01-28-2026 15:37
Επικαιρότητα
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
ΔΟΕ - ΟΛΜΕ: Στάση εργασία & κινητοποίηση στην Περιφ. Δ/νση Εκπ/σης Πελοποννήσου στην Τρίπολη την Παρασκευή 30/1
Τρεις εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλη του Συλλόγου «Ο Πλήθων» στη Λακωνία, καλούνται σε ακρόαση και απολογία από το Α’ Τμήμα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Π.Δ.Ε. Πελοποννήσου την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026, με διαδοχικά ραντεβού 13:30, 14:00 και 14:30. Οι εκπαιδευτικοί διώκονται για συμμετοχή στη νόμιμα προκηρυγμένη απεργία – αποχή από την αξιολόγηση του ν.4823/21, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα.
Σε ανακοίνωσή της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.) καταγγέλλει την κίνηση ως «αντεργατική και αντιεκπαιδευτική» και ως προσπάθεια «εκφοβισμού της εκπαιδευτικής κοινότητας». Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι διώξεις αυτές «προκαλούν καταστροφικές συνέπειες στην εκπαίδευση» και διατρανώνει την αλληλεγγύη όλου του κλάδου προς τις διωκόμενες εκπαιδευτικούς.
Για τη στήριξη των συναδέλφων, η Δ.Ο.Ε. κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (11:00-14:00) για το πρωινό πρόγραμμα και στάση εργασίας (14:00-17:30) για το ολοήμερο πρόγραμμα, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Π.Δ.Ε. Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στις 30/1/2026, ώρα 13:00. Όπως τονίζει η Δ.Ο.Ε., «οι διώξεις δε θα περάσουν – ενωμένοι και συσπειρωμένοι θα τα καταφέρουμε».
Από την πλευρά της και η ΟΛΜΕ απαιτεί την άμεση παύση των πειθαρχικών διώξεων και την πλήρη απαλλαγή και δικαίωση των εκπαιδευτικών του ΣΕΠΕ Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων».
«Καταγγέλλουμε απερίφραστα την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να επιχειρεί, μέσω πειθαρχικών διαδικασιών, να τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει τους εκπαιδευτικούς, ποινικοποιώντας τη συλλογική συνδικαλιστική δράση. Πρόκειται για βαθιά αντεργατική και αντιδημοκρατική πρακτική, που στρέφεται ευθέως ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα» αναφέρει.
Με τη σειρά της η ΟΛΜΕ κήρυξε επίσης τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11:00 με 14:00 για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετέχουν στη μεγάλη πανεκπαιδευτική συγκέντρωση την Παρασκευή.
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ
Για την κλήση σε απολογία απεργών εκπαιδευτικών από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της Πελοποννήσου την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026
Μετά το Ηράκλειο, τη Λακωνία επέλεξε για να συνεχίσει το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α τις πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην απεργία - αποχή από την αξιολόγηση του ν.4823/21 που έχει κηρύξει ο κλάδος με αποφάσεις του (Ολομέλεια Προέδρων 1ης Απριλίου 2024, 93η και 94η Γ.Σ. ΔΟΕ). Τρεις συναδέλφισσες εκπαιδευτικοί Π.Ε., μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», καλούνται σε ακρόαση και απολογία ενώπιον του Α΄ Τμήματος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Π.Δ.Ε. Πελοποννήσου την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026 διαδοχικά 13:30, 14:00, 14:30 δίχως να έχουν υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, για το «αδίκημα» συμμετοχής στη νόμιμα προκηρυγμένη απεργία – αποχή.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταδικάζει
- την αντεργατική, αντιεκπαιδευτική πολιτική των πειθαρχικών διώξεων και τον επιδιωκόμενο εκφοβισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας.
- την κυβερνητική και εκπαιδευτική πολιτική, που επιδιώκει την εμπορευματοποίηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων αγνοώντας συνειδητά τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και τις καταστροφικές συνέπειες των αποφάσεών της σε αυτή.
- την εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά, που υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση. Μια πολιτική που δεν μπορεί να πείσει κανέναν πια και επικεντρώνεται στις διώξεις ποινικοποιώντας τους αγώνες των εκπαιδευτικών.
Ολόκληρος ο κλάδος στέκεται στο πλευρό των διωκόμενων εκπαιδευτικών όπως αποδείχθηκε και στη μεγάλη κινητοποίηση στις 21/1/2026.
Απαιτούμε και διεκδικούμε την πλήρη απαλλαγή και δικαίωσή τους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου να τρομοκρατήσει τον κλάδο θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι και συσπειρωμένοι θα τα καταφέρουμε!
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στηρίζει σε όλα τα επίπεδα τις διωκόμενες συναδέλφους και θα βρεθεί στο πλευρό τους σε κάθε σε κάθε φάση και με όλα τα μέσα. Η δικαίωση των τριών εκπαιδευτικών της Λακωνίας, όπως και των τριών εκπαιδευτικών στo Ηράκλειο, που αποτελούν τις πρώτες -από τις χιλιάδες περιπτώσεις διώξεων- που έχουν ξεκινήσει να συζητιούνται στα Πειθαρχικά, θα αποτελέσει δικαίωση όλων μας.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., αποφασίζει τρίωρη στάση εργασίας (11:00-14:00) για το πρωινό πρόγραμμα και στάση εργασίας για το ολοήμερο πρόγραμμα (14:00-17:30) προκειμένου να διευκολυνθεί η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων/ισσών στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Π.Δ.Ε. Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στις 30/1/2026 και ώρα 13:00 μ.μ. κατά τη διαδικασία ακρόασης από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό. Αντίστοιχα οι Σ.Ε.Π.Ε. μπορούν να κηρύσσουν και επιπλέον στάσεις εργασία προκειμένου να πάρουν μέρος οι συνάδελφοι στις συγκεντρώσεις.
Νίκη στον αγώνα του κλάδου. Οι διώξεις δε θα περάσουν.
Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ
Απαιτούμε την άμεση παύση των πειθαρχικών διώξεων και την πλήρη απαλλαγή και δικαίωση των συναδελφισσών του ΣΕΠΕ Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων»!
Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα!
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις τρεις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλη του ΣΕΠΕ Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», οι οποίες κλήθηκαν σε ακρόαση και απολογία από το Α΄ Τμήμα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Π.Δ.Ε. Πελοποννήσου, επειδή συμμετείχαν σε νόμιμα προκηρυγμένη απεργία–αποχή.
Δηλώνουμε ότι οι απόπειρες τρομοκράτησης, εκφοβισμού και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσουν.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το ΥΠΑΙΘΑ επέλεξαν συνειδητά να ανοίξουν τον κύκλο των πειθαρχικών διώξεων από τη Λακωνία, σε εκπαιδευτικούς που υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις του κλάδου. Οι συναδέλφισσες διώκονται αποκλειστικά και μόνο επειδή άσκησαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία, συμμετέχοντας στην απεργία–αποχή από την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση των νόμων 4692/2020 και 4823/2021, σύμφωνα με τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων.
Καταγγέλλουμε απερίφραστα την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να επιχειρεί, μέσω πειθαρχικών διαδικασιών, να τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει τους εκπαιδευτικούς, ποινικοποιώντας τη συλλογική συνδικαλιστική δράση. Πρόκειται για βαθιά αντεργατική και αντιδημοκρατική πρακτική, που στρέφεται ευθέως ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα.
Η πολιτική αυτή εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών και εμπορευματοποίησης της γνώσης. Μια πολιτική που, αδυνατώντας να πείσει την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία, καταφεύγει στις διώξεις και την καταστολή των αγώνων.
Οι συναδέλφισσες που καλούνται σε απολογία δεν έχουν διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα. Αντίθετα, υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις της Ομοσπονδίας τους, όπως αυτές έχουν εκφραστεί επανειλημμένα μέσα από τις συλλογικές της διαδικασίες και προστατεύονται από το Σύνταγμα.
Ολόκληρος ο κλάδος στέκεται στο πλευρό τους. Απαιτούμε την άμεση παύση κάθε πειθαρχικής διαδικασίας και την πλήρη απαλλαγή και δικαίωση των συναδελφισσών μας.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί στη κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφ. Δ/νση Εκπ/σης Πελοποννήσου στην Τρίπολη την Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2026 στις 13.00, κηρύσσοντας 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11:00 με 14:00, για όσες ΕΛΜΕ δύνανται να παραστούν στην Τρίπολη.
Με ενότητα, συλλογικότητα και αγωνιστική συσπείρωση θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και τη δημόσια εκπαίδευση
Ένας ακόμα «Εθνικός διάλογος» και ένα ακόμα «Νέο Λύκειο» με «Εθνικό Απολυτήριο
Του Γιώργου Κ. Καββαδία Εν χορδαίς και οργάνω η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη κηρύσσει την έναρξη ενός «εθνικού διαλόγου»-μαραθώνιου με ορίζοντα τουλάχιστον εννέα μηνών, με σκοπό τη «μεταρρύθμιση –...
ΔΟΕ - ΟΛΜΕ: Στάση εργασία & κινητοποίηση στην Περιφ. Δ/νση Εκπ/σης Πελοποννήσου στην Τρίπολη την Παρασκευή 30/1