09-26-2026 18:08
Κέρκυρα
- Κατηγορία: Επικαιρότητα
25η Νοεμβρίου 2025: συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος, στις 17:00 και πορεία στο Σύνταγμα – Απαιτούμε έναν κόσμο ασφαλή και χωρίς βία
25η Νοεμβρίου 2025 – Απαιτούμε έναν κόσμο ασφαλή και χωρίς βία. Καμία ανοχή στην έμφυλη βία
Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αναγνωρίζοντας ότι η έμφυλη βία αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τιμώντας τις αδελφές Μιραμπάλ, που δολοφονήθηκαν το 1960 από το καθεστώς του Τρουχίγιο. Η ιστορία τους είναι σύμβολο γυναικείας δύναμης και αντίστασης και υπενθύμιση ότι ο αγώνας ενάντια στη βία και την καταπίεση δεν σταματά.
Παρά τις κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών, η πραγματικότητα παραμένει σκληρή για εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως:
– σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία,
– 1 στις 3 έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας,
– 1 στις 5 έχει πέσει θύμα παρενοχλητικής παρακολούθησης (stalking).
Η βία κατά των γυναικών είναι βαθιά ριζωμένη στις ιστορικά άνισες σχέσεις εξουσίας και στις συνεχείς διακρίσεις σε βάρος τους. Δεν γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα και είναι από τις πιο συστηματικές και διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δυστυχώς παραμένει ευρέως ατιμώρητη.
Σε όποια μορφή κι αν εκδηλώνεται, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική, η βία έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον ψυχισμό και τη σωματική ακεραιότητα των γυναικών. Στην πιο ακραία μορφή της, τη γυναικοκτονία, κάθε 10 λεπτά μια γυναίκα χάνει τη ζωή της από τον σύντροφο ή μέλος της οικογένειάς της.
Στην Ελλάδα, χιλιάδες γυναίκες ζητούν βοήθεια κάθε χρόνο από τη γραμμή SOS 15900, τα συμβουλευτικά κέντρα και τους ξενώνες φιλοξενίας. Κι όμως, αυτές οι δομές παραμένουν “δοκιμαστικές”, με προσωπικό σε καθεστώς ανασφάλειας για σχεδόν 15 χρόνια.
Η έμφυλη βία δεν είναι οικογενειακή ή ιδιωτική υπόθεση. Είναι ταξική και τοξική, δηλητηριάζει τη δημοκρατία και τις ζωές όλων μας! Χωρίς ουσιαστικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές παρεμβάσεις, η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Απαιτούμε την οργανωμένη δράση της πολιτείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, για ισχυρό κοινωνικό κράτος που να παρέχει μόνιμες και επαρκείς δομές στήριξης.
Την 25η Νοέμβρη, όπως και κάθε μέρα του χρόνου, αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Τα σωματεία καλούμαστε να αναγνωρίσουμε την ωμή πραγματικότητα και να κάνουμε δική μας υπόθεση την αντιμετώπιση των σεξιστικών διακρίσεων και της έμφυλης βίας στον χώρο δουλειάς.
Καλούμε τον καθένα και την κάθε μια να μην κλείνει τα μάτια στη βία κατά των γυναικών.
Οργανωνόμαστε, διαδηλώνουμε και διεκδικούμε ένα κόσμο ασφαλή χωρίς βία.
Στις 25 Νοέμβρη, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τις ομοσπονδίες και τα σωματεία-μέλη της, να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν με αφορμή τη μέρα. Στην Αθήνα η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τις ομοσπονδίες και τα σωματεία-μέλη της σε συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος, στις 17:00 και πορεία στο Σύνταγμα.
Ωμή ιμπεριαλιστική πρόκληση: Η Αμερικανίδα πρέσβης απειλεί με ανατροπή κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία – Σιωπή από τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ
Η μάσκα της αμερικανοκίνητης «διπλωματίας» έπεσε με τον πιο κυνικό τρόπο. Οπως σημειώναμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, μια αποκαλυπτική βόμβα μεγατόνων από τη Wall Street Journal έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που το ταξικό και...
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, Προπύλαια: Ανταπόκριση από την απογευματινή συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου από το ΕΚΠΑ, στις συνδικαλιστικές διώξεις και την τρομοκρατία
Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Με αγώνα κατακτάμε ό,τι μας πήρανε! - Κινητοποίηση τη Δευτέρα 28/9 στην ΠΔΕ