JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Την Παρασκευή 30/10, οι εκπαιδευτικοί ενώνουμε τις φωνές μας, με τη νεολαία και τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται , ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό!

10-28-2026 20:33
Εκπαίδευση

Την Παρασκευή 30/10, οι εκπαιδευτικοί ενώνουμε τις φωνές μας, με τη νεολαία και τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται , ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό!
Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται σε διαδικτυακή συνάντηση για την αξιολόγηση εκτός διδακτικού ωραρίου

10-28-2026 20:29
Εκπαίδευση

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται σε διαδικτυακή συνάντηση για την αξιολόγηση εκτός διδακτικού ωραρίου
ΕΚΠΑ: Ζητούν την επαναπρόσληψη του Δημήτρη Αντωνίου και την παύση των συνδικαλιστικών διώξεων

10-28-2026 20:21
Εκπαίδευση

ΕΚΠΑ: Ζητούν την επαναπρόσληψη του Δημήτρη Αντωνίου και την παύση των συνδικαλιστικών διώξεων
Δεν ξεχνάμε την Ιστορία – Δεν αφήνουμε τον φασισμό να δηλητηριάσει τη νεολαία

10-28-2026 19:42
Εκπαίδευση

Δεν ξεχνάμε την Ιστορία – Δεν αφήνουμε τον φασισμό να δηλητηριάσει τη νεολαία
Αντιφασιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη: Άγρια καταστολή και χρήση δακρυγόνων (ΒΙΝΤΕΟ)

10-28-2026 18:41
Επικαιρότητα

Αντιφασιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη: Άγρια καταστολή και χρήση δακρυγόνων (ΒΙΝΤΕΟ)
Κατηγορία: Εκπαίδευση
30 Ιουνίου 2025

Καταγγελία για την απόφαση του Δικαστηρίου για την καταδίκη των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας για συκοφαντική δυσφήμιση

Δεκάδες εκαπιδευτικά και άλλα σωματεία καταγγέλλουν "τη δικαστική απόφαση που έκρινε ένοχα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Κέρ-κυρας και επέβαλε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 200 ευρώ στο κάθε μέλος του για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, για ανακοίνωση - καταγγελία που αυτό είχε εκδώσει. Αφορμή για την έκδοση ανακοίνωσης στάθηκαν τα «έργα και ημέρες» διευθύντριας σχολικής μονάδας, που είχε – σύμφωνα με το σωματείο και τους συναδέλφους που προσέφυγαν σε αυτό – αναστατώσει την λειτουρ-γία του σχολείου και καταστρατηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα τους. Η απόφαση αυτή αποτελεί επικίν-δυνη εξέλιξη, τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την προ-στασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων."

Ενδεικτικά παραθέτουμε

Β ΄ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Για την απόφαση του Δικαστηρίου - Ψήφισμα

Το Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ καταγγέλλει τη δικαστική απόφαση που έκρινε ένοχα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Κέρκυρας και επέβαλε ποινή φυλάκισης 7 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 200 ευρώ στο κάθε μέλος του για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, για ανακοίνωση - καταγγελία που αυτό είχε εκδώσει. Αφορμή για την έκδοση ανακοίνωσης στάθηκαν τα «έργα και ημέρες» διευθύντριας σχολικής μονάδας, που είχε – σύμφωνα με το σωματείο και τους συναδέλφους που προσέφυγαν σε αυτό – αναστατώσει την λειτουργία του σχολείου και καταστρατηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα τους. Η απόφαση αυτή αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη, τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την προστασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Θεωρούμε πως πρόκειται ουσιαστικά για μια πρωτοφανή πολιτική δίωξη, με απώτερο σκοπό, την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, η οποία ξεκίνησε με τη μήνυση της Διευθύντριας του σχολείου, στελέχους του κυβερνώντος κόμματος και υπεύθυνης Παιδείας της ΔΕΕΠ Κέρκυρας της ΝΔ, προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ.

Οι δημόσιες ανακοινώσεις για αυτού του είδους συμπεριφορές και γεγονότα, είναι μια πρακτική που χρησιμοποιούν ΟΛΑ τα σωματεία σε ΟΛΗ την Ελλάδα και το γεγονός αυτό αποδεικνύει και στον πιο αφελή, την πραγματική στόχευση της δικαστικής αυτής απόφασης.

Παρόλο που οι συνήγοροι υπεράσπισης «κονιορτοποίησαν» και αποδόμησαν εντελώς το κατηγορητήριο περί συκοφαντικής δυσφήμισης, η εισαγγελέας, φάνηκε ότι το προσπέρασε στην αγόρευσή της, ακόμα και με αναφορές στον «ορθό» τρόπο άσκησης της συνδικαλιστικής μας δράσης.

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αφού έρχεται ως συνέχεια των εντεινόμενων συνδικαλιστικών διώξεων, αλλά και μιας σειράς αντιδραστικών κυβερνητικών επιλογών ενάντια στους εκπαιδευτικούς, που περιλαμβάνει πειθαρχικά, καθαιρέσεις, ποινές, συνεχείς απειλές για τις απεργίες των εκπαιδευτικών.

Καταγγέλλουμε επίσης και το γεγονός της ύπαρξης ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) εντός της δικαστικής αίθουσας, γεγονός το οποίο, αφενός καταδεικνύει την πολιτική επιλογή να στοχοποιούνται, ως εν δυνάμει εγκληματίες, οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν στο δικαστήριο δίπλα στο Σωματείο τους και αφετέρου να προσπαθήσει να τρομοκρατήσει τα σωματεία, τα μέλη τους, και γενικότερα όποιον/α αγωνίζεται και αντιστέκεται.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει όχι μόνο στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ώστε να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» είτε με την καταστολή, είτε με την συκοφαντία, είτε, στα «δύσκολα», και με την παρέμβαση στη «ανεξάρτητη δικαιοσύνη».

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας όμως, όπως και τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα δεν τρομοκρατούνται, ούτε εκφοβίζονται. Η απόφαση αυτή δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο δράσης και λειτουργίας τους. Θα συνεχίσουν τις περιοδείες στους χώρους εργασίας τους για την ενημέρωση των εργαζομένων, τις κινητοποιήσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας. Θα συνεχίσουν να καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης και της εργοδοσίας, με δημόσιες ανακοινώσεις, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι, στη μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, που τόσες νίκες μας έχει φέρει στο παρελθόν και θα φέρει κι άλλες στο μέλλον.

Σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου φαντάζουν πιο απειλητικά από ποτέ, που η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής μας, που η οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων έχει φτάσει στο απροχώρητο, τα σωματεία και το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, είναι και θα είναι η μόνη λύση που έχουν οι εργαζόμενοι για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής.

Για το ΔΣ


Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε."Κώστας Σωτηρίου" 

Ψήφισμα – καταγγελία για την απόφαση του Δικαστηρίου για την καταδίκη των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας για συκοφαντική δυσφήμιση

Καταγγέλουμε τη δικαστική απόφαση που έκρινε ένοχα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Κέρ-κυρας και επέβαλε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 200 ευρώ στο κάθε μέλος του για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, για ανακοίνωση - καταγγελία που αυτό είχε εκδώσει. Αφορμή για την έκδοση ανακοίνωσης στάθηκαν τα «έργα και ημέρες» διευθύντριας σχολικής μονάδας, που είχε – σύμφωνα με το σωματείο και τους συναδέλφους που προσέφυγαν σε αυτό – αναστατώσει την λειτουρ-γία του σχολείου και καταστρατηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα τους. Η απόφαση αυτή αποτελεί επικίν-δυνη εξέλιξη, τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την προ-στασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Θεωρούμε πως πρόκειται ουσιαστικά για μια πρωτοφανή πολιτική δίωξη, με απώτερο σκοπό, την παρεμπό-διση της συνδικαλιστικής δράσης, η οποία ξεκίνησε με τη μήνυση της Διευθύντριας του σχολείου, στελέχους του κυβερνώντος κόμματος και υπεύθυνης Παιδείας της ΔΕΕΠ Κέρκυρας της ΝΔ, προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ.

Οι δημόσιες ανακοινώσεις για αυτού του είδους συμπεριφορές και γεγονότα, είναι μια πρακτική που χρησι-μοποιούν ΟΛΑ τα σωματεία σε ΟΛΗ την Ελλάδα και το γεγονός αυτό αποδεικνύει και στον πιο αφελή, την πραγματική στόχευση της δικαστικής αυτής απόφασης.

Παρόλο που οι συνήγοροι υπεράσπισης «κονιορτοποίησαν» και αποδόμησαν εντελώς το κατηγο-ρητήριο περί συκοφαντικής δυσφήμισης, η εισαγγελέας, φάνηκε ότι το προσπέρασε στην αγόρευσή της, ακόμα και με αναφορές στον «ορθό» τρόπο άσκησης της συνδικαλιστικής μας δράσης.

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αφού έρχεται ως συνέχεια των εντεινό-μενων συνδικαλιστικών διώξεων, αλλά και μιας σειράς αντιδραστικών κυβερνητικών επιλογών ενάντια στους εκπαιδευτικούς, που περιλαμβάνει πειθαρχικά, καθαιρέσεις, ποινές, συνεχείς απειλές και πάνω από 20 προ-σφυγές στα δικαστήρια για τις απεργίες των εκπαιδευτικών.

Καταγγέλλουμε επίσης και το γεγονός της ύπαρξης ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλή-ματος) εντός(!) της δικαστικής αίθουσας, γεγονός το οποίο, αφενός καταδεικνύει την πολιτική επιλογή να στοχοποιούνται, ως εν δυνάμει εγκληματίες, οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν στο δικαστήριο δί-πλα στο Σωματείο τους και αφετέρου να προσπαθήσει να τρομοκρατήσει τα σωματεία, τα μέλη τους, και γενικότερα όποιον/α αγωνίζεται και αντιστέκεται.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει όχι μόνο στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ώστε να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» είτε με την καταστολή, είτε με την συκοφαντία, είτε, στα «δύσκολα», και με την συνδρομή της «δικαιοσύνης».

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας όμως, όπως και τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα δεν τρομοκρατούνται, ούτε εκφοβίζονται. Η απόφαση αυτή δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο δράσης και λειτουργίας τους. Θα συνεχίσουν τις περιοδείες στους χώρους εργασίας τους για την ενημέρωση των εργαζομένων, τις κινητοποιήσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας. Θα συνεχίσουν να καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες της Διοίκη-σης και της εργοδοσίας, με δημόσιες ανακοινώσεις, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι, στη μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, που τόσες νίκες μας έχει φέρει στο παρελθόν και θα φέρει κι άλλες στο μέλλον.

Σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου φαντάζουν πιο απειλητικά από ποτέ, που η τρομο-κρατία και ο αυταρχισμός αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής μας, που η οικονομική εξαθλίωση των ερ-γαζομένων έχει φτάσει στο απροχώρητο, τα σωματεία και το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, είναι και θα είναι η μόνη λύση που έχουν οι εργαζόμενοι για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής.

Καλούμε τους Συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ της χώρας, τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να στηρίξουν την ΕΛΜΕ Κέρκυρας και να καταδικάσουν την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου. Όλοι μαζί να μην επι-τρέψουμε τη φίμωση των εργαζομένων που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της.

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Ανακοινώσεις
  • Εκπαίδευση
  • Ανακοινώσεις
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται σε διαδικτυακή συνάντηση για την αξιολόγηση εκτός διδακτικού ωραρίου
Εκπαίδευση 28-10-26

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται σε διαδικτυακή συνάντηση για την αξιολόγηση εκτός διδακτικού ωραρίου

Δεν ξεχνάμε την Ιστορία – Δεν αφήνουμε τον φασισμό να δηλητηριάσει τη νεολαία
Εκπαίδευση 28-10-26

Δεν ξεχνάμε την Ιστορία – Δεν αφήνουμε τον φασισμό να δηλητηριάσει τη νεολαία

Την Παρασκευή 30/10, οι εκπαιδευτικοί ενώνουμε τις φωνές μας, με τη νεολαία και τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται , ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό!
Εκπαίδευση 28-10-26

Την Παρασκευή 30/10, οι εκπαιδευτικοί ενώνουμε τις φωνές μας, με τη νεολαία και τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται , ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό!

ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ , ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ – ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!...

ΕΚΠΑ: Ζητούν την επαναπρόσληψη του Δημήτρη Αντωνίου και την παύση των συνδικαλιστικών διώξεων
Εκπαίδευση 28-10-26

ΕΚΠΑ: Ζητούν την επαναπρόσληψη του Δημήτρη Αντωνίου και την παύση των συνδικαλιστικών διώξεων

Αντιφασιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη: Άγρια καταστολή και χρήση δακρυγόνων (ΒΙΝΤΕΟ)
Επικαιρότητα 28-10-26

Αντιφασιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη: Άγρια καταστολή και χρήση δακρυγόνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή την 28η Οκτώβρη- H αφήγηση του πατέρα
Ιστορία 28-10-26

Με αφορμή την 28η Οκτώβρη- H αφήγηση του πατέρα

Σαν σήμερα 28 Οκτώβρη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 28-10-26

Σαν σήμερα 28 Οκτώβρη στην Κέρκυρα

28η Οκτωβρίου: Μήνυμα ιστορικής αμνησίας από τον υφυπουργό Παιδείας
Εκπαίδευση 28-10-26

28η Οκτωβρίου: Μήνυμα ιστορικής αμνησίας από τον υφυπουργό Παιδείας

“ΟΧΙ” ή μήπως “Alors c’est la guerre”;
Ιστορία 28-10-26

“ΟΧΙ” ή μήπως “Alors c’est la guerre”;

Ο Κερκυραίος Σπύρος Καλοδίκης σάλπισε την Αντίσταση με συνθήματα «Αντίσταση στους επιδρομείς» και «Όπλα στο λαό»
Κέρκυρα 28-10-26

Ο Κερκυραίος Σπύρος Καλοδίκης σάλπισε την Αντίσταση με συνθήματα «Αντίσταση στους επιδρομείς» και «Όπλα στο λαό»

Αντιτετράδια της εκπαίδευσης: Εκδήλωση – Συζήτηση με αφορμή τις διώξεις στην εκπαίδευση
Εκπαίδευση 28-10-26

Αντιτετράδια της εκπαίδευσης: Εκδήλωση – Συζήτηση με αφορμή τις διώξεις στην εκπαίδευση

27 Οκτωβρίου 2009 έφυγε η Έλλη Παππά αγωνίστρια της Αριστεράς σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη
Πολιτισμός 27-10-26

27 Οκτωβρίου 2009 έφυγε η Έλλη Παππά αγωνίστρια της Αριστεράς σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη

Παλαιό Φρούριο: Ένα ταξίδι στην ιστορία με την ΕΛΜΕ Κέρκυρας το Σάββατο 31 Οκτωβρίου
Κέρκυρα 27-10-26

Παλαιό Φρούριο: Ένα ταξίδι στην ιστορία με την ΕΛΜΕ Κέρκυρας το Σάββατο 31 Οκτωβρίου

Κέρκυρα 27-10-26

Κοντοκάλι: Καταγγελίες για προβλήματα στο σχολείο έναν χρόνο μετά την ανακαίνιση (BINTEO)

Σαν σήμερα 27 Οκτώβρη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 27-10-26

Σαν σήμερα 27 Οκτώβρη στην Κέρκυρα

Απέχουν από τις ηλεκτρονικές κάλπες οι εκπαιδευτικοί των Χανίων
Εκπαίδευση 27-10-26

Απέχουν από τις ηλεκτρονικές κάλπες οι εκπαιδευτικοί των Χανίων

22 εκπαιδευτικοί στο πειθαρχικό και οι αιρετοί σιωπούν – Καταγγελίες για κάλυψη της διοίκησης
Εκπαίδευση 27-10-26

22 εκπαιδευτικοί στο πειθαρχικό και οι αιρετοί σιωπούν – Καταγγελίες για κάλυψη της διοίκησης

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.