JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
«Η Κέρκυρα θυμάται…» - Εκδήλωση με τίτλο: «Οι αδελφοί Bandiera στο σπίτι των Γιατρών στην Κέρκυρα ... »

09-26-2026 18:08
Κέρκυρα

«Η Κέρκυρα θυμάται…» - Εκδήλωση με τίτλο: «Οι αδελφοί Bandiera στο σπίτι των Γιατρών στην Κέρκυρα ... »
Ημέρα μνήμης Ιωάννη Καποδίστρια από το Μουσείο Κουκουρίτσας

09-26-2026 18:02
Κέρκυρα

Ημέρα μνήμης Ιωάννη Καποδίστρια από το Μουσείο Κουκουρίτσας
… Όταν έχεις παραδώσει τα κλειδιά της χώρας σου κι επί της ουσίας είσαι κυβερνήτης κι όχι πρωθυπουργός όπως δηλώνεις

09-26-2026 14:59
Διεθνή

… Όταν έχεις παραδώσει τα κλειδιά της χώρας σου κι επί της ουσίας είσαι κυβερνήτης κι όχι πρωθυπουργός όπως δηλώνεις
500.000 ευρώ την ημέρα πληρώνουμε για να είμαστε «σεκιουριτάδες» των εφοπλιστών στην Ερυθρά Θάλασσα – Για το λαό μόνο ΦΠΑ και «αντοχές της οικονομίας»

09-26-2026 14:55
Επικαιρότητα

500.000 ευρώ την ημέρα πληρώνουμε για να είμαστε «σεκιουριτάδες» των εφοπλιστών στην Ερυθρά Θάλασσα – Για το λαό μόνο ΦΠΑ και «αντοχές της οικονομίας»
Το «Σπίτι των Γιατρών», ο Σολωμός και η πρόσληψη της Επανάστασης στην Κέρκυρα

09-26-2026 12:26
Κέρκυρα

Το «Σπίτι των Γιατρών», ο Σολωμός και η πρόσληψη της Επανάστασης στην Κέρκυρα
Κατηγορία: Διεθνή
21 Δεκεμβρίου 2025

Επώδυνες αμερικανονατοϊκές διευθετήσεις μεθοδεύονται σε Αιγαίο και Κύπρο

Αμυντικό δόγμα στην υπηρεσία των ΗΠΑ

Την πλήρη προσαρμογή-υποταγή της κυβέρνησης στις αμερικανονατοϊκές επιταγές αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Δένδια, για δήθεν αλλαγή του «αμυντικού δόγματος» στο Αιγαίο. Αν και το νέο «δόγμα» παρουσιάστηκε από τον Δένδια τον περασμένο Απρίλη στην κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων με τον τίτλο «Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός των Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων (2025-2036)», οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού αποκαλύπτουν τους πραγματικούς εμπνευστές της αμυντικής αναδιάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Δένδιας σε εκδήλωση στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα, με τίτλο, «Η Ελλάδα σε μια παγκόσμια προοπτική» -που προϊδεάζει για τον αμερικανοδιατεταγμένο ρόλο της χώρας- από τη μια πιστοποίησε την Τουρκία σαν «τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα», ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα θα αναπτύξει πυραύλους σε εκατοντάδες νησιά και από την άλλη επισήμανε ότι «οι καινούργιες φρεγάτες, τα καινούργια πλοία είναι πάρα πολύ ακριβά εργαλεία για να μένουν περιορισμένα σε μια στενή θάλασσα όπως το Αιγαίο, εκτεθειμένα σε σύγχρονες απειλές». Σε άλλη ομιλία του για τα πλοία που θα παραλάβει ο Στόλος, ξεκαθάρισε ότι πάμε σε «ένα ΠΝ που δεν θα παραμένει εγκλωβισμένο στην ανάγκη της χωρικής υπεράσπισης των θαλασσών μας, αλλά θα μπορεί να λειτουργεί ευρύτερα (…) Θα προστατεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας, θα προστατεύει τα συμφέροντα της Ευρώπης».

Κυνική ομολογία ότι οι ακριβοπληρωμένοι εξοπλισμοί, που το κόστος τους φορτώνεται για δεκαετίες στις πλάτες του λαού, δεν προορίζονται για την προστασία του Αιγαίου. «Απελευθερωμένα λοιπόν τα πλοία από τον ρόλο της χωρικής υπεράσπισης, να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως δυνάμεις αποτροπής ελεύθερα, στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου». Αν δεν αγοράστηκαν για να προστατεύουν το Αιγαίο, που απειλείται άμεσα από το τουρκικό casus belli, τι άραγε θα «αποτρέπουν» στη Μεσόγειο; Η απάντηση βρίσκεται στον τίτλο της εκδήλωσης «Η Ελλάδα σε μια παγκόσμια προοπτική». Η κυβέρνηση διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία την προθυμία της να συνδράμει στο πολεμοκάπηλο ευρωατλαντικό άρμα.

Με πιο «κομψά» λόγια επαναλαμβάνει τη διαβόητη ρήση του Κανελλόπουλου στον Βαν Φλιτ «στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας». Επαναφέρει στη μνήμη την τραγική περιπέτεια της Κορέας, καθώς με περισσή υπερηφάνεια προβάλλεται στον φιλοκυβερνητικό τύπο ότι η πρώτη αποστολή της πρώτης υπό παραλαβή φρεγάτας «Κίμων» θα είναι στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο της RIMPAC, της τεράστιας άσκησης που διεξάγεται υπό την Αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού (US Indopacom), τη μεγαλύτερη ενοποιημένη διοίκηση μάχης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Σε τελευταία ανάλυση ο ρόλος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και κατ’ επέκταση η αμυντική θωράκιση της χώρας καθορίζεται στα Νατοϊκά επιτελεία, ενώ η εθνική κυριαρχία επαφίεται στους ξένους «προστάτες». Αυτό είναι το διαχρονικό «αμυντικό» δόγμα της ξενόδουλης μεγάλης αστικής τάξης.

Το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γεραπετρίτης, από την Ντόχα του Κατάρ μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ. Είπε ότι «στο εμπόριο -διότι εμπόριο και άμυνα είναι αλληλένδετα- έχουμε πλέον βρει έναν λειτουργικό και αμοιβαία επωφελή μηχανισμό συνεργασίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι απόλυτα προσηλωμένος στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τόσο ΕΕ – ΗΠΑ όσο και ΗΠΑ – Ελλάδας, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών». Συνεργασία που καμιά αναφορά δεν κάνει στα τέλη ή έστω σε κάποια πενιχρά οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρει τα ασημικά της Ελλάδας στις ΗΠΑ μόνο με την ελπίδα της προστασίας των συνόρων της και την προσδοκία της αύξησης του πλούτου της ολιγαρχίας που τη στηρίζει.

Ουάσιγκτον αντί της Χάγης

Το πώς εννοούν οι ξένοι δυνάστες την προστασία της χώρας το διατύπωσε με άνεση επικυρίαρχου ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία και ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στη Συρία, Μπάρακ. Σε συνέντευξή του από το Φανάρι, στην «Καθημερινή». Λέει ο Μπάρακ: «Αυτό που βλέπουμε στον κόσμο είναι μια νέα δυναμική, μια προσπάθεια να αφήσουμε τις πικρίες του παρελθόντος στο περιθώριο και να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο. Κι αυτό πρέπει να αρχίσει από την Ελλάδα και την Τουρκία. Δεν έχει νόημα δύο μεγάλες χώρες, δεμένες η μία με την άλλη, να κρατούν ακόμη έριδες για γεγονότα που έγιναν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια πριν». Δεν είναι παρελθόν η τουρκική απειλή πολέμου, ούτε οι αξιώσεις για Θράκη και Δωδεκάνησα, που μόλις προχθές επανέφερε ο Φιντάν, ούτε η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Όσο για το Κυπριακό που παραμένει άλυτο μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή της μισής Κύπρου το χαρακτήρισε «απόστημα» που «πρέπει να θεραπευτεί».

«Το συζητήσαμε και με τον πρόεδρο Τραμπ· αναρωτηθήκαμε αν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως «κονίαμα», σαν αυτό που ενώνει δύο τούβλα, για να έρθουν πιο κοντά με έναν νέο τρόπο, βήμα βήμα. Ήρθε η ώρα. Πρέπει να γίνει. Μια νέα περιφερειακή τάξη πραγμάτων, ένας νέος τρόπος συνεργασίας είναι αναγκαίος. Και ελπίζουμε η Αμερική να μπορέσει να αποτελέσει γέφυρα. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Η τραμπική μέθοδος επίλυσης των διαφορών πετάει στα άχρηστα τους διεθνείς οργανισμούς και κανόνες, αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο. Σέβεται μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα, το δόγμα «πρώτα η Αμερική». Στα διατυπωμένα συμφέροντά της είναι και η επάνοδός της στη Μεσόγειο, η απρόσκοπτη αρπαγή του πλούτου της. Αυτό επιβεβαιώνει η πρόσφατη δραστηριότητά της (Ενεργειακά, LNG, Chevron) με την ενθουσιώδη εμπλοκή-υποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να περιμένει ατέρμονες συνομιλίες για το Κυπριακό, ούτε την παραπομπή στη Χάγη και τα χρονοβόρα συνυποσχετικά. Με δεδομένες τις καλές σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν και το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Τουρκίας, τα ζόρια για τον Μητσοτάκη είναι μπροστά του. Εξάλλου η Άγκυρα το μόνο που έχει να χάσει από τη δεσποτική αμερικανική διευθέτηση είναι …η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το συνολικό «επίδικο» για διευθέτηση αφορά στα ελληνικά δικαιώματα. Γι’ αυτό η Άγκυρα επιμένει να υποστηρίζει «την εξέταση όλων των διαφορών του Αιγαίου ως ένα σύνολο». Αυτό επανέλαβε πρόσφατα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Φιντάν, σαν προϋπόθεση για «να βρεθεί λύση στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας με ουσιαστικό και εποικοδομητικό τρόπο. Το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θέλουμε να τα δούμε ως μια περιοχή ευημερίας και σταθερότητας».

Στην κατεύθυνση της διατήρησης των «ήρεμων νερών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο κλίμα που επιβάλλει ο πλανητάρχης εντάσσονται και οι δημόσιες διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι «το έδαφος είναι ώριμο για να μπορούμε να έχουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2026».

Μεθοδεύεται η «θεραπεία του κυπριακού αποστήματος»

Ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Γενάρη 2026, η Λευκωσία εστιάζει στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ αλλά και της πιο ενεργής εμπλοκής της ΕΕ στην περιοχή. Υποδεχόμενος στη Λευκωσία την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μετσόλα, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκφρασε την πρόθεση να προσκαλέσει τον Τούρκο Πρόεδρο στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα δρομολογούνται εξελίξεις για το Κυπριακό με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών.

Στον ενεργειακό τομέα, προκλήθηκε εμπλοκή στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (GSI). Παρά τις πρόσφατες κοινές αναφορές Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για την ανάγκη επικαιροποίησης των οικονομοτεχνικών παραμέτρων για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται νέα μελέτη κόστους-οφέλους, με τις εξελίξεις να παραπέμπονται σε νέα συνάντηση στις 15 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, με τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυπριακής κυβέρνησης ο υπουργός Ενέργειας, Παπαναστασίου, ένας από τους λίγους θερμούς υποστηρικτές του έργου, απομακρύνθηκε από τη θέση του. Αντίθετα, παρέμεινε στη θέση του ο υπουργός Οικονομικών, Κεραυνός, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «όσο περνά από το χέρι μου το έργο δεν πρόκειται να γίνει».

Τέλος, η Κύπρος υπέγραψε «ιστορικές συμφωνίες» με το Λίβανο για οριοθέτηση ΑΟΖ και ηλεκτρική διασύνδεση. Συμφωνία χωρίς αντίκρυσμα ανάμεσα σε ένα «αποτυχημένο κράτος» και ένα «απόστημα» (και οι δύο χαρακτηρισμοί είναι του Μπάρακ). Η Άγκυρα αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Επίσης, ο νέος «πρόεδρος» των κατεχομένων, Ερχιουρμάν κατήγγειλε τη συμφωνία, καθώς αποκλείει ξανά τους Τουρκοκύπριους από τη λήψη αποφάσεων που αφορούν ολόκληρο το νησί.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Διεθνή
  • Διεθνή
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Άννα Βίσση - συναυλία: Ορατές ταξικές διαχωριστικές γραμμές ...
Πολιτισμός 27-09-26

Άννα Βίσση - συναυλία: Ορατές ταξικές διαχωριστικές γραμμές ...

Εκπαίδευση – ΑΣΕ/ΠΑΜΕ: «Ο αγώνας αναβάλλεται»
Εκπαίδευση 27-09-26

Εκπαίδευση – ΑΣΕ/ΠΑΜΕ: «Ο αγώνας αναβάλλεται»

Ωμή ιμπεριαλιστική πρόκληση: Η Αμερικανίδα πρέσβης απειλεί με ανατροπή κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία – Σιωπή από τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ
Διεθνή 27-09-26

Ωμή ιμπεριαλιστική πρόκληση: Η Αμερικανίδα πρέσβης απειλεί με ανατροπή κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία – Σιωπή από τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ

Η μάσκα της αμερικανοκίνητης «διπλωματίας» έπεσε με τον πιο κυνικό τρόπο. Οπως σημειώναμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, μια αποκαλυπτική βόμβα μεγατόνων από τη Wall Street Journal έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που το ταξικό και...

27 Σεπτέμβρη 1941: H ίδρυση του ΕΑΜ
Ιστορία 27-09-26

27 Σεπτέμβρη 1941: H ίδρυση του ΕΑΜ

Διαδικτυακή εκδήλωση Δευτέρα 28/9, 7.30μμ  - Με οδηγό τις νίκες του καλοκαιριού και όπλο την απεργία αποχή ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
Εκπαίδευση 27-09-26

Διαδικτυακή εκδήλωση Δευτέρα 28/9, 7.30μμ - Με οδηγό τις νίκες του καλοκαιριού και όπλο την απεργία αποχή ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Νεκροί και οι 6 αγνοούμενοι στην Πλάκα – Καταγγελία για εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες
Επικαιρότητα 27-09-26

Νεκροί και οι 6 αγνοούμενοι στην Πλάκα – Καταγγελία για εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες

Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, Προπύλαια: Ανταπόκριση από την απογευματινή συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου από το ΕΚΠΑ, στις συνδικαλιστικές διώξεις και την τρομοκρατία
Εκπαίδευση 27-09-26

Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, Προπύλαια: Ανταπόκριση από την απογευματινή συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου από το ΕΚΠΑ, στις συνδικαλιστικές διώξεις και την τρομοκρατία

Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Με αγώνα κατακτάμε ό,τι μας πήρανε! - Κινητοποίηση τη Δευτέρα 28/9 στην ΠΔΕ
Εκπαίδευση 27-09-26

Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Με αγώνα κατακτάμε ό,τι μας πήρανε! - Κινητοποίηση τη Δευτέρα 28/9 στην ΠΔΕ

Διαπόντια: Νέα παράταση στην ταλαιπωρία των πολιτών με τα δρομολόγια του ΒΑΜΟΣ
Κέρκυρα 27-09-26

Διαπόντια: Νέα παράταση στην ταλαιπωρία των πολιτών με τα δρομολόγια του ΒΑΜΟΣ

Σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας
Κέρκυρα 27-09-26

Σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας

Ισπανία: Πάνω από 10.000 άνθρωποι στους δρόμους για την έξωση 87χρονης – «Ντροπή»
Διεθνή 27-09-26

Ισπανία: Πάνω από 10.000 άνθρωποι στους δρόμους για την έξωση 87χρονης – «Ντροπή»

Στην πρώτη θέση η Ελλάδα για την ψυχική επιβάρυνση λόγω εργασιακών συνθηκών
Επικαιρότητα 27-09-26

Στην πρώτη θέση η Ελλάδα για την ψυχική επιβάρυνση λόγω εργασιακών συνθηκών

Πώς τρεις αυτοκρατορίες κέρδισαν και έχασαν τον έλεγχο του Ορμούζ και του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ
Διεθνή 27-09-26

Πώς τρεις αυτοκρατορίες κέρδισαν και έχασαν τον έλεγχο του Ορμούζ και του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ

«Το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας»: Ένα παραμύθι για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης του λαού
Επικαιρότητα 27-09-26

«Το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας»: Ένα παραμύθι για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης του λαού

Για τα κενά στην ΔΔΕ Κέρκυρας - 6.194 ώρες χαμένες από την αρχή της σχολικής χρονιάς
Κέρκυρα 27-09-26

Για τα κενά στην ΔΔΕ Κέρκυρας - 6.194 ώρες χαμένες από την αρχή της σχολικής χρονιάς

Απλωμένες ιστορίες σαν μπουγάδα… Για τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Λοξή Λαογραφία» της Όλγας Τσιλιμπάρη
Κέρκυρα 27-09-26

Απλωμένες ιστορίες σαν μπουγάδα… Για τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Λοξή Λαογραφία» της Όλγας Τσιλιμπάρη

Μετά το Ρέθυμνο δύο ακόμα περιστατικά φασιστικών προκλήσεων σε σχολεία του Ηρακλείου – Τι καταγγέλλει η ΕΛΜΕ
Εκπαίδευση 27-09-26

Μετά το Ρέθυμνο δύο ακόμα περιστατικά φασιστικών προκλήσεων σε σχολεία του Ηρακλείου – Τι καταγγέλλει η ΕΛΜΕ

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.