλληλα ή έχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους και κατόπιν να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για να αποφάσισει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος, μας ανακοίνωσε ότι βρέθηκε οικόπεδο αλλά δεν εχει γίνει καμία κίνηση μίσθωσης ή αγοράς οικοπέδου. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις».

Οι εξελίξεις οδήγησαν τον δήμαρχο να εκδώσει ανακοίνωση προς τους δημότες, απευθύνοντας έκκληση για περιορισμό της ρίψης απορριμμάτων στους κάδους. Στο μεταξύ οι κάδοι έχουν αρχίσει ξανά να ξεχειλίζουν, καθώς κάτοικοι και επαγγελματίες που έχουν ήδη ανοίξει τις επιχειρήσεις τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν τα απορρίμματα για πολλές μέρες."

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search