JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Κάλεσμα στην αντιπολεμική συγκέντρωση στο Μουσείο Θερμοπυλών – Όχι στην «κουλτούρα του πολέμου» στα σχολεία

05-15-2026 19:49
Εκπαίδευση

Κάλεσμα στην αντιπολεμική συγκέντρωση στο Μουσείο Θερμοπυλών – Όχι στην «κουλτούρα του πολέμου» στα σχολεία
Πρωτιά και άλμα στο 48% των Παρεμβάσεων στην Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

05-15-2026 10:05
Εκπαίδευση

Πρωτιά και άλμα στο 48% των Παρεμβάσεων στην Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Τα τρένα είναι επικίνδυνα, μα η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δεν υπάρχει πόρισμα για πυρασφάλεια

05-15-2026 9:57
Επικαιρότητα

Τα τρένα είναι επικίνδυνα, μα η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δεν υπάρχει πόρισμα για πυρασφάλεια
Δικαστική δικαίωση για τη Φραντσέσκα Αλμπανέζε – Αναστέλλονται οι κυρώσεις

05-15-2026 9:48
Διεθνή

Δικαστική δικαίωση για τη Φραντσέσκα Αλμπανέζε – Αναστέλλονται οι κυρώσεις
Παραδοχή ήττας στο Ιράν από εκπροσώπους του ατλαντισμού

05-15-2026 9:12
Διεθνή

Παραδοχή ήττας στο Ιράν από εκπροσώπους του ατλαντισμού
Κατηγορία: Εκπαίδευση
08 Ιανουαρίου 2025

Γιατί οι μαθητές δεν κατανοούν τι διαβάζουν;

Χρήστος Κάτσικας 

Χρήστος Κάτσικας

Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) για το 2024, ένας στους πέντε μαθητές αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου, με τα προβλήματα αυτά να επεκτείνονται και στα Μαθηματικά.

Η έκθεση της ΑΔΙΠΠΔΕ, βασισμένη σε αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων στη ΣΤ' Δημοτικού και τη Γ' Γυμνασίου, καταδεικνύει ότι:

  • Το 20% των μαθητών δεν κατανοεί ερωτήσεις πρώτου επιπέδου δυσκολίας.
  • Οι δυσκολίες αυτές έχουν ρίζες στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, όπου δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα.
  • Η υιοθέτηση της κειμενοκεντρικής προσέγγισης, αν και θεωρητικά ενδεδειγμένη, εφαρμόζεται επιφανειακά και χωρίς επαρκή υποστήριξη (ανεπαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών).

Ένα από τα κύρια σημεία της Έκθεσης είναι η πρόταση για αναθεώρηση του ελάχιστου ηλικιακού ορίου εγγραφής στην Α' Δημοτικού. Σήμερα, οι μαθητές μπορούν να εγγραφούν στην ηλικία των 5 ετών και 8 μηνών, ενώ η ΑΔΙΠΠΔΕ προτείνει την αύξηση στα 6 έτη, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της Έκθεσης, η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει στα παιδιά να αναπτύξουν την αναγκαία γνωστική και κοινωνική ετοιμότητα, ενώ σε περιπτώσεις ανετοιμότητας προτείνεται η παρακολούθηση ενός ενδιάμεσου προγράμματος, που θα καλύπτει κενά σε γλωσσικές και μαθησιακές δεξιότητες.

Την ίδια ώρα από τη μεριά των επιτελών του υπουργείου Παιδείας σημειώνεται ότι "πρέπει να σταματήσουμε να κολλάμε στον τρόπο ο οποίος δεν είχε δουλέψει στο παρελθόν" και προβάλλεται η ψηφιοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι διευθυντές - μάνατζερ σε ρόλο... CEO και μια «χούφτα» πρότυπα σχολεία που στρατολογούν «ενισχυμένους» μαθητές ως το ελιξίριο της εκπαιδευτικής αναγέννησης.

Με την αμέριστη βοήθεια από τις ηλεκτρονικές μας γκουβερνάντες, με τα ατελείωτα άρθρα της δημοσιογραφίας της αυλής και με το βάρος των πρόθυμων διανοουμένων της οθόνης, το κυρίαρχο λεξιλόγιο «ντύνεται» με μαγικές ιδιότητες: Αναβαθμίσεις, εκσυγχρονισμοί, ενδυναμώσεις της εκπαίδευσης.

Μια αλήθεια ( Λειτουργικός αναλφαβητισμός)

Δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που επισημαίνουν ότι πολλά γραπτά υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (μαθητών που προετοιμάζονται σαν «άλογα κούρσας» με σχολείο – φροντιστήριο και ιδιαίτερο) είναι γεμάτα από ακατανόητες προτάσεις, ασυνταξίες και χοντροειδή ιστορικά λάθη.

Μάλιστα τονίζουν ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ένα αντιφατικό φαινόμενο: γραπτά μαθητών που απαντούν με επιτυχία στα περισσότερα ερωτήματα των εξετάσεων, σκοντάφτουν σε ερωτήσεις που απαιτούν κρίση, εκφράζουν με δυσκολία τις σκέψεις τους και εμφανίζουν τερατώδη λάθη. Εμφανίζονται, δηλαδή, σε δεκάδες εκατοντάδες περιπτώσεις, γραπτά που παραπέμπουν, με βάση τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα των εξετάσεων, σε υποψηφίους που είναι «καλά προετοιμασμένοι» και ταυτόχρονα έχουν έλλειψη ικανότητας να αρθρώνουν συνεχή λόγο, να ελέγχουν και να λογικοποιούν τις σκέψεις τους χωρίς χάσματα και αντιφάσεις, να κάνουν λογικές αφαιρέσεις ή να κατανοούν γραπτά κείμενα εκτός από τα υποτυπώδη. Ενα είδος «προσοντούχων αγραμμάτων».

Σε άλλες περιπτώσεις μιλάνε για διανοητική ερήμωση που διαφέρει ακόμη και από εκείνη την πρωτόγονη άγνοια, η οποία μπορεί να αφήνει χέρσο το πνεύμα, δεν διαφθείρει, όμως, την ικανότητα ανάπτυξής του.

Μια δεύτερη αλήθεια (Η «ανάγνωση»… της κοινωνίας)

Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, καθώς στη γενίκευση του φαινομένου μπορούμε να μιλήσουμε για την εφιαλτική προοπτική μιας τεχνολογικώς υπεραναπτυγμένης κοινωνίας «κατακερματισμένων ανθρώπων»-υπηκόων, ένα είδος «διαδικαστικών ηλιθίων» και πάνω απ’ όλα καταναλωτών, διατεθειμένων να συνεργαστούν με κάθε τρόπο για τη γοητευτική βασιλεία του εμπορεύματος.

Φυσικά, το φαινόμενο αυτό κάθε άλλο παρά μόνο μόνο σχολικά αίτια έχει. Αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το καταλάβει όταν αναλογιστεί ποια είναι τα πρότυπα που σήμερα, στην «κοινωνία της γνώσης» και «των δικτύων», προβάλλονται στους νέους ανθρώπους: ο ατομισμός, οι αξίες της ιδιωτικότητας, η απόρριψη της συλλογικής δράσης, η απαξίωση της συμμετοχής στα κοινά, ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός, ο χρησιμοθηρικός χαρακτήρας της γνώσης, όλα αυτά και άλλα πολλά αποτελούν από μόνα τους «έξυπνες βόμβες» στα δίκτυα της μάθησης.

Η κρατούσα αντίληψη για την παιδεία προσπαθεί να πείσει ότι η μόνιμη και σταθερή απασχόληση ανήκει στο παρελθόν και καλεί σε συμφιλίωση με την απασχολησιμότητα. H αντίληψη αυτή επιβαρύνεται με την πρόσδοση ενός εργαλειακού χαρακτήρα στη γνώση, καθώς ταυτίζει τις έννοιες «μόρφωση» και «επανεκπαίδευση» με την παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων χρηστικού χαρακτήρα, δηλαδή, άμεσα εφαρμοσμένων στην αγορά εργασίας. Να η ιδέα που «ξύνει» τη γνώση ως συλλογικό εργαλείο ερμηνείας και αλλαγής του κόσμου και τη μεταλλάσσει σε γνώση ως στενή εφαρμογή για την επίτευξη του ατομικού στόχου που στοιχίζεται με τις έννοιες «κόστος»-«κέρδος».

Και μια τρίτη αλήθεια και …φαρμακερή

H συζήτηση για τα αποτελέσματα των εξετάσεων που προσπαθεί να τα συνδέσει αφενός με την ετοιμότητα των μαθητών και αφετέρου με το επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου, έχει στόχο τη θυματοποίηση των ζωντανών στοιχείων της εκπαίδευσης στην κοινή γνώμη, ώστε να παίρνονται ευκολότερα μέτρα σε βάρος τους. Παράλληλα αποκρύπτει, μέσα σ’ ένα σύννεφο επικοινωνιακής σκόνης για τις «δυνατότητες και τις ευκαιρίες των «υπερλεωφόρων» της πληροφορίας», τις πραγματικές αιτίες που μεταλλάσσουν το ελληνικό σχολείο σε μια «βιομηχανία» ενός ιδιόμορφου αναλφαβητισμού.

Και είναι φανερό ότι από την στιγμή που οι επιτελείς του Υπουργείου Παιδείας έχουν μεταμφιέσει το πρόβλημα ώστε να φαίνεται σχολικό, θα αρχίσει και πάλι το «κυνήγι των μαγισσών». Έτσι το ένα γρανάζι πιάνει το άλλο και υφαίνεται σιωπηλά η κατασκευή του κατηγορητηρίου. Για τις χαμηλές επιδόσεις φταίνε οι καθηγητές που δεν εργάζονται εντατικά, οι μαθητές που δεν διαβάζουν και οι γονείς που δεν ενδιαφέρονται. Οπότε, οι λύσεις αναγκαστικά πρέπει να είναι «εντάσεως εργασίας», δηλαδή αυστηρές εξετάσεις (μεταμφιεσμένες σε «άλλες» εξετάσεις) και αξιολόγηση.

Έτσι, οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν και πάλι ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Τα πυρά εκείνων που θα τους κατηγορούν σαν «τεμπέληδες» και «ακαμάτηδες» που δεν μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα και εκείνων που θα προσπαθούν να τους πείσουν ότι αν συνάψουν «ερωτικό δεσμό» με το ψηφιακό σχολείο την «ελαστικοποίηση της εργασίας τους», την «καινοτομία», την «εξεύρεση πόρων» τότε θα ξανασυναντήσουν τον «απολεσθέντα παράδεισο» και το σχολείο θα μετατραπεί σε πραγματικό «ναό μάθησης».

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Εκπαίδευση
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Δήλωση των οργανώσεων της Παλαιστινιακής Αντίστασης για την 78η επέτειο της Παλαιστινιακής Νακμπά
Διεθνή 16-05-26

Δήλωση των οργανώσεων της Παλαιστινιακής Αντίστασης για την 78η επέτειο της Παλαιστινιακής Νακμπά

Στήριξη στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων
Εκπαίδευση 16-05-26

Στήριξη στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Πορεία Νίκης και Αξιοπρέπειας για τους απεργούς πείνας της Κοινότητας Κατειλημμένων Προσφυγικών - Σάββατο 16 Μαΐου
Επικαιρότητα 16-05-26

Πορεία Νίκης και Αξιοπρέπειας για τους απεργούς πείνας της Κοινότητας Κατειλημμένων Προσφυγικών - Σάββατο 16 Μαΐου

«Πορεία Νίκης και Αξιοπρέπειας για τους απεργούς πείνας της Κοινότητας Κατειλημμένων Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας, για τις Κοινωνίες μας, για όλους και όλες μας μαζί», διοργανώνει...

Σαν σήμερα 16 Μάη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 16-05-26

Σαν σήμερα 16 Μάη στην Κέρκυρα

«6 λόγοι»… 6 χρόνων αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση…  «+1» κρίσιμο συμπέρασμα μπροστά στο 22ο συνέδριο
Εκπαίδευση 16-05-26

«6 λόγοι»… 6 χρόνων αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση… «+1» κρίσιμο συμπέρασμα μπροστά στο 22ο συνέδριο

Α'  ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Ελευσίνα): Πρωτιά για τις Παρεμβάσεις (Συνδικαλιστική Αυτονομία)
Εκπαίδευση 15-05-26

Α'  ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Ελευσίνα): Πρωτιά για τις Παρεμβάσεις (Συνδικαλιστική Αυτονομία)

ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 22ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ  ΣΤΗΝ Δ΄ ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκπαίδευση 15-05-26

ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 22ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΗΝ Δ΄ ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Mέγαρα πολιτισμού είναι τα σχολεία* (2)
Κέρκυρα 15-05-26

Mέγαρα πολιτισμού είναι τα σχολεία* (2)

'Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων : Μπλόκο στις εξετάσεις της «ελληνικής PISA»
Κέρκυρα 15-05-26

'Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων : Μπλόκο στις εξετάσεις της «ελληνικής PISA»

Για τις χρηματοδοτήσεις σχολείων
Κέρκυρα 15-05-26

Για τις χρηματοδοτήσεις σχολείων

Η υποκρισία της υπουργού Παιδείας για τις εξετάσεις και τη «μεταρρύθμιση»
Εκπαίδευση 15-05-26

Η υποκρισία της υπουργού Παιδείας για τις εξετάσεις και τη «μεταρρύθμιση»

Κάλεσμα στην αντιπολεμική συγκέντρωση στο Μουσείο Θερμοπυλών – Όχι στην «κουλτούρα του πολέμου» στα σχολεία
Εκπαίδευση 15-05-26

Κάλεσμα στην αντιπολεμική συγκέντρωση στο Μουσείο Θερμοπυλών – Όχι στην «κουλτούρα του πολέμου» στα σχολεία

Πρωτιά και άλμα στο 48% των Παρεμβάσεων στην Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Εκπαίδευση 15-05-26

Πρωτιά και άλμα στο 48% των Παρεμβάσεων στην Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Τα τρένα είναι επικίνδυνα, μα η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δεν υπάρχει πόρισμα για πυρασφάλεια
Επικαιρότητα 15-05-26

Τα τρένα είναι επικίνδυνα, μα η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δεν υπάρχει πόρισμα για πυρασφάλεια

Δικαστική δικαίωση για τη Φραντσέσκα Αλμπανέζε – Αναστέλλονται οι κυρώσεις
Διεθνή 15-05-26

Δικαστική δικαίωση για τη Φραντσέσκα Αλμπανέζε – Αναστέλλονται οι κυρώσεις

Να μην περάσουν οι αντιδημοκρατικές αλλαγές στην ΟΛΜΕ – Για ΟΛΜΕ στα χέρια του κλάδου – Όχι μαριονέτα της διοίκησης και της εργοδοσίας
Εκπαίδευση 15-05-26

Να μην περάσουν οι αντιδημοκρατικές αλλαγές στην ΟΛΜΕ – Για ΟΛΜΕ στα χέρια του κλάδου – Όχι μαριονέτα της διοίκησης και της εργοδοσίας

Σαν σήμερα 15 Μάη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 15-05-26

Σαν σήμερα 15 Μάη στην Κέρκυρα

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.