01-09-2025 19:36
Κεντρική Κέρκυρα
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
Το φιάσκο των ιδιωτικών πανεπιστημίων
ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr
Ρωτήθηκε ο Πιερρακάκης από τους αδημονούντες δημοσιογράφους-απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΙ, πότε θα έρθουν στην Ελλάδα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και απάντησε ως εξής:
«Ο στόχος δεν αφορά μόνο τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Εγώ θέλω να ξεκινήσω από τα δημόσια γιατί ο στόχος λέγεται συνολικά διεθνοποίηση του συστήματος». Ηρθε η ώρα να πετύχουμε να κάνουμε την Ελλάδα «περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης». Και γι’ αυτό κάνουμε δύο πράγματα. «Το ένα είναι η διεθνοποίηση του δημοσίου συστήματος-και εδώ θα είμαστε σε θέση πάρα πολύ σύντομα ν’ ανακοινώσουμε συμπράξεις των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα πιο μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού θα έρθουν μέσα από τα δημόσια πανεπιστήμια». Οι «συμπράξεις» αφορούν μεταπτυχιακά.
Αναφερόμενος στις «συμπράξεις» για την ίδρυση και λειτουργία κοινών μεταπτυχιακών, ο Πιερρακάκης, ανέφερε το παράδειγμα του Γιέιλ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Είπε επίσης ότι έχουν κατατεθεί περισσότερες από 100 προτάσεις για μεταπτυχιακά που αξιολογούνται.
Για το επίμαχο σημείο της έλευσης αυτόνομων παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο υπουργός απάντησε ότι ακόμη δεν έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις και ότι στο τέλος της άνοιξης θα έχουν αξιολογηθεί και οι αιτήσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Τι συμπεραίνουμε από το περιεχόμενο της απάντησης Πιερρακάκη;
Οτι η τεράστια προπαγάνδα που έκανε η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας την περίοδο κατάθεσης και ψήφισης του εκτρωματικού νόμου για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων -Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) είναι η επίσημη ονομασία-, ότι δηλαδή στην Ελλάδα θα έρθουν ξένα πανεπιστήμια περιωπής και ότι σε αυτά θα βρει διέξοδο το πλήθος των ελλήνων φοιτητών που σπουδάζει τώρα στο εξωτερικό, είναι ένα μεγάλο φιάσκο.
Γι’ αυτό και ο πονηρός Πιερρακάκης το «γύρισε στο καλαματιανό». Και διατείνεται τώρα ότι τα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν στην Ελλάδα μέσα από τα δημόσια πανεπιστήμια με συμπράξεις για την ίδρυση και λειτουργία κοινών μεταπτυχιακών.
Τίποτε δεν έχει να παρουσιάσει ως προς το στόχο την έλευσης παραρτημάτων-ΝΠΠΕ. Αλλιώς θα πανηγύριζε από τώρα. Ακόμη, ακόμη δεν τολμά να αναφέρει ούτε τα σχετικά με το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την Ιατρική που, κατά τα δημοσιεύματα, προτίθεται να δημιουργήσει στην Αθήνα, γιατί ξέρει ότι θα «γελάσει και το παρδαλό κατσίκι». Αλλωστε, λοιδορήθηκε γι’ αυτό, και ως εκ τούτου φρονίμως ποιών «κάνει την πάπια».
Το προπαγανδιστικό, δημαγωγικό τρικ που εφηύρε, για να εμφανίσει δήθεν ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πρωτίστως για «ποιοτικά», «αυστηρά» και άλλα τέτοια ηχηρά κριτήρια ίδρυσης, ότι δηλαδή για την εγγραφή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προϋπόθεση είναι να έχουν περάσει οι υποψήφιοι την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) του πεδίου στις πανελλαδικές εξετάσεις, αποδείχθηκε πραγματική μπαρούφα και έγινε μπούμερανγκ.
Εμείς θα ξανακάνουμε τη ρητορική ερώτηση, παίρνοντας υπόψη και το γεγονός ότι απόλυτο κουμάντο στα παραρτήματά τους κάνουν τα μητρικά πανεπιστήμια και οι όροι φοίτησης σε αυτά τα παραρτήματα είναι ίδιοι με τους όρους που ισχύουν για το μητρικό Ιδρυμα (δες ΥΓ):
Ποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα έρθει να ιδρύσει στην Ελλάδα παράρτημα με τον όρο της ΕΒΕ όταν για την εγγραφή στο μητρικό πανεπιστήμιο απαιτείται απλά η απόκτηση απολυτήριου Λυκείου; Στο ίδιο το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που τόσο θαυμάζει ο Πιερρακάκης, μοναδική προϋπόθεση εγγραφής είναι το απολυτήριο Λυκείου. Γιατί, επομένως, αυτό το ιδιωτικό μαγαζί με τα πανάκριβα δίδακτρα να έρθει στην Ελλάδα προς αναζήτηση «πελατών», ο αριθμός των οποίων θα είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένος λόγω της ΕΒΕ;
Αυτά προς το παρόν, γιατί είμαστε σίγουροι ότι αυτή η «προϋπόθεση» της ΕΒΕ που τώρα μπήκε για τα μάτια, στη συνέχεια θα απαλειφθεί όταν θα βγουν τα «μαχαίρια» από τα ιδιωτικά μαγαζιά των εμπόρων της γνώσης και από την ΕΕ γιατί «νοθεύεται ο ανταγωνισμός».
Οτι η επιβολή ΕΒΕ αποτελούσε και αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης της «κοινής γνώμης» επιβεβαιώθηκε και από το περιεχόμενο της ρύθμισης που μπήκε τελικά και στο κείμενο του νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.
Αναφερόμαστε στην εξαίρεση ότι για τους απόφοιτους των Λυκείων πριν από το σχολικό έτος 2021-2022, (που δεν ίσχυε για το ελληνικό σύστημα εισαγωγής στα Δημόσια ΑΕΙ η ΕΒΕ), δεν απαιτείται καμιά Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την είσοδο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρά μόνο το απολυτήριο Λυκείου.
Προσθέτοντας αυτήν την εξαίρεση στο τελικό κείμενο του νόμου, ο Πιερρακάκης, δημιούργησε απολύτως συνειδητά την πρώτη βάση για να ακυρωθεί στο επόμενο στάδιο η ΕΒΕ για το σύνολο των ενδιαφερόμενων να γραφτούν σε κάποιο ιδιωτικό μαγαζί των εμπόρων της γνώσης.
ΥΓ: άρθρο 132 του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (Ν. 5094/2024):
«Στο παρόν Μέρος ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) «εκπαιδευτική συμφωνία»: δεσμευτική ειδική συμφωνία μεταξύ μητρικού ιδρύματος και παραρτήματος μητρικού ιδρύματος υπό τη μορφή Ν.Π.Π.Ε., που εξασφαλίζει πλήρως την ορθή τήρηση των ακαδημαϊκών προτύπων του παραρτήματος, μέσω συνεχούς και ενδελεχούς ελέγχου επί της λειτουργίας του. Ειδικότερα, το μητρικό ίδρυμα διατηρεί τον πλήρη έλεγχο και την αρμοδιότητα ως προς την αποδοχή φοιτητών με συγκεκριμένα κριτήρια εισαγωγής και τον έλεγχο κάθε μιας ξεχωριστής αίτησης, το πρόγραμμα σπουδών, το περιεχόμενο μαθημάτων, τη διδασκαλία και τις μεθόδους αξιολόγησης, τους κανονισμούς σπουδών προόδου και αποφοίτησης, την έγκριση διδασκόντων, οι οποίοι έχουν ισότιμα προσόντα των αντίστοιχων του μητρικού ιδρύματος, την έγκριση θεμάτων εξετάσεων, τη συμμετοχή και έγκριση βαθμολογιών και αποτελεσμάτων εξετάσεων, τις διαδικασίες ελέγχου ποιότητας, τους επιλεγμένους εσωτερικούς αξιολογητές για κάθε πρόγραμμα και για την πρόοδο των φοιτητών, τους τυχόν εξωτερικούς εξεταστές για κάθε μάθημα και για την αξιολόγηση των φοιτητών, τη συμμετοχή στην επιτροπή εξετάσεων και αξιολόγησης φοιτητών, το περιβάλλον φοίτησης και τις υπηρεσίες και την πρόσβαση φοιτητών σε πηγές, όπως την πρόσβαση σε βιβλιοθήκες και εργαστήρια».
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ & ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ & ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Με μία δυνατή βροχή στην Κέρκυρα βρεθήκαμε, για μία ακόμη φορά, μπροστά στην συνηθισμένη και δυστυχώς αναμενόμενη κατάληξη. Δρόμοι...