09-26-2026 18:08
Κέρκυρα
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί Δυτικής Αθήνας: Κάλυψη όλων των κενών τώρα! Όχι στις υποχρεωτικές υπερωρίες!
Γ΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλυψη όλων των κενών τώρα! Όχι στις υποχρεωτικές υπερωρίες!
Τέλη Σεπτέμβρη και ακόμη δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά στα σχολεία. Παρά την πολιτική των περικοπών στην Παιδεία (και όχι μόνο) που έχει οδηγήσει σε συμπτύξεις τμημάτων, σε 26άρια και 27άρια τμήματα, κάλυψη κενών με β΄ και γ΄ αναθέσεις και πιέσεις για υποχρεωτικές υπερωρίες το μεγάλο πρόβλημα των κενών δεν έχει λυθεί. Στα σχολεία της ΕΛΜΕ μας η κατάσταση είναι εκρηκτική, αφού παραμένουν ακάλυπτα πάνω από 60 ολόκληρα κενά εκπαιδευτικών, με όλες τις μαθησιακές συνέπειες για τους μαθητές και την παιδαγωγική βλάβη που προκαλούν οι συμπτύξεις τμημάτων και οι συνεχείς αλλαγές εκπαιδευτικού, με την χαοτική κατάσταση από τις τοποθετήσεις, με πλήρη ευθύνη ΔΔΕ και ΥΠΑΙΘΑ. Κάθε εβδομάδα 3500 ώρες γενικής Παιδείας και ειδικής αγωγής χάνονται μόνο στη ΔΙΔΕ Γ΄ Αθήνας. 20 χιλιάδες κενά υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Ένα πραγματικό «σφαγείο» όπου κατακρεουργούνται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, στο βωμό της περικοπής στην Παιδεία 70 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του 2026 και άλλων 695 εκατομμυρίων για τα τρία επόμενα χρόνια, για τα Προγράμματα σταθερότητας και το μπαράζ εξοπλισμών.
Αν προστεθούν και τα κτιριακά ζητήματα που προκάλεσαν αναστάτωση σε σχολεία των Αγίων Αναργύρων και Καματερού, με την αιφνιδιαστική κίνηση ΔΔΕ και Δήμου να μεταστεγάσουν, συστεγάσουν και να αλλάξουν έδρα σε εφτά σχολεία, ενώ μένουν σε εκκρεμότητα άλλα δύο, καταλαβαίνουμε την σοβαρή κρίση που δημιούργησαν κράτος και αποκεντρωμένη εξουσία στην περιοχή μας. Καμία πρόβλεψη, κανένας σχεδιασμός. Μόνο συγχωνεύσεις και λύσεις εκ των ενόντων, απαξίωση του εκπαιδευτικού έργου και της δημόσιας εκπαίδευσης.
Συνάδελφοι δεν θα επωμιστούμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ αποδεχόμενοι αυτήν την κατάσταση, θεατές στην κλίνη του Προκρούστη υποδομών και δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε το σωματείο για συμπτύξεις τμημάτων, υπερπληθή τμήματα και υποχρεωτικές αναθέσεις υπερωριών. Να λάβουμε υπόψη ότι χιλιάδες συνάδελφοι μας αναπληρωτές δεν έχουν προσληφθεί ακόμη και παραμένουν άνεργοι. Ότι, καθώς επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας μας, οδηγούμαστε σε εργασιακή εξουθένωση. Ότι πλήττεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, δυσχεραίνεται το παιδαγωγικό μας έργο με τις συνέπειες να πέφτουν πάνω στους μαθητές και τις μαθήτριές μας.
Ειδικά για τις υποχρεωτικές υπερωρίες ενημερώνουμε ότι:
α) Πρέπει να δίνονται εγγράφως από τον/την Διευθυντή/ντρια και να συνοδεύονται από έγγραφη βεβαίωση ότι δεν υπάρχουν πλεονάσματα ωρών της ίδιας ειδικότητας σε σχολικές μονάδες της ίδιας ή όμορης ομάδας σχολείων.
β) Η ΕΛΜΕ μας και η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει στοχευμένες στάσεις εργασίας για τις υπερωριακές ώρες.
γ) Οι στάσεις εργασίας σε υποχρεωτικές υπερωρίες, αφού δεν εντάσσονται στο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο, δεν περικόπτονται από το μισθό μας. Παραθέτουμε και το σχετικό γνωμοδοτικό σημείωμα της δικηγόρου της ΔΟΕ Μαγδαληνής Τσίπρα (Αθήνα 29-11-2015) « … η περικοπή αποδοχών για την μερική ή πλήρη αποχή από τα καθήκοντα των υπαλλήλων, γίνεται με βάση το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο… η επέκταση του «υποχρεωτικού» διδακτικού ωραρίου και στις (μη παρασχεθείσες ώρες υπερωριακής απασχόλησης) και η βάσει αυτής περικοπή αποδοχών για μη παρασχεθείσες ώρες υπερωρίας, είναι πολλαπλώς παράνομη αφού α) αντίκειται στο άρθρο 20 του ν.4024/2011, καθώς η υπερωριακή απασχόληση αμείβεται αυτοτελώς και δεν συνιστά τακτικές αποδοχές, οι οποίες περικόπτονται σε περίπτωση αποχής ή απεργίας β) αντίκειται στο άρθρο 43 του ν. 3528/2007 αφού περικόπτονται αποδοχές για παρασχεθείσα εργασία, καθώς οι … εκπαιδευτικοί τήρησαν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο ενώ δεν τους ζητήθηκε παροχή διοικητικού έργου στα πλαίσια του εργασιακού τους ωραρίου. Επιπροσθέτως, αντίκειται στην λογική, αφού περικόπτονται τακτικές αποδοχές, που αντιστοιχούν στην παρασχεθείσα εργασία, προκειμένου να «καλυφθούν» ώρες αποχής από μη εκτελεσθείσες ώρες υπερωριακής απασχόλησης, οι οποίες ωστόσο, εάν είχαν παρασχεθεί θα αμείβονταν αυτοτελώς. Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, η περικοπή αποδοχών στους εκπαιδευτικούς δεν αποτελεί αντιστάθμισμα για μη παρασχεθείσα εργασία αλλά οικονομική «ποινή» γιατί δεν τέλεσαν τις υπερωρίες, που τους ανατέθηκαν, πράγμα πλήρως απαγορευμένο με βάση το νόμο 1264/1982 και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 89 και 98, που προστατεύουν την συλλογική εργατική δράση.»
Δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης για να χρηματοδοτείται η δήθεν ανάπτυξη, για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων ή για την πολεμική προετοιμασία. Με συσπείρωση στο σωματείο μας και με τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική και να έχουμε κατακτήσεις.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας
«Η Κέρκυρα θυμάται…» - Εκδήλωση με τίτλο: «Οι αδελφοί Bandiera στο σπίτι των Γιατρών στην Κέρκυρα ... »
Ο Σύλλογος Albert Cohen Κέρκυρα, στο πλαίσιο των δράσεών του «Η Κέρκυρα θυμάται…», σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: «Οι αδελφοί Bandiera στο σπίτι των Γιατρών στην Κέρκυρα, η ενοποίηση...
Σταγόνα στον ωκεανό οι πρόσφατοι φετινοί διορισμοί! Συνεχίζεται βήμα-βήμα η διάλυση του δημόσιου δωρεάν σχολείου!
Συλληφθείς για τη Marfin: «16 χρόνια μετά καλούμαι να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Ας τα πάρουμε από την αρχή»
Eurostat: 9 νεκροί εργαζόμενοι κάθε μέρα στην ΕΕ – ΟΣΕΤΕΕ: Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί στην Ελλάδα το 2025