02-18-2025 22:38
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Επικαιρότητα
«Αθωώνουν τους εγκληματίες – δικάζουν τους αγωνιστές»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5ης ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΩΝΑ (2/2/25)
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2/2, στο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου, η 5η Ανοικτή Συνέλευση Αγώνα ενάντια στις Συνδικαλιστικές Διώξεις και Απολύσεις. Στη Συνέλευση συμμετείχαν συλλογικότητες, εκπρόσωποι από σωματεία και συλλόγους, αγωνιστές από τον χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο. Ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι έδωσαν το παρόν, πήραν τον λόγο και ενημέρωσαν τη Συνέλευση αγωνιστές από άλλους χώρους δουλειάς που επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα συνέχισης και γενίκευσης της δράσης της.
Στη συζήτηση έγινε σύντομος απολογισμός της συγκέντρωσης στα Προπύλαια στις 28/1 και αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι η δράση της Συνέλευσης δεν μπορεί να είναι ευθύγραμμη και οι όποιες οργανωτικές και πολιτικές αδυναμίες δεν πρέπει να αποτελέσουν τροχοπέδη αλλά να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν. Στην μεγαλειώδη συγκέντρωση για τα Τέμπη την περασμένη Κυριακή, η αντίδραση των εργαζομένων και της νεολαίας στο σύνθημα «Αθωώνουν τους εγκληματίες – δικάζουν τους αγωνιστές» δείχνει ότι οι πρωτοβουλίες της Ανοιχτής Συνέλευσης βρίσκονται στον σωστό δρόμο.
Οι διώξεις για συνδικαλιστική δράση, οι πειθαρχικές ποινές (π.χ. περικοπή μισθού) και η απόλυτη εργοδοτική αυθαιρεσία εις βάρος των εργαζομένων που φτάνει ως την απόλυση (όπως η πρόσφατη περίπτωση αναπληρώτριας εκπαιδευτικού που άλλαξε τόπο κατοικίας για να εργαστεί και στη συνέχεια απολύθηκε επειδή τελικά … δεν υπήρχε κενό) αυξάνονται καθημερινά και εξαπλώνονται σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Η «ομερτά» που τις συγκαλύπτει πρέπει να σπάσει και αυτό είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα της Ανοιχτής Συνέλευσης.
Πρωταρχικής σημασίας για το επόμενο διάστημα, είναι η ανάδειξη της απόλυσης του συνδικαλιστή συμβασιούχου διοικητικού υπάλληλου του ΕΚΠΑ Δ. Αντωνίου και η ανάγκη δυναμικής απάντησης από το κίνημα.
Στη συζήτηση συμμετείχε μέλος του Σωματείου Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) που ενημέρωσε για τις προσπάθειες της Διοίκησης της Λυρικής Σκηνής να τρομοκρατήσει την εργαζόμενη χορωδό Φύλλη Γεωργιάδου, προκειμένου να αποσύρει επίσημη αναφορά που είχε καταθέσει κατά του Διευθυντή της Χορωδίας της ΕΛΣ, καταγγέλλοντας την αυταρχική του συμπεριφορά. Η Επιθεώρηση Εργασίας στην οποία προσέφυγε το πρωτοβάθμιο σωματείο δήλωσε «αναρμόδια» ενώ έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην οποία συμμετείχαν καλλιτεχνικά σωματεία. Τονίστηκε η ανάγκη η Ανοιχτή Συνέλευση να συμβάλλει στην ανάδειξη του ζητήματος και στην στήριξη των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν.
Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των διαγραφών των φοιτητών και βέβαια η συνέχιση των διώξεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Ωνάσεια Σχολεία, που ξεσήκωσε την δίκαιη αντίδραση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, είναι ορατή η πιθανότητα ακόμα πιο άγριας καταστολής που δεν θα εξαιρεί ούτε τους γονείς που υπερασπίζονται το δικαίωμα των παιδιών τους στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.
Εκτός από την εκδίκαση της προσφυγής του Δ. Αντωνίου, στη συζήτηση μπήκαν επίσης σημαντικές δίκες που πρέπει να αναδειχτούν και να στηριχτούν όπως
-η δίκη στο Εφετείο Χανίων στις 18/3 για την εργοδοτική δολοφονία του Μανώλη Αφράτη που έχασε τη ζωή του όταν στο χωρίς συντήρηση φορτηγό με το οποίο τον υποχρέωσαν να κάνει διανομές έσπασαν τα φρένα και ανατράπηκε. Την έφεση έκανε ο εργοδότης μετά από την πρωτόδικη καταδικαστική σε βάρος του απόφαση, αποτέλεσμα του κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε στην περιοχή.
- η δίκη των μελών ΣΕΡΕΤΕ στις 17/3 για την συνδικαλιστική παρέμβασή τους κατά τη διάρκεια της «βραδιάς του ερευνητή» στο ΕΜΠ.
- η δίκη των αγωνιστών της ΟΡΜΑ στις 29/4 για απείθεια στην αστυνομική απαγόρευση συναθροίσεων στις 3/2/2024, ημέρα αντιπολεμικής διεθνιστικής διαδήλωσης στην πλατεία Ρηγίλλης, με αφορμή την επέτειο των Ιμίων, κατά την οποία η αστυνομία είχε απαγορεύσει και άλλες κινητοποιήσεις.
Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω αποφασίστηκε:
- Για την απόλυση του Δ. Αντωνίου και την επικείμενη προσφυγή στις 17/2: να βγει ειδική ανακοίνωση και ηλεκτρονική αφίσα της Ανοιχτής Συνέλευσης που να προπαγανδίζει συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο, να φτιαχτεί πανό, να επιδιωχθεί η προκήρυξη στάσης εργασίας και η υπογραφή ψηφισμάτων από σωματεία και από την Γ.Σ. προέδρων ΕΛΜΕ που θα γίνει το Σάββατο 8/2.
- Η διοργάνωση εκδήλωσης της Ανοιχτής Συνέλευσης σε χώρο και χρόνο που θα αποφασιστεί στην επόμενη συνάντηση.
- Να επιδιωχθεί επαφή και επικοινωνία με αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές.
- Να προχωρήσει η προσπάθεια κατασκευής ιστοσελίδας και Μέσων Μαζικής Δικτύωσης.
Η νέα Ανοικτή Συνέλευση Αγώνα αποφασίστηκε να γίνει την Τετάρτη 26/2 στις 18.30 στη Νομική

Αγωνία και φόβος σε σχολικό λεωφορείο στην Κέρκυρα λόγω καπνών
Αγωνία και φόβος σε σχολικό λεωφορείο στην Κέρκυρα λόγω καπνών Αγωνία και φόβο βίωσαν μαθητές του Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη στην Κέρκυρα, το πρωί της Τρίτης (18/02), όταν ο οδηγός του σχολικού...

Εποχές σκοτεινές: Διευθύντρια απαίτησε να «καλυφθεί» η εκπαιδευτικός για να είναι «κατάλληλη» για φωτογραφίες
