09-17-2026 20:48
Κέρκυρα
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης: Αντιφασιστικό συλλαλητήριο μνήμης και αγώνα ΠΕΜΠΤΗ 18/9/2026, 6μμ, Καμάρα
Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
13 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
Αντιφασιστικό συλλαλητήριο μνήμης και αγώνα
ΠΕΜΠΤΗ 18/9/2026, 6μμ, Καμάρα
13 χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε γιατί στάθηκε απέναντι στους ναζί, απέναντι στο μίσος, τον ρατσισμό και την τρομοκρατία τους.
Η δολοφονία του Παύλου, όπως και η δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, δεν ήταν «μεμονωμένα περιστατικά». Ήταν η κορύφωση της οργανωμένης εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, που επιτίθονταν σε μετανάστες, εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, συνδικαλιστές και αγωνιστές.
Η μαζική κινητοποίηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η δράση των συνδικάτων, της νεολαίας και του αντιφασιστικού κινήματος έβαλαν τη Χρυσή Αυγή στο εδώλιο και συνέβαλαν αποφασιστικά στην καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης. Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε.
Σήμερα, οι φασιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις επιχειρούν να ξανασηκώσουν κεφάλι, αξιοποιώντας την κοινωνική δυσαρέσκεια, τη φτώχεια, την ακρίβεια και την ανασφάλεια για να δηλητηριάσουν την κοινωνία με ρατσισμό, εθνικισμό και μίσος. Οι δήθεν “αντισυστημικοί” ταυτίζονται με τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις που αφήνουν στο απυρόβλητο τους πραγματικούς ληστές του μόχθου του λαού, τους εφοπλιστές, τραπεζίτες και γενικά το κεφάλαιο και στοχοποιούν τους φτωχότερους των φτωχών, τους μετανάστες και όσους αγωνίζονται εναντίον της αδικίας και της εκμετάλλευσης. Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, η προνομιακή μεταχείριση του Ηλία Κασιδιάρη, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή, ενώ η αποφυλάκισή του, οι δημόσιες δηλώσεις τους ότι δεν μετάνιωσε για την εγκληματική δράση της Χ.Α., μαζί με την προσπάθεια ανασύνταξης των πολιτικών και οργανωτικών απογόνων της Χρυσής Αυγής αποτελούν πρόκληση για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Δεν θα τους αφήσουμε να ξαναστήσουν τάγματα εφόδου! Δεν θα τους αφήσουμε να τρομοκρατούν εργαζόμενους, μετανάστες, μαθητές, εκπαιδευτικούς και αγωνιστές. Δεν θα τους αφήσουμε ούτε ένα σχολείο, ούτε μία γειτονιά, ούτε έναν χώρο δουλειάς!
Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η προσπάθεια των φασιστών να διεισδύσουν στα σχολεία και να προσεγγίσουν τη νεολαία. Ήδη καταγράφονται προσπάθειες δημιουργίας φασιστικών πυρήνων σε σχολεία, επιθέσεις και τρομοκράτηση προοδευτικών εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά και προσπάθειες διάδοσης χυδαίων ιστορικών διαστρεβλώσεων και ναζιστικής προπαγάνδας. Τα σχολεία μας δεν είναι χώρος για τους φασίστες και τη ναζιστική προπαγάνδα! Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν θα ανεχθεί την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό. Θα υπερασπιστούμε συλλογικά κάθε εκπαιδευτικό και κάθε μαθητή/μαθήτρια που στοχοποιείται.
Δεν ξεχνάμε ότι οι φασιστικές ομάδες ιστορικά λειτουργούν ως δύναμη τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται και ως ανάχωμα απέναντι στις εργατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις. Η ίδια η εμπειρία της Χρυσής Αυγής το απέδειξε: οι επιθέσεις της δεν στρέφονταν μόνο απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και απέναντι σε συνδικαλιστές, εργαζόμενους και κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο. Γι’ αυτό και ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα του
εργατικού και εκπαιδευτικού κινήματος. Παλεύουμε ενάντια στη φτώχεια και την ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, για τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Παλεύουμε ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Δεν θα επιτρέψουμε η κοινωνική οργή για τα προβλήματα που βιώνουμε να διοχετευθεί στους πιο αδύναμους. Δεν θα αφήσουμε την ακροδεξιά να εμφανιστεί ως «αντισυστημική» δύναμη. Απέναντι στο δηλητήριο του ρατσισμού και του εθνικισμού προτάσσουμε την αλληλεγγύη. Απέναντι στη φασιστική βία προτάσσουμε τη συλλογική δράση.
Η ιστορία απέδειξε ότι, όταν το εργατικό κίνημα, η νεολαία, οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές και τα κοινωνικά κινήματα ενώνονται και κινητοποιούνται μαζικά, οι φασίστες μπορούν να ηττηθούν. Το αντιφασιστικό κίνημα έδωσε αυτή τη μάχη και θα τη δώσει ξανά.
Δεν περιμένουμε από κανέναν «σωτήρα».
Δεν αναθέτουμε σε κανέναν άλλον τον αγώνα μας.
Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας, στα σχολεία μας, στις γειτονιές μας.
Βγαίνουμε μαζικά στον δρόμο.
Συμμετέχουμε στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη στις 6 μμ στην Καμάρα.
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Η Γραμματέας
Στεφανίδου Σοφία Σωπιάδου Ειρήνη
Ελλάδα: Στις ακριβότερες χώρες της ΕΕ σε βενζίνη και ντίζελ με τον χαμηλότερο μέσο μισθό
Βάλια Μπαζού - topontiki.gr Η ενεργειακή κρίση χτυπάει «κόκκινο» με όλους τους διεθνείς αναλυτές να κάνουν λόγο για εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα λόγω της εκρηκτικής ακρίβειας σε βενζίνη και πετρέλαιο. Η κυβέρνηση αναμένεται να...
Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης: Αντιφασιστικό συλλαλητήριο μνήμης και αγώνα ΠΕΜΠΤΗ 18/9/2026, 6μμ, Καμάρα