03-27-2026 14:31
Επικαιρότητα
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
Πανελλαδική στάση εργασίας εκπαιδευτικών Π.Ε. την Πέμπτη 26 Μαρτίου - Καμία ανοχή στην υποβάθμιση – απαξίωση των εκπαιδευτικών
Σε πανελλαδική στάση εργασίας προχωρούν οι εκπαιδευτικοί την Πέμπτη 26 Μαρτίου, από τις 08:00 έως τις 10:00 το πρωί, έπειτα από απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με αφορμή τον τραγικό θάνατο της εκπαιδευτικού Σοφίας Χρηστίδου στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη συγκίνηση αλλά και προβληματισμό στον χώρο της εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την πλήρη στήριξή της στην ημέρα δράσης, τονίζοντας ότι οι συνθήκες που βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί αναδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο την ένταση της εργασιακής πίεσης, την υποστελέχωση και τη συνεχιζόμενη απαξίωση του δημόσιου σχολείου.
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κάνουν λόγο για ένα περιβάλλον που οδηγεί σε επαγγελματική εξουθένωση, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ
Καμία ανοχή στην υποβάθμιση – απαξίωση των εκπαιδευτικών και του επιστημονικού έργου τους. για την ανάδειξη της επιτακτικής ανάγκης στήριξης των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου, έμπρακτα, από την Πολιτεία.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, τους οικείους και τους/τις συναδέλφους της εκπαιδευτικού που έχασε τη ζωή της στη Θεσσαλονίκη και ζητάμε την πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο τραγικό αυτό περιστατικό το οποίο φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τις συνθήκες εργασίας στο σχολείο της.
Το θλιβερό αυτό γεγονός επαναφέρει στο προσκήνιο, με τραγικό τρόπο, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σχολεία ως αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης και υποβάθμισης από τις κυβερνήσεις, του εκπαιδευτικού έργου. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «μεμονωμένο». Αντιθέτως, αναδεικνύει την ασφυκτική πίεση, την εντατικοποίηση της εργασίας, τη γραφειοκρατική και ψυχολογική επιβάρυνση καθώς και το κλίμα αυταρχισμού που βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί, προσπαθώντας να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σχολείο χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία.
Η πραγματικότητα στις σχολικές μονάδες είναι αποκαλυπτική:
- Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι μαθητές αντανακλώνται μέσα στην τάξη, καθιστώντας τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού ακόμα πιο σύνθετο.
- Τα πολυπληθή τμήματα, οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία, οι υποχρεωτικές υπερωρίες, επειδή δεν καλύπτει το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. τα χιλιάδες κενά, αλλά και η απουσία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στήριξης μαθητών και εκπαιδευτικών, συντελούν στην ενίσχυση ενός περιβάλλοντος εργασιακής εξουθένωσης.
- Ταυτόχρονα, η ίδια η κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. συμβάλλουν στο να κλονίζεται και να υπονομεύεται ο σεβασμός προς το πρόσωπο του/της εκπαιδευτικού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με τη συστηματική απαξίωση του έργου και της επιστημονικής οντότητας των εκπαιδευτικών μόνο και μόνο για να υλοποιήσει, με αυταρχικό τρόπο, αντιεκπαιδευτικές πολιτικές (π.χ. κατηγοριοποίηση των σχολείων).
Δεν θα επιτρέψουμε το δημόσιο σχολείο να λειτουργεί πάνω στην ανθρώπινη εξάντληση. Οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε αναλώσιμοι!
Επιβάλλεται άμεσα:
- Κυβέρνηση και Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να προχωρήσουν σε αποτελεσματικά μέτρα που θα προστατεύουν-κατοχυρώνουν νομικά τον εκπαιδευτικό κατά την άσκηση του έργου του και θα αμβλύνουν την εργασιακή εξουθένωση (σύμφωνα με τις προτάσεις νόμου και το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχουν κατατεθεί επανειλημμένα από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.).
- Να θεσμοθετηθεί και να υλοποιηθεί η σταθερή παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων σε κάθε σχολική μονάδα, από την αρχή της χρονιάς, για την ουσιαστική παρέμβαση προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., ως πρώτη άμεση απάντηση προχωρά σε κήρυξη πανελλαδικής 2ωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 26/3 τις ώρες 08:00 – 10:00π.μ. και καλεί τους συλλόγους εκπαιδευτικών να προχωρήσουν σε πολύμορφες πρωτοβουλίες ανάδειξης του ζητήματος της εργασιακής εξουθένωσης και απαξίωσης του εκπαιδευτικού έργου καθώς και να διανείμουν την ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε. στους γονείς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ
Στήριξη της πανελλαδικής κινητοποίησης – ημέρα δράσης της Δ.Ο.Ε.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την πλήρη στήριξή της στην πανελλαδική κινητοποίηση – ημέρα δράσης της Δ.Ο.Ε. στις 26 Μαρτίου με αφορμή τον τραγικό θάνατο της εκπαιδευτικού Σοφίας Χριστίδου από τη Θεσσαλονίκη και τη στάση εργασίας (8:00 – 10:00) που έχει κηρυχθεί.
Οι δύσκολες και επιβαρυντικές συνθήκες που βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί αναδεικνύουν με τον πιο σκληρό τρόπο την ένταση της εργασιακής πίεσης, της υποστελέχωσης και της διαρκούς απαξίωσης του δημόσιου σχολείου. Την πλήρη εργασιακή και παιδαγωγική απαξίωση του κλάδου από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών και διεκδικεί:
- Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Θωράκιση των εκπαιδευτικών κατά της άσκηση του παιδαγωγικού τους έργου.
- Ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου σχολείου με προσωπικό και χρηματοδότηση.
- Μόνιμη στήριξη με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
- Τερματισμό της πολιτικής που οδηγεί σε εργασιακή εξουθένωση. Όχι στις άδικες διώξεις και τα πειθαρχικά.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.
Το δημόσιο σχολείο και οι εργαζόμενοι σε αυτό δεν είναι αναλώσιμοι.
Tραγωδία ανοιχτά της Κρήτης με θύματα 22 μετανάστες
Σε απέραντο υγρό νεκροταφείο έχει μετατραπεί η Μεσόγειος για τις στρατιές των κολασμένων της γης, τα θύματα της φτώχειας και των πολέμων. Νέα τραγωδία εκτυλίχθηκε ανοιχτά της Κρήτης, με τουλάχιστον 22...
Εκδήλωση – συζήτηση το Σάββατο 28 Μαρτίου στο Δημαρχείο Καλλιθέας: «Το Δημόσιο σχολείο που θα θέλαμε να έχουμε»
ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥΣ - Στις 28 Μάρτη, 3μμ στο Σύνταγμα και σε όλη την Ελλάδα κατεβαίνουμε στο δρόμο!