JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Δραματικές ελλείψεις - Δεκάδες καθημερινά προβλήματα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας

08-13-2026 18:07
Κέρκυρα

Δραματικές ελλείψεις - Δεκάδες καθημερινά προβλήματα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας
ΣτΕ: Ακύρωσε τρεις άδειες λειτουργίας παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων

08-13-2026 17:55
Εκπαίδευση

ΣτΕ: Ακύρωσε τρεις άδειες λειτουργίας παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων
Το Ισραήλ προκαλεί σκόπιμα πυρκαγιές στον νότιο Λίβανο – Μετά στοχεύει τους πυροσβέστες

08-13-2026 15:25
Διεθνή

Το Ισραήλ προκαλεί σκόπιμα πυρκαγιές στον νότιο Λίβανο – Μετά στοχεύει τους πυροσβέστες
Ο Μαύρος IV

08-13-2026 13:37
Κέρκυρα

Ο Μαύρος IV
Συναγερμός για το Γυμνάσιο της Ανθούσας

08-13-2026 13:24
Εκπαίδευση

Συναγερμός για το Γυμνάσιο της Ανθούσας
Κατηγορία: Εκπαίδευση
29 Δεκεμβρίου 2025

Οι Συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί είμαστε εδώ για ένα Αγωνιστικό και Ανατρεπτικό 2026

Η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) στέλνει το δικό της μήνυμα για τη νέα χρονιά, καλώντας τα μέλη της σε συλλογική δράση και αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Σε μια χρονιά που προμηνύεται κρίσιμη για τις συντάξεις, τους μισθούς και το δημόσιο σχολείο, η ΠΕΣΕΚ δηλώνει παρούσα, διεκδικώντας την επιστροφή των δώρων και την αποκατάσταση των απωλειών των τελευταίων δεκαετιών.

 Το μήνυμα της ΠΕΣΕΚ είναι σαφές: η συλλογική δράση είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτηθούν τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των συνταξιούχων, ενώ η νέα χρονιά θα πρέπει να είναι «αγωνιστική, νικηφόρα και ειρηνική».

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών

Οι Συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί είμαστε εδώ για ένα Αγωνιστικό και Ανατρεπτικό 2026

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) σου εύχεται καλές γιορτές, με υγεία και ένα αγωνιστικό 2026. Εύχομαστε η νέα χρονιά να φέρει ειρήνη και δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο, σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και να είναι νικηφόροι οι αγώνες που έχουμε ξεκινήσει και οφείλουμε να τους συνεχίσουμε πιο μαζικά και αποφασιστικά και το 2026, για να κατακτήσουμε όσα μας χρωστούν και να επαναφέρουμε δικαιώματα, όπως η 13η-14η σύνταξη/μισθός, που μας τα υφάρπαξαν προκειμένου να υπηρετήσουν το κεφάλαιο και τα κέρδη του, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., την ιμπεριαλιστική Δύση, για «να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το ψωμί».

Η ΠΕΣΕΚ είναι η συλλογική φωνή των συνταξιούχων εκπαιδευτικών που δεν αποσύρθηκαν από το κοινωνικο-πολιτικό «γίγνεσθαι» και την κινηματική δράση. Είναι εδώ για να υπερασπιστεί τη διαχρονική συμβολή μας στην υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και μαθητών. Είμαστε οι φορείς της συλλογικής μνήμης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της πολιτισμικής παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνει τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς τόσο για τις δράσεις που πραγματοποιεί όσο και για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών της στον e-ΕΦΚΑ και στην πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων Εργασίας, Εθνικής Οικονομίας κτλ., με αποστολές στα email των μελών της καθώς και μέσα από την ιστοσελίδα της: syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr. Σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση της δράσης της έχουν τα 16 Παραρτήματα (εδώ), τα οποία έχει ιδρύσει στη χώρα και θα συνεχίσει να δημιουργεί και τη νέα χρονιά

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Ως Συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί - ΠΕΣΕΚ δηλώνουμε ότι δε δεχόμαστε να μας παρουσιάζουν ως «δημοσιονομικό κόστος» που πρέπει να μειωθεί. Οι περικοπές στις συντάξεις, η κατάργηση των Δώρων, η εισφορά αλληλεγγύης, η «προσωπική διαφορά» και εκείνα που συρρικνώνουν δραματικά το εισόδημά μας δεν είναι απλώς οικονομικά μέτρα: είναι πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων όσες προηγήθηκαν, που επιχειρούν να διαγράψουν την κοινωνική προσφορά δεκαετιών των αφυπηρετησάντων εκπαιδευτικών και όλων των συνταξιούχων. Το να μας αντιμετωπίζει το κράτος ως «βάρος» είναι πολιτική ντροπή και κοινωνική αδικία. Να θυμίσουμε ότι οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί χτίσαμε σχολεία, μορφώσαμε γενιές, σε κρίσιμες περιόδους στηρίξαμε το λαό και τη δημόσια παιδεία.

Μια δημόσια παιδεία η οποία κάθε άλλο παρά ουδέτερο «έδαφος» είναι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε: είναι πεδίο του ταξικού αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Δεν είναι τυχαίες οι χιλιάδες διώξεις κατά των εν ενεργεία συναδέλφων και εργαζομένων, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ούτε οι απειλές κατά φοιτητών για διαγραφές, ούτε η αστυνομία και οι εισαγγελείς στις μαθητικές καταλήψεις. Η ΠΕΣΕΚ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους διωκόμενους, εκδηλώνει την αλληλεγγύη της και συμμετέχει ενεργά σε κάθε δράση υπεράσπισής τους,

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Αφήνουμε πίσω τις πρακτικές του 2025 που υπονόμευσαν τη συλλογική δράση και την ενότητα. Ευχαριστούμε τη ΔΟΕ, τις δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ αλλά και όλους τους συναδέλφους που στάθηκαν αλληλέγγυοι στην ΠΕΣΕΚ απέναντι στην επιχείρηση κατασυκοφάντησης και απομόνωσής της από το εκπαιδευτικό σώμα. Η αλληλεγγύη ήταν και είναι το θεμέλιο και της δικής μας ιδεολογίας. Δε θα επιτρέψουμε ξανά να γίνουν αποδεκτές λογικές που μετατρέπουν την εκπροσώπηση σε γραφειοκρατική διαχείριση και που επιδιώκουν την απομόνωση όλων όσοι αμφισβητούν το «κυρίαρχο αφήγημα».

Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία στον αγώνα που είναι σε εξέλιξη για την επαναφορά της 13ης-14ης σύνταξης/μισθού, τις πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς, την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών του εισοδήματός μας την τελευταία 15ετία, την επαναφορά και διεύρυνση όλων των δικαιωμάτων που μας έκλεψαν, καθώς και μαζικές μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων στον ΕΦΚΑ, στον ΟΠΕΚΑ, σε όλο το Δημόσιο. Η πρόσκληση να συντονιστούν μαζί μας και άλλα σωματεία είναι ανοιχτή.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Οι Συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί έχουμε πειστεί από την αγωνιστική μας εμπειρία ότι η συλλογική δράση είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσουμε όλα όσα σου/μας αφαίρεσαν και να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια της ζωής σου/μας. Η ΠΕΣΕΚ είναι η συλλογική φωνή σου στους αγώνες και το «ανάχωμα» σε κάθε αδικία που υφίστασαι. Ενδυνάμωσε, λοιπόν, το Σωματείο σου και γίνε μέλος του, με γρήγορο και απλό τρόπο. Κατέβασε τη σχετική αίτηση εγγραφής και ακολουθήσε τις οδηγίες. Με την εγγραφή σου, μην ξεχάσεις να μας ζητήσεις την Κάρτα Μέλους της ΠΕΣΕΚ και όλες τις πληροφορίες γύρω από αυτήν (χρήση, εκπτώσεις, προσφορές κ.λπ.)

Επίσης, μπορείς να επικοινωνήσεις  ηλεκτρονικά στέλνοντας email στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ή να διαβάσεις για την ΠΕΣΕΚ και τη δράση της στη σελίδα που έχει δημιουργήσει. Στην περίπτωση που επιθυμείς να μας συναντήσεις, τα γραφεία μας βρίσκονται στο Σύνταγμα (Ερμού & Κορνάρου 2, Κτήριο ΟΛΜΕ. 4ος όροφος, Αθήνα ΤΚ 10563), κάθε Τρίτη και Τετάρτη, από 10πμ.-1μμ.

Για να μην ταλαιπωρούνται οι συνάδελφοι, καλό είναι να υπάρξει πριν τηλεφωνική επικοινωνία στα 2103318632 και 6944604063

Οι Συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί είμαστε εδώ! Είμαστε η παράδοση, βαθιά και αδιάσπαστη, η μνήμη, η εμπειρία και η ψυχή της παιδείας ενός ολόκληρου λαού που αντιστέκεται. Βήμα το βήμα πατάμε πάνω στα χνάρια του Νίκου Τεμπονέρα και «υπερασπιζόμαστε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας για να υπάρχει ελπίδα». Από τον Όμηρο που δίδαξε ήθος, αρετή και συλλογική μνήμη μέσα από τα έργα του και τον Αδαμάντιο Κοραή που δίδαξε πως «η παιδεία είναι το μέγιστο μέσο για την ελευθερία του ανθρώπου» μέχρι το μεγάλο μας παιδαγωγό και δάσκαλο, Δημήτρη Γληνό, που έγραψε ότι «ο αγώνας για την παιδεία είναι αγώνας για τη λευτεριά».

Και εμείς αυτή την «παιδεία» και αυτή τη «λευτεριά» υπερασπιζόμαστε και θα το κάνουμε στο διηνεκές απέναντι σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μετατρέπουν τα δικαιώματά μας σε λογιστικές εγγραφές και τους ανθρώπους σε αριθμούς. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να προχωράμε ενωμένοι, αποφασισμένοι και δυνατοί για Αγωνιστικό, Νικηφόρο και Ειρηνικό 2026, πολέμιοι ενός συστήματος που γεννά πολέμους, γενοκτονίες, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΣΕΚ

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Εκπαίδευση
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Εργα­τικά δυστυ­χήματα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ – «Γινόμα­στε μάρ­τυ­ρες εργο­δο­τι­κών εγκλη­μάτων»
Επικαιρότητα 14-08-26

Εργα­τικά δυστυ­χήματα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ – «Γινόμα­στε μάρ­τυ­ρες εργο­δο­τι­κών εγκλη­μάτων»

 Δραματικές ελλείψεις - Δεκάδες καθημερινά προβλήματα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας
Κέρκυρα 13-08-26

Δραματικές ελλείψεις - Δεκάδες καθημερινά προβλήματα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας

Νέοι πίνακες ΑΣΕΠ: Η «κινούμενη άμμος» του προσοντολογίου και η κανονικότητα της επισφάλειας
Εκπαίδευση 14-08-26

Νέοι πίνακες ΑΣΕΠ: Η «κινούμενη άμμος» του προσοντολογίου και η κανονικότητα της επισφάλειας

Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις ΠΕ Νέοι πίνακες ΑΣΕΠ:Η «κινούμενη άμμος» του προσοντολογίου και η κανονικότητα της επισφάλειας Σφαγή στους πίνακες του ΑΣΕΠ που μόλις δημοσιεύτηκαν. Εκπαιδευτικοί...

«Πρέπει να γίνεται προσευχή στο σχολείο;» – Τι απαντούσε ο Δημήτρης Γληνός το 1914
Εκπαίδευση 14-08-26

«Πρέπει να γίνεται προσευχή στο σχολείο;» – Τι απαντούσε ο Δημήτρης Γληνός το 1914

 ΣτΕ: Ακύρωσε τρεις άδειες λειτουργίας παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων
Εκπαίδευση 13-08-26

ΣτΕ: Ακύρωσε τρεις άδειες λειτουργίας παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων

Το Ισραήλ προκαλεί σκόπιμα πυρκαγιές στον νότιο Λίβανο – Μετά στοχεύει τους πυροσβέστες
Διεθνή 13-08-26

Το Ισραήλ προκαλεί σκόπιμα πυρκαγιές στον νότιο Λίβανο – Μετά στοχεύει τους πυροσβέστες

Ο Μαύρος IV
Κέρκυρα 13-08-26

Ο Μαύρος IV

Συναγερμός για το Γυμνάσιο της Ανθούσας
Εκπαίδευση 13-08-26

Συναγερμός για το Γυμνάσιο της Ανθούσας

Ο εξευτελισμός ως LIFE STYLE
Επικαιρότητα 13-08-26

Ο εξευτελισμός ως LIFE STYLE

Ο Ράμφος και τα... ραμφίσματα
Πολιτισμός 13-08-26

Ο Ράμφος και τα... ραμφίσματα

Ραδιόφωνο με άρωμα… συμφερόντων
Επικαιρότητα 13-08-26

Ραδιόφωνο με άρωμα… συμφερόντων

Κώστας Παπαδάκης για Marfin: «Άδικη και προειλημμένη η απόφαση για την προφυλάκιση της 46χρονης»
Επικαιρότητα 13-08-26

Κώστας Παπαδάκης για Marfin: «Άδικη και προειλημμένη η απόφαση για την προφυλάκιση της 46χρονης»

Οι διώξεις εκπαιδευτικών δεν πάνε διακοπές: Πέντε εκπαιδευτικοί σε απολογία μέσα στον Αύγουστο στον Πειραιά
Εκπαίδευση 13-08-26

Οι διώξεις εκπαιδευτικών δεν πάνε διακοπές: Πέντε εκπαιδευτικοί σε απολογία μέσα στον Αύγουστο στον Πειραιά

 Έλεγχοι σε τσάντες μαθητών στη Χιλή για την ... καταπολέμηση της βίας
Εκπαίδευση 12-08-26

Έλεγχοι σε τσάντες μαθητών στη Χιλή για την ... καταπολέμηση της βίας

Liberation: Το αμφιλεγόμενο έργο στο Ελληνικό– Μια πόλη για λίγους και εκλεκτούς σε… δημόσιο χώρο
Επικαιρότητα 12-08-26

Liberation: Το αμφιλεγόμενο έργο στο Ελληνικό– Μια πόλη για λίγους και εκλεκτούς σε… δημόσιο χώρο

Θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη
Επικαιρότητα 12-08-26

Θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΓΙΝΕ - Οι δρόμοι, όμως, έμειναν ως είχαν…
Κέρκυρα 12-08-26

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΓΙΝΕ - Οι δρόμοι, όμως, έμειναν ως είχαν…

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.