01-21-2025 21:55
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
Πειθαρχικές διώξεις 1.000 εκπαιδευτικών σε ολόκληρη τη χώρα
Χρήστος Κάτσικας
Πρωτοφανή τρομοκράτηση του κλάδου επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, στήνοντας παντού πειθαρχικά για δασκάλους, καθηγητές και νηπιαγωγούς που συμμετείχαν σε απεργίες, κράτησαν πανό σε διαδηλώσεις ή εξέφρασαν μη αρεστή στην κυβέρνηση άποψη
Να σταματήσει η νέα πειθαρχική δίωξη σε βάρος, αυτή τη φορά, του προέδρου της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Χρήστου Ζαγανίδη, ζητούν με ανακοίνωσή τους δεκάδες ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. σε όλη τη χώρα, ενώ εκατοντάδες είναι τα μηνύματα αλληλεγγύης από εκπαιδευτικούς που γνωρίζουν τη δράση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Οι εκπαιδευτικοί φορείς τονίζουν ότι δεν πρόκειται μόνο για ακόμη μία συνδικαλιστική δίωξη, που εντάσσεται στη βιομηχανία διώξεων που έχει στήσει το υπουργείο Παιδείας με τη συνδρομή διευθυντών Εκπαίδευσης, Περιφερειών και διευθυντών σχολείων εναντίον των εκπαιδευτικών και των σωματείων τους για την τρομοκράτηση του κλάδου.
Πρόκειται παράλληλα για μια ασύλληπτη στη σύλληψή της εκδικητική ενέργεια σε βάρος του Χρήστου Ζαγανίδη. Και είναι φανερό ότι στόχος τους δεν είναι ο αγωνιστής αυτός του εκπαιδευτικού κινήματος, στόχος τους δεν είναι το δέντρο, δηλαδή ο ίδιος ο Χρήστος Ζαγανίδης, αλλά οι καρποί του.
Ακούραστος μαχητής
Όσοι γνωρίζουν τον Χρήστο Ζαγανίδη ξέρουν καλά ότι είναι ένας εκπαιδευτικός που τιμά το λειτούργημά του και παράλληλα ένας ακούραστος μαχητής που έχει κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό των συναδέλφων του. Ακαταπόνητος μαχητής του δίκιου, σεμνός, οργανωτικός, άλλαξε γρήγορα το τοπίο στα συνδικαλιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης.
Κάποιοι δεν του το συγχώρησαν ποτέ. Οι συνδικαλιστές της συνδιαλλαγής και της ηττοπάθειας. Και τώρα πετούν λάσπη. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη διαδικασία δίωξης εναντίον του προέδρου της ΕΛΜΕ, Χρήστου Ζαγανίδη, ύστερα από καταγγελία της διευθύντριας του 4ου Γυμνασίου Εχεδώρου.
Ο πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ενώ είχε συνεννοηθεί τηλεφωνικά με τη διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Εχεδώρου για να ενημερώσει τον σύλλογο διδασκόντων εν όψει των εκλογών της ΕΛΜΕ, όταν πήγε στο σχολείο, διαπίστωσε ότι το σχολείο είχε προγραμματισμένες δράσεις που δεν επέτρεπαν στους εκπαιδευτικούς να παρευρεθούν στην ενημέρωση. «Στην πραγματικότητα η διευθύντρια όχι απλά υπονόμευσε, αλλά ακύρωσε τη δυνατότητα συνδικαλιστικής ενημέρωσης», προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ.
Ως συνέπεια, ο Χρήστος Ζαγανίδης διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή. Η διευθύντρια τότε αντέδρασε έντονα, αποκαλύπτοντας ότι η αντίδρασή της σχετίζεται άμεσα με το γεγονός της διαγραφής του μέλους της ΔΑΚΕ Θεσσαλονίκης από τη γενική συνέλευση της Ε’ ΕΛΜΕ για σοβαρές παραβιάσεις του καταστατικού και για την απρεπή και αυταρχική συμπεριφορά του στις εργαζόμενες του Δικτύου Αλφα.
Στο κενό η σκευωρία
Η διευθύντρια μίλησε για «αντικαταστατική και αντισυνδικαλιστική Γ.Σ.», λησμονώντας ότι αυτή ήταν η πιο μαζική Γ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης των τελευταίων χρόνων, στην οποία η ίδια δεν παρευρέθηκε για να έχει άποψη! Αντίθετα, δηλώνοντας ψευδώς για όσα δεν γνώριζε, συνυπέγραψε μαζί με άλλα 24 μέλη της ΔΑΚΕ την προσφυγή ακύρωσης της απόφασης της γενικής συνέλευσης, σέρνοντας κατ’ επανάληψη την Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στα δικαστήρια.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών φορέων, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ρουμπίδης, «αντί να βάλει την υπόθεση στο αρχείο για τις ανυπόστατες καταγγελίες της διευθύντριας, όπως έχει πράξει σε άλλες περιπτώσεις, επέλεξε να εκκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες.
Εξάλλου, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τα γεγονότα, γιατί συμμετείχε στη γενική συνέλευση που διέγραψε το στέλεχος της ΔΑΚΕ, έχει άποψη για τα αίσχη που διαπράχθηκαν από τον ίδιο και άλλα μέλη της ΔΑΚΕ και έθεσε στο αρχείο την προηγούμενη δίωξη που κίνησε σε βάρος του προέδρου της ΕΛΜΕ και άλλων μελών του Δ.Σ.
Η ανάμειξή του, παίρνοντας θέση κατά του προέδρου της ΕΛΜΕ και κατά της ΕΛΜΕ, εκθέτει τον ίδιο και τη διοίκηση». Είναι σίγουρο ότι, όπως και στο παρελθόν, η σκευωρία κατά του προέδρου της Ε’ ΕΛΜΕ Χ. Ζαγανίδη θα πέσει στο κενό. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» επικοινώνησε με τον διευθυντή Εκπαίδευσης, ζητώντας και τη δική του άποψη για το θέμα, ωστόσο ο κ. Ρουμπίδης αρνήθηκε να τοποθετηθεί για τις αιτιάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Πιστοί στον ρόλο τους
Αποτελεί καθημερινότητα η είδηση ότι κάποιος εκπαιδευτικός διώκεται «για άποψη που εξέφρασε», «για ένα πανό», «για μια εκδήλωση όπου συμμετείχε» και φυσικά για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις, στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.
Διώκονται εκπαιδευτικοί κάθε ηλικίας, κάθε ειδικότητας, που μένουν πιστοί στην υπεράσπιση του παιδαγωγικού τους ρόλου, που αρνήθηκαν να μετατρέψουν την εκπαιδευτική πράξη σε κακοπαιγμένη θεατρική παράσταση. Απεργοί δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές. Διευθυντές/ντριες, υποδιευθύντριες, προϊστάμενες στα Χανιά, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στην Ηγουμενίτσα, στην Αν. Αττική, στην Αργολίδα, στη Β’ Αθήνας, στο Ηράκλειο και αλλού καθαιρέθηκαν.
Παραπέμπονται σε πειθαρχικά πάνω από 1.000 εκπαιδευτικοί στη Ροδόπη, στην Πέλλα, στη Ζάκυνθο, στην Αρτα, στην Ηλεία, στον Εβρο, στην Κεφαλονιά, στην Κέρκυρα και τη Βοιωτία, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φωκίδα, στην Κοζάνη, στη Δράμα, στη Δυτική Αττική, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στη Δ’ Αθήνας και σε κάθε μέρος της χώρας. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Με διώξεις, καθαιρέσεις και βία δεν γίνεται Παιδεία.
- Κεντρική συγκέντρωση-διαμαρτυρία για τις πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις διοργανώνει στις 28 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια η Ανοιχτή Συνέλευση που έχει συσταθεί από σωματεία και συλλογικότητες γι’ αυτό το θέμα.
Στο πλευρό των εκπαιδευτικών που διώκονται για συμμετοχή σε απεργία-αποχή
Η Ε.Γ. του Νομαρχιακού Τμήματος Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση, καταδικάζοντας τις πειθαρχικές διώξεις και τις πιέσεις από το...