JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – αντιτετράδια της εκπαίδευσης: Συνταγματική αναθεώρηση: Ένα ακόμα βαθιά αντιδραστικό εγχείρημα

06-28-2026 17:57
Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – αντιτετράδια της εκπαίδευσης: Συνταγματική αναθεώρηση: Ένα ακόμα βαθιά αντιδραστικό εγχείρημα
Αβραμόπουλος, «ο κύριος τίποτα» και τα αδιευκρίνιστα

06-28-2026 17:43
Επικαιρότητα

Αβραμόπουλος, «ο κύριος τίποτα» και τα αδιευκρίνιστα
«Ηρακλής»: Ο μύθος της «διάσωσης» των τραπεζών και η πραγματικότητα της λεηλασίας του λαού μέχρι το… 2081

06-28-2026 17:37
Επικαιρότητα

«Ηρακλής»: Ο μύθος της «διάσωσης» των τραπεζών και η πραγματικότητα της λεηλασίας του λαού μέχρι το… 2081
Ζει ή πέθανε, ο αδερφός μου;

06-28-2026 17:23
Διεθνή

Ζει ή πέθανε, ο αδερφός μου;
ΒΙΑ, ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ , ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

06-28-2026 15:23
Κέρκυρα

ΒΙΑ, ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ , ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.
Κατηγορία: Εκπαίδευση
07 Μαρτίου 2026

Εκπαιδευτικοί Αθήνας: Για την παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας

"Την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας απαντάμε μαχητικά στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, σε κάθε πλευρά της ζωής μας! Στρέφουμε τα βέλη μας ενάντια στις πραγματικές αιτίες της διπλής καταπίεσης της γυναίκας, συνολικά κάθε διάκρισης με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την θρησκεία, το χρώμα, την εθνικότητα και γλώσσα. Ενάντια στη βία και την εκμετάλλευση ενός συστήματος που θυσιάζει τις ανάγκες μας στο βωμό του κέρδους και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Δυναμώνουμε τη συλλογική μας πάλη ενάντια σε κάθε μορφή ανισοτιμίας και βίας σε βάρος των γυναικών, για το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, για την προστασία της εργαζόμενης γυναίκας και της μητρότητας. Μιλάμε μέσα στις τάξεις μας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και το ταξικό της περιεχόμενο."

Τα παραπάνω επισημαίνονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Αναλυτικά:

Για την παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας

Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας γεννημένη από τα σπλάχνα του εργατικού και του σοσιαλιστικού κινήματος των αρχών του 20ου αιώνα, αποτελεί μέρα-σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή ανισοτιμίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες αντιμέτωπες με τις εγκληματικές πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου: με τα 13ωρα και την «ευέλικτη» εργασία, χωρίς προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, με την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, με την κατάργηση της απαγόρευσης της νυχτερινής εργασίας στο όνομα της «ισότητας των δύο φύλων». Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η δολοφονία των 5 εργατριών στη βιομηχανία «Βιολάντα».

Στο όνομα των αντοχών της οικονομίας εντείνεται η υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της υγείας, της προσχολικής φροντίδας και αγωγής, της ειδικής αγωγής, της προστασίας της οικογένειας.

Στην εκπαίδευση, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, εξαιτίας ανισοτήτων σε δικαιώματα, όπως οι μικρότερες άδειες ανατροφής, η περιορισμένη προστασία της εγκυμοσύνης, η απώλεια μορίων λόγω άδειας κ.λπ..

Συνολικά, οι γυναίκες παραμένουν απροστάτευτες ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής και άλλων μορφών κακοποίησης που φτάνουν μέχρι τον βιασμό και την γυναικοκτονία, ως «κορυφή του παγόβουνου της γυναικείας ανισοτιμίας και του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού υποβάθρου της. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις των δημοσίων δομών υποστήριξης, ανύπαρκτα τα αναγκαία εξειδικευμένα κέντρα για τα θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας.

Την ίδια στιγμή στη δημόσια συζήτηση επανέρχονται ζητήματα αμφισβήτησης κεκτημένων γυναικείων δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα στη νόμιμη και ασφαλή άμβλωση, ενώ με τον σχεδιασμό για την εθελοντική στράτευση των γυναικών, επιδιώκουν ξεδιάντροπα, στο όνομα της «γυναικείας συμμετοχής», να νομιμοποιήσουν και να ενισχύσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Για όλα τα παραπάνω, απαιτείται οργανωμένος αγώνας του εργατικού κινήματος ενάντια στον οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό των γυναικών σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Ζητούμενό μας οφείλει να είναι η ολόπλευρη προστασία των γυναικών με την εξασφάλιση εκείνων των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων ώστε οι γυναίκες να έχουν την δυνατότητα να αποκρούσουν την βία κάθε μορφής, χειραφετημένες οικονομικά και κοινωνικά.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία της συλλογικής Δύσης, που αυτές τις ημέρες συναινεί στην ολέθρια επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν, στο όνομα της «απελευθέρωσης» του ιρανικού λαού και της «γυναικείας χειραφέτησης», τη στιγμή μάλιστα που τα πρώτα θύματα των αμερικανοισραηλινών επιθέσεων υπήρξαν δεκάδες μαθήτριες – 168 σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές! – ενός σχολείου θηλέων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας απαντάμε μαχητικά στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, σε κάθε πλευρά της ζωής μας! Στρέφουμε τα βέλη μας ενάντια στις πραγματικές αιτίες της διπλής καταπίεσης της γυναίκας, συνολικά κάθε διάκρισης με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την θρησκεία, το χρώμα, την εθνικότητα και γλώσσα. Ενάντια στη βία και την εκμετάλλευση ενός συστήματος που θυσιάζει τις ανάγκες μας στο βωμό του κέρδους και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Δυναμώνουμε τη συλλογική μας πάλη ενάντια σε κάθε μορφή ανισοτιμίας και βίας σε βάρος των γυναικών, για το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, για την προστασία της εργαζόμενης γυναίκας και της μητρότητας. Μιλάμε μέσα στις τάξεις μας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και το ταξικό της περιεχόμενο.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και με το παραπάνω περιεχόμενο, η Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας καλεί σε επίσκεψη του σωματείου την Κυριακή 8 Μάρτη και ώρα 11:00 στην έκθεση εικαστικών έργων «Πίσω από τη βιτρίνα: Γυναίκες της δουλειάς και της ζωής» που οργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στο Καπνεργοστάσιο (συνημμένα η αφίσα). Η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου μία ώρα. Όσοι και όσες συναδέλφισσες ανταποκριθούν στο κάλεσμα της συμμετοχής θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους και ιδανικά να δηλώσουν συμμετοχή ως τις 08:00 το πρωί της ημέρας της ξενάγησης στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στην σχετική φόρμα Google.

b92b3dcb c153 4ad0 9bc3 3dd9c1a069fb 1

  • Συμμετέχουμε στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 13:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το Σύνταγμα για τον αγωνιστικό εορτασμό της 8ης Μάρτη.
  • Καλούμε συναδέλφισσες και συναδέλφους να συμμετάσχουν την ίδια μέρα στις 17:30 στην εκδήλωση – ημερίδα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που διοργανώνει η ΟΓΕ και εργατικά σωματεία με θέμα: «Δυναμώνουμε τον αγώνα για προστασία της εργαζόμενης γυναίκας και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ενάντια στην εντατικοποίηση».
  • Συμμετέχουμε την Δευτέρα 9 Μάρτη στις 18:00 στην παράσταση διαμαρτυρίας εργατικών σωματείων στο Υπουργείο Εργασίας για να επιδοθεί και σχετικό ψήφισμα με κοινό πλαίσιο αιτημάτων για την προστασία της εργαζόμενης γυναίκας.

Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία, σταθερό ωράριο, με πρόσθετα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γυναικών όπως αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με επαρκή μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, απαγόρευση απόλυσης εγκύων, κατοχύρωση αδειών μητρότητας, τοκετού, λοχείας για όλες τις εργαζόμενες ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης, με πλήρη μισθολογικά εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα. Ειδικότερα για τις αναπληρώτριες συναδέλφισσες διεκδικούμε την πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μονίμων (9μηνη άδεια ανατροφής, επίδομα μητρότητας χωρίς προϋποθέσεις, αναρρωτική άδεια επαπειλούμενης κύησης, γονικές άδειες πριν την ένταξη του παιδιού στην υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτούμενες άδειες ασθενείας τέκνου κ.ά.).

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Εκπαίδευση
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Το Στενό του Ορμούζ και η κατάρρευση της αμερικανικής ηγεμονίας
Διεθνή 29-06-26

Το Στενό του Ορμούζ και η κατάρρευση της αμερικανικής ηγεμονίας

ΕΛΜΕ Εύβοιας: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται
Εκπαίδευση 29-06-26

ΕΛΜΕ Εύβοιας: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται

Σαν σήμερα 29 Ιούνη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 29-06-26

Σαν σήμερα 29 Ιούνη στην Κέρκυρα

1833: Κυριακή της Πεντηκοστής. Χειροτονείται μητροπολίτης Κερκύρας από τους μητροπολίτες Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Παξών ο Χρύσανθος Μασσέλος. Από τα μεγαλύτερα έργα του είναι η...

Να μην κλείσει ο «ΘΗΣΕΑΣ»! – Όλοι στη συγκέντρωση, Τρίτη 30/6 στην Καλλιθέα
Επικαιρότητα 29-06-26

Να μην κλείσει ο «ΘΗΣΕΑΣ»! – Όλοι στη συγκέντρωση, Τρίτη 30/6 στην Καλλιθέα

Bullying στα ιδιωτικά σχολεία: Όταν το «καλό όνομα» δεν αρκεί για να κρύψει το πρόβλημα
Εκπαίδευση 29-06-26

Bullying στα ιδιωτικά σχολεία: Όταν το «καλό όνομα» δεν αρκεί για να κρύψει το πρόβλημα

«Απολύεστε». Η λέξη που στοιχειώνει κάθε καλοκαίρι 50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
Εκπαίδευση 29-06-26

«Απολύεστε». Η λέξη που στοιχειώνει κάθε καλοκαίρι 50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

ΒΙΑ, ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ , ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.
Κέρκυρα 28-06-26

ΒΙΑ, ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ , ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

Πόση Κέρκυρα απομένει;
Κέρκυρα 28-06-26

Πόση Κέρκυρα απομένει;

Εκδήλωση: «Απαγόρευση της συλλογικής ζωής, περιστολή της ελεύθερης έκφρασης και καταστολή των αγώνων στα πανεπιστήμια», Παρασκευή 3/7
Εκπαίδευση 28-06-26

Εκδήλωση: «Απαγόρευση της συλλογικής ζωής, περιστολή της ελεύθερης έκφρασης και καταστολή των αγώνων στα πανεπιστήμια», Παρασκευή 3/7

Η παιδεία πάει κατά διαλόγου όταν δε ρωτάνε τους μάχιμους εκπαιδευτικούς
Εκπαίδευση 28-06-26

Η παιδεία πάει κατά διαλόγου όταν δε ρωτάνε τους μάχιμους εκπαιδευτικούς

Οι νέοι εκπαιδευτικοί στις «δύσκολες τάξεις»: Όταν ο ενθουσιασμός συναντά την εξουθένωση
Εκπαίδευση 28-06-26

Οι νέοι εκπαιδευτικοί στις «δύσκολες τάξεις»: Όταν ο ενθουσιασμός συναντά την εξουθένωση

Έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη Κέρκυρας: Κάτω από τον ήλιο του καλοκαιρού
Κέρκυρα 27-06-26

Έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη Κέρκυρας: Κάτω από τον ήλιο του καλοκαιρού

Εικόνες απαράμιλλης ασχήμιας στην καρδιά της Κέρκυρας
Κέρκυρα 27-06-26

Εικόνες απαράμιλλης ασχήμιας στην καρδιά της Κέρκυρας

Η ΠΕΣΕΚ συνεισφέρει έμπρακτα στη στήριξη του λαού της Κούβας που δοκιμάζεται από την επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού
Διεθνή 27-06-26

Η ΠΕΣΕΚ συνεισφέρει έμπρακτα στη στήριξη του λαού της Κούβας που δοκιμάζεται από την επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

ΠΕΣΕΚ: Αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο από τους καταστροφικούς σεισμούς λαό της Βενεζουέλας
Εκπαίδευση 27-06-26

ΠΕΣΕΚ: Αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο από τους καταστροφικούς σεισμούς λαό της Βενεζουέλας

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ
Εκπαίδευση 27-06-26

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ

Βάσεις 2026: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν – Η πρώτη ολοκληρωμένη «ακτινογραφία» μετά τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών
Εκπαίδευση 27-06-26

Βάσεις 2026: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν – Η πρώτη ολοκληρωμένη «ακτινογραφία» μετά τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.