Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης: Κινητοποίηση τη Δευτέρα (10/02) – «Αγώνας για τη δωρεάν εκπαίδευση»
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει την επίθεση στην εκπαίδευση, προωθώντας μέτρα που διαλύουν το δημόσιο σχολείο και καταπατούν τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Η Γ΄και Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κηρύσσουν τρίωρη στάση εργασίας, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., με στόχο να αντισταθούν στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών και να υπερασπιστούν τη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις.
Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί μια δυναμική αντίσταση απέναντι στην ιδιωτικοποίηση και την επιβολή αξιολόγησης, ενώ απαιτεί τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη βελτίωση των συνθηκών για τους εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα με απόφαση της ΓΣ η Ε ΕΛΜΕ-Θ καλεί σε ανοιχτή συνάντηση συντονισμού ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιτροπές αγώνα, συλλόγους διδασκόντων που δίνουν μάχη κατά των Ωνάσειων σχολείων και συναδέλφους την Δευτέρα 10/2 στις 6.30 μμ στην ΕΔΟΘ για την οργάνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και δράσεων.
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:
Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ !ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ «ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΝ ΣΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΔΙΩΞΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ!
ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,10.30 π.μ.
ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ, ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΖΕΙ, ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας από τις 10πμ έως 2μμ
με χρήση μίας, δύο ή τριών ωρών από τους συναδέλφους
ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ
Τη στιγμή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλιμακώνει την επίθεσή της στη δημόσια εκπαίδευση, επιβάλλοντας μέτρα που διαλύουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου και καταπατούν τα δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών. Τη στιγμή που για την επιβολή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της επιτίθεται με πρωτοφανή άκρατο αυταρχισμό στους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, που μάχονται ενάντια στην αξιολόγηση- κατηγοριοποίηση και έχει εξαπολύσει εκτεταμένη επιχείρηση φίμωσης μας σε όλα τα επίπεδα και αμφισβήτησης του απεργιακού μας δικαιώματος σε όλη τη χώρα,
οι πρωταγωνιστές αυτής της πολιτικής , ο Υπουργός Παιδείας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσουν ανερυθρίαστα για « Δράσεις του ενεργού πολίτη»!
Τους «υποδεχόμαστε» ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ , ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ!
Στέλνουμε μήνυμα ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ!
Η γενίκευση της αξιολόγησης ,το τσουνάμι των πειθαρχικών ,ο ανταγωνισμός/κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, η σχολική αυτονομία με όρους επιχειρηματικής λειτουργίας, η διείσδυση των επιχειρήσεων σε κάθε πλευρά της δημόσιας εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από τα Ωνάσεια Σχολεία και τις Ακαδημίες επαγγελματικής εκπαίδευσης, η καθιέρωση διευθυντών-μάνατζερ με υπερεξουσίες, η εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate – IB), το Εθνικό Απολυτήριο των σκληρών εξεταστικών φραγμών, η «γονεϊκή επιλογή σχολείου», η απογείωση των ταξικών φραγμών και των ανισοτήτων στην πρόσβαση στη γνώση για όλους, η διάλυση των εργασιακών και συλλογικών μας δικαιωμάτων, η συνεχιζόμενη λιτότητα και ο εμπαιγμός στους μισθούς, η ενίσχυση της πολεμικής εμπλοκής της χώρας και η «οικονομία πολέμου», ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ τη συνολική αντιδραστική αλλαγή του DNA του δημόσιου σχολείου. Διαμορφώνουν ένα σχολείο επιχείρηση, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και όχι στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και της νεολαίας, υπονομεύοντας περαιτέρω το θεμελιώδες δικαίωμα στη μόρφωση, με υποταγμένους εκπαιδευτικούς να «διδάσκουν» σε ένα ζοφερό τοπίο, φόβου, πειθάρχησης και χειραγώγησης, πλήρους εξουθένωσης, χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση, υπό τη διαρκή απειλή της απόλυσης και χωρίς στοιχειώδη παιδαγωγική ελευθερία, όπου η ελευθερία της σκέψης και η ελευθερία του αγώνα, ο ανθρωπισμός και η κριτική παιδαγωγική θα βρίσκονται στο στόχαστρο!
ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΦΙΜΩΣΟΥΝ, ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΤΑΞΟΥΝ!
H ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΕΣ/ΟΙ
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ!
STOP στην ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ «ΩΝΑΣΕΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ»
ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ,ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ !
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ
Ε΄ ΕΛΜΕ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ,
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10/2 ΣΤΙΣ 6.30μμ ΣΤΗΝ ΕΔΟΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ
Με απόφαση της ΓΣ της Ε ΕΛΜΕ-Θ καλούμε σε ανοιχτή συνάντηση συντονισμού ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιτροπές αγώνα, συλλόγους διδασκόντων που δίνουν μάχη κατά των Ωνάσειων σχολείων και συναδέλφους την Δευτέρα 10/2 στις 6.30 μμ στην ΕΔΟΘ για την οργάνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και δράσεων.
Η επίθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ στο δημόσιο σχολείο βαθαίνει και εντείνεται με άκρατο αυταρχισμό για την επιβολή της αξιολόγησης , διώξεις και πειθαρχικά, ποινικοποίηση των απεργιών, προώθηση νέων αντιεκπαιδευτικών μέτρων που βάλλουν ευθέως τον πυρήνα του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου με την εισβολή της επιχειρηματικότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα και εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς. (Ωνάσεια, διευθυντές μάνατζερ με υπερεξουσίες, Διεθνές Απολυτήριο, Ακαδημίες επαγγελματικής εκπαίδευσης, γονεική επιλογή σχολείου κ.α.). Η πολιτική της βαριάς λιτότητας στους μισθούς συνεχίζεται, καθώς και το χτύπημα στη δημόσια υγεία, ενώ η Ελλάδα μπλέκει ολοένα και περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.
Ιδιαίτερα οι μεγάλες κινητοποιήσεις για το έγκλημα των Τεμπών την Κυριακής 26/1 σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό, συνιστούν μια ιστορική στιγμή και φέρνουν στο προσκήνιο αλλαγές στην κοινωνική και πολιτική κατάσταση. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για δικαιοσύνη, τιμωρία των ενόχων, για τερματισμό της εγκληματικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που οδηγεί στο να θυσιάζονται στον βωμό της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και επιχειρήσεων ακόμα και οι βασικότεροι κανόνες ασφάλειας της ζωής.
Εκτιμούμε πως η απάντηση του κλάδου και όλων των εργαζόμενων στην επίθεση που εντείνεται ενάντια στο δημόσιο σχολείο και την εργασία μας πρέπει να είναι άμεση, μαζική και οργανωμένη. Οι κοινές κινητοποιήσεις μας ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια, τα Ωνάσεια, τις διώξεις, με συλλογικές αποφάσεις των σωματείων μας, πρέπει να συνεχιστούν. Σε μια τέτοια κατεύθυνση στη Γ.Σ. πήραμε αποφάσεις για:
- Διαμαρτυρία την Παρασκευή 14/2 στην ΠΔΕ για να καταθέσουμε συλλογικά τις αιτήσεις των εκπαιδευτικών που παραπέμφθηκαν για να τους δοθεί ο πειθαρχικός τους φάκελος. Στην κινητοποίηση των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης καλούμε να συμμετέχουν και τα εκπαιδευτικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας (με προκήρυξη και στάσης εργασίας) και τα προσκαλούμε να συμμετέχουν και στη συνάντηση συντονισμου.
- Οργάνωση της συμμετοχής των συναδέλφων στην απεργία στις 28/2.
- Παράσταση διαμαρτυρίας στις ΔΔΕ και ΔΠΕ για να συνεδριάσουν τα ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ και να αποφασίσουν τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων χωρίς αξιολόγηση, ώστε να μην μπορεί να διώκονται νεοδιόριστοι συνάδελφοι και να ανακοπούν οι διαδικασίες των πειθαρχικών.
- Παραστάσεις στις Δ/νσεις όταν καλούνται συνάδελφοι να πάρουν κλήσεις παραπομπής τους σε πειθαρχικά.
- Οργάνωση κινητοποιήσεων για να μην ιδρυθούν Ωνάσεια σχολεία, για τη μη εφαρμογή του ν. 5174 / 30-1-2025 (ΦΕΚ Α) και την κατάργησή του.
- Συγκροτούμε και προτείνουμε σε όλες τις ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ Επιτροπές Αγώνα και Κεντρική Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης κατά της αξιολόγησης.
Για την οργάνωση του αγώνα, σας προσκαλούμε σε συνάντηση συντονισμού τη Δευτέρα 10/2.
Σας αποστέλλουμε την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης.