JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – αντιτετράδια της εκπαίδευσης: Συνταγματική αναθεώρηση: Ένα ακόμα βαθιά αντιδραστικό εγχείρημα

06-28-2026 17:57
Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – αντιτετράδια της εκπαίδευσης: Συνταγματική αναθεώρηση: Ένα ακόμα βαθιά αντιδραστικό εγχείρημα
Αβραμόπουλος, «ο κύριος τίποτα» και τα αδιευκρίνιστα

06-28-2026 17:43
Επικαιρότητα

Αβραμόπουλος, «ο κύριος τίποτα» και τα αδιευκρίνιστα
«Ηρακλής»: Ο μύθος της «διάσωσης» των τραπεζών και η πραγματικότητα της λεηλασίας του λαού μέχρι το… 2081

06-28-2026 17:37
Επικαιρότητα

«Ηρακλής»: Ο μύθος της «διάσωσης» των τραπεζών και η πραγματικότητα της λεηλασίας του λαού μέχρι το… 2081
Ζει ή πέθανε, ο αδερφός μου;

06-28-2026 17:23
Διεθνή

Ζει ή πέθανε, ο αδερφός μου;
ΒΙΑ, ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ , ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

06-28-2026 15:23
Κέρκυρα

ΒΙΑ, ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ , ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.
Κατηγορία: Εκπαίδευση
02 Μάι 2025

ΣΥΝΕΧΙΣΗ του ΑΓΩΝΑ μας ΕΝΑΝΤΙΑ σε Ωνάσεια, ΔΑ – IB, Επ/κές Ακαδημίες

Οι εκπαιδευτικοί μαζικά και αποφασιστικά μαζί με τους/τις μαθητές/τριες και τους γονείς τους αγωνιζόμαστε εξαρχής ενάντια στα Ωνάσεια, τα νέα ιδιωτικοποιημένα “δημόσια” σχολεία. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ ζητά νομιμοποίηση του νέου αυτού εγκλήματος ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και ενάντια στο δικαίωμα των μαθητών να φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς τους δίχως αποκλεισμούς.

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ καλούν σε μαζικές κινητοποιήσεις και δράσεις το Σαββατοκύριακο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΣΥΝΕΧΙΣΗ του ΑΓΩΝΑ μας ΕΝΑΝΤΙΑ σε Ωνάσεια, ΔΑ – IB, Επ/κές Ακαδημίες

Οι εκπαιδευτικοί μαζικά και αποφασιστικά μαζί με τους/τις μαθητές/τριες και τους γονείς τους αγωνιζόμαστε εξαρχής ενάντια στα Ωνάσεια, τα νέα ιδιωτικοποιημένα “δημόσια” σχολεία. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ ζητά νομιμοποίηση του νέου αυτού εγκλήματος ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και ενάντια στο δικαίωμα των μαθητών να φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς τους δίχως αποκλεισμούς. Τα ζητά από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, των οποίων τα δημοκρατικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα καταπατά βάναυσα με 100άδες διώξεις, αργίες έως και απόλυση!… Τα ζητά, κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός απειλεί και τρομοκρατεί και με απολύσεις, αν δεν αξιολογηθούν αμφισβητώντας και τη μονιμότητα στο Δημόσιο.

Επομένως, είναι σημαντικό οι συνάδελφοι/ισσες να μην συμμετάσχουν στις εξετάσεις, 3/5 και 4/5, των Ωνάσειων, αλλά και των άλλων πρότυπων σχολείων είτε ως επιτηρητές/τριες είτε ως μέλη των επιτροπών θεμάτων. Αντίθετα, να συμμετέχουμε όλοι κι όλες στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν από ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ και γονείς στις 3/5 και 4/5 και στη συνέχεια κατά της άμεσης ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου που προωθεί η κυβέρνηση με Ωνάσεια, Διεθνές Απολυτήριο (ΔΑ-ΙΒ), και “Ακαδημίες και campus” στην τεχνική εκπαίδευση.

Καλούμε ΟΛΜΕ – ΔΟΕ, ΕΛΜΕ - ΣΕΠΕ να συμμετέχουν στις δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

l Σάββατο 3/5 στην ενημέρωση των κατοίκων που θα γίνει στις 12μμ στο μετρό στα Σεπόλια και στις 11πμ στην πλατεία Αγίου Βλασίου στο Μενίδι.

l Κυριακή 4/5 στις 8.30πμ στα εξεταστικά κέντρα στο 5ο Γυμνάσιο & 5ο ΓΕΛ στο Περιστέρι, στο 52ο Γυμνάσιο & 52ο ΓΕΛ στον Κολωνό.

l Κυριακή 4/5 στις 8πμ στα εξεταστικά κέντρα στο 12ο Γυμνάσιο & 16ο ΓΕΛ στη Θεσσαλονίκη.

Η ΟΛΜΕ αρνείται και πάλι αδικαιολόγητα να στηρίξει ή να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις αυτές για τις εξετάσεις των Ωνάσειων και δεν συγκαλείται το ΔΣ εδώ και μέρες. Βρίσκονται κάποια μέλη του ΔΣ σε ένα ακόμη ταξίδι, τώρα στη Ρόδο, για να γιορτάσουν 4η φορά τα 100 χρόνια της ΟΛΜΕ. και δεν μπορούν να αποφασίσουν… Τους καλούμε έστω και τώρα να αποφασίσουν “δια περιφοράς” να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις γιατί χρειάζεται να συνεχίσουμε σταθερά την πάλη μας για τη διάσωση της δημόσιας παιδείας, της εργασίας και της κοινωνίας. Για τον ίδιο λόγο και με τον ίδιο τρόπο, “δια περιφοράς”, ζητάμε για ακόμη μια φορά να καλέσουν ΓΣ των ΕΛΜΕ αμέσως και ΓΣ προέδρων στις 10/5 για να διαμορφωθεί ένα αγωνιστικό πρόγραμμα μέχρι και τις πανελλαδικές εξετάσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την κατηγοριοποίηση και τη συνεχή υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, της εκπαίδευσης και της εργασίας μας. Ήδη, 16 ΕΛΜΕ έχουν υποβάλει αιτήματα για συνέλευση προέδρων στις 10/5 και πρόταση για απεργιακό βήμα στις 15/5 πριν κλείσουν τα Λύκεια. Τα 16 αιτήματα έχουν περάσει κατά πολύ το 10%, δηλαδή το 9, που απαιτείται για να συγκλήθηκε η ΓΣ προέδρων, αν δεν υπάρχει σχετική απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Με αυτές τις ενέργειες συνεχίζουμε στον δρόμο που άνοιξαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στις 26/1 και η ιστορική απεργία και διαδηλώσεις στις 28/2 μέχρι σήμερα, με μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις αποτελούν τομή για το εργατικό και λαϊκό κίνημα στη χώρα μας καθώς ο λαϊκός παράγοντας εισέβαλε ξανά στο πολιτικό προσκήνιο! Και ενώ αυτά συμβαίνουν, η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει την πολιτική πυγμής και τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζόμενων, όπως είναι η Χρύσα Χοτζόγλου, για να αντιμετωπίσει τον αγώνα ενάντια στην άγρια καταπάτηση των δημοκρατικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ενάντια στη μόνιμη, σταθερή δουλειά των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων.

Θυμίζουμε ότι με τα Ωνάσεια ανοίγει ο δρόμος για τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των προγραμμάτων σπουδών κι από την αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, περνάει και σε επιχειρηματίες. Καταργούνται τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, όπως οργανικές θέσεις και σταθερή εργασία και θα επιλέγονται μετά από συνεχείς αξιολογήσεις και συνέντευξη! Η απευθείας ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου θα συνεχιστεί με το ΔΑ – ΙΒ και τις “Ακαδημίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και campus” με πανομοιότυπες πρακτικές για παραχώρηση δημόσιων δομών σε επιχειρήσεις/ιδιώτες. Και η παροχή-τυράκι του τρομερού ποσού των 100 εκ από 4 συστημικές τράπεζες για σχολική στέγη, αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για γενίκευση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και στην Εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, προωθείται η δημιουργία τμημάτων του ΔΑ - IB και ήδη ανακοίνωσαν τα δεκαπέντε Λύκεια όπου θα λειτουργήσουν. Θα υπάρχει “ελεύθερη”, αλλά πανάκριβη πρόσβαση σε πανεπιστήμια εξωτερικού και εσωτερικού, ιδιωτικά και δημόσια, χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις! Οι υπόλοιποι μαθητές θα πρέπει να περάσουν με τράπεζα θεμάτων, εξετάσεις, ελάχιστη βάση εισαγωγής και σε ελάχιστες θέσεις στα ΑΕΙ. Με το ΔΑ - ΙΒ επιχειρείται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η είσοδος στα δημόσια ΑΕΙ χωρίς τις πανελλαδικές. Το ΔΑ είναι δώρο στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης και την πελατεία τους.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ τον ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ της ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

και των ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ και ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

  • ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, γονείς και μαθητές στις 3/5 και 4/5 οργανώνουν διαμαρτυρίες και ενημερώσεις των γονέων. Καλούμε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να συμμετέχουν. Καλούμε τους γονείς να συνεργαστούμε σε ενημερώσεις και δράσεις για να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου.
  • Με απόφαση της ΟΛΜΕ ή των ΕΛΜΕ να συγκληθούν από τις 5/5 ΓΣ των σωματείων και ΓΣ προέδρων στις 10/5. Να κατατεθεί εισήγηση που θα συμπεριλάβει στα αιτήματα αιχμής την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που αφορούν την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου και πρόταση για απεργία στις 15/5, αλλά και με ορίζοντα τις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Να μη γίνει καμία ίδρυση ωνάσειων σχολείων και να υπάρξει κατάργηση του ν. 5174/2025. Να μην καταργηθεί κανένα σχολείο της γειτονιάς. Να μην κατατεθούν ούτε να εφαρμοστούν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα για τμήματα ΔΑ - IB στα σχολεία και στην τεχνική εκπαίδευση για “Ακαδημίες και campus”.
  • Το ΥΠΑΙΘΑ και οι ΔΔΕ να διασφαλίσουν οργανικές θέσεις για όλους/ες! Να οργανώσουμε κινητοποιήσεις και δράσεις στις ΔΔΕ άμεσα, πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις. Να απαιτήσουμε να διασφαλίσουν οργανικές θέσεις για όλους/ες! Να προσδιοριστούν τα κενά των οργανικών θέσεων με όριο κάτω από 12 ώρες, ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις για όλους/ες. Να δοθεί η δυνατότητα στους/στις συναδέλφους των Ωνάσειων σχολείων, που χωρίς δική τους υπαιτιότητα χάνουν τις οργανικές τους θέσεις, να μη βρεθούν σε καθεστώς διάθεσης με την προοπτική να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες σε λειτουργικά κενά, αλλά και την εφαρμογή της υποχρεωτικής τοποθέτησης που ισχύει σε όσους είναι στη διάθεση.
  • Γενναία χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους και την υλικοτεχνική τους υποδομή. Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών τώρα! Ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε σταθερά για να ανατραπούν όλες οι αντιεκπαιδευτικές, άδικες και αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται!

Δημόσια και δωρεάν Παιδεία με ίσες δυνατότητες εκπαίδευσης και μάθησης για όλους/ες!

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Ανακοινώσεις
  • Εκπαίδευση
  • Ανακοινώσεις
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Αβραμόπουλος, «ο κύριος τίποτα» και τα αδιευκρίνιστα
Επικαιρότητα 28-06-26

Αβραμόπουλος, «ο κύριος τίποτα» και τα αδιευκρίνιστα

Ζει ή πέθανε, ο αδερφός μου;
Διεθνή 28-06-26

Ζει ή πέθανε, ο αδερφός μου;

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – αντιτετράδια της εκπαίδευσης:  Συνταγματική αναθεώρηση: Ένα ακόμα βαθιά αντιδραστικό εγχείρημα
Εκπαίδευση 28-06-26

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – αντιτετράδια της εκπαίδευσης: Συνταγματική αναθεώρηση: Ένα ακόμα βαθιά αντιδραστικό εγχείρημα

Στις 2 Φεβρουαρίου 2026 ο Μητσοτάκης με διάγγελμά του και με επιστολή του προς τους βουλευτές της ΝΔ άνοιξε τη διαδικασία για μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, την πέμπτη κατά...

«Ηρακλής»: Ο μύθος της «διάσωσης» των τραπεζών και η πραγματικότητα της λεηλασίας του λαού μέχρι το… 2081
Επικαιρότητα 28-06-26

«Ηρακλής»: Ο μύθος της «διάσωσης» των τραπεζών και η πραγματικότητα της λεηλασίας του λαού μέχρι το… 2081

ΒΙΑ, ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ , ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.
Κέρκυρα 28-06-26

ΒΙΑ, ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ , ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

Πόση Κέρκυρα απομένει;
Κέρκυρα 28-06-26

Πόση Κέρκυρα απομένει;

Εκδήλωση: «Απαγόρευση της συλλογικής ζωής, περιστολή της ελεύθερης έκφρασης και καταστολή των αγώνων στα πανεπιστήμια», Παρασκευή 3/7
Εκπαίδευση 28-06-26

Εκδήλωση: «Απαγόρευση της συλλογικής ζωής, περιστολή της ελεύθερης έκφρασης και καταστολή των αγώνων στα πανεπιστήμια», Παρασκευή 3/7

Κόμματα ΑΕ: «Ισολογισμοί» ζημιών, «άγνωστα» ταμεία και θαλασσοδάνεια
Επικαιρότητα 28-06-26

Κόμματα ΑΕ: «Ισολογισμοί» ζημιών, «άγνωστα» ταμεία και θαλασσοδάνεια

Η παιδεία πάει κατά διαλόγου όταν δε ρωτάνε τους μάχιμους εκπαιδευτικούς
Εκπαίδευση 28-06-26

Η παιδεία πάει κατά διαλόγου όταν δε ρωτάνε τους μάχιμους εκπαιδευτικούς

Οι νέοι εκπαιδευτικοί στις «δύσκολες τάξεις»: Όταν ο ενθουσιασμός συναντά την εξουθένωση
Εκπαίδευση 28-06-26

Οι νέοι εκπαιδευτικοί στις «δύσκολες τάξεις»: Όταν ο ενθουσιασμός συναντά την εξουθένωση

Έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη Κέρκυρας: Κάτω από τον ήλιο του καλοκαιρού
Κέρκυρα 27-06-26

Έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη Κέρκυρας: Κάτω από τον ήλιο του καλοκαιρού

Εικόνες απαράμιλλης ασχήμιας στην καρδιά της Κέρκυρας
Κέρκυρα 27-06-26

Εικόνες απαράμιλλης ασχήμιας στην καρδιά της Κέρκυρας

Η ΠΕΣΕΚ συνεισφέρει έμπρακτα στη στήριξη του λαού της Κούβας που δοκιμάζεται από την επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού
Διεθνή 27-06-26

Η ΠΕΣΕΚ συνεισφέρει έμπρακτα στη στήριξη του λαού της Κούβας που δοκιμάζεται από την επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

ΠΕΣΕΚ: Αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο από τους καταστροφικούς σεισμούς λαό της Βενεζουέλας
Εκπαίδευση 27-06-26

ΠΕΣΕΚ: Αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο από τους καταστροφικούς σεισμούς λαό της Βενεζουέλας

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ
Εκπαίδευση 27-06-26

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ

Βάσεις 2026: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν – Η πρώτη ολοκληρωμένη «ακτινογραφία» μετά τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών
Εκπαίδευση 27-06-26

Βάσεις 2026: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν – Η πρώτη ολοκληρωμένη «ακτινογραφία» μετά τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Σαν σήμερα 27 Ιούνη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 27-06-26

Σαν σήμερα 27 Ιούνη στην Κέρκυρα

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.