Η Κέρκυρα, εκτός από το επίσημο ελληνικό της όνομα, είναι διεθνώς γνωστή και ως “Κόρφου” ή “Corfu”.
Η εναλλακτική αυτή ονομασία έχει βαθιές ιστορικές και ετυμολογικές ρίζες, συνδεδεμένες με τη μορφολογία και την οχυρωματική αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης.
Το όνομα “Κόρφου” προέρχεται από μεσαιωνικές λέξεις όπως “Κορυφώ”, “Κορυφή”, “Κορφή” ή “Κορφοί”, οι οποίες αποδίδουν τη φυσική εικόνα των δύο οχυρωμένων κορυφών ή των χαρακτηριστικών βράχων του Παλαιού Φρουρίου, ορατών από τους επισκέπτες καθώς πλησιάζουν στο νησί.
Η πόλη που αναπτύχθηκε στη δικόρυφη, φυσικά προστατευμένη χερσόνησο του φρουρίου ονομάστηκε “Κορυφώ”, από όπου προέκυψε και το ξενικό “Corfou” ή “Corfu”.
Μετά την καταστροφή της αρχαίας πόλης, στη χερσόνησο του Κανονιού, από βαρβαρικές επιδρομές τον 6ο αιώνα μ.Χ, οι κάτοικοι μετοίκησαν σταδιακά στη νέα τοποθεσία.
Η εγκατάσταση σε αυτό το φυσικά οχυρωμένο σημείο οδήγησε στην ίδρυση της βυζαντινής Κορυφώ, που αναφέρεται για πρώτη φορά το 968 μ.Χ.
Η στρατηγική της σημασία ενίσχυσε το ενδιαφέρον των Βυζαντινών και αργότερα των Ανδηγαυών (1267–1386), οι οποίοι φρόντισαν για την οχύρωση της περιοχής με πύργους στις δύο κορυφές.
Οι λέξεις “Κορυφώ ” και “Κορφού” χρησιμοποιήθηκαν στα βυζαντινά και μετέπειτα ενετικά χρόνια
Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας (1385-1796), οι Ενετοί εκσυγχρόνισαν την άμυνα του φρουρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το όνομα Κορυφώ ή Κορφοί ήταν σε χρήση. Από τη λέξη Κορυφώ προήλθε η λατινογενής ονομασία Corfu.
Με το όνομα Corfu, το νησί έγινε γνωστό εκτός Ελλάδας. Η χρήση αυτής της ονομασίας από ξένους καθιερώθηκε με το πέρασμα των αιώνων, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων της Γαλλικής, Ρωσοτουρκικής και Βρετανικής κυριαρχίας που ακολούθησαν.
ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr