07-04-2026 15:54
Ιστορία
- Κατηγορία: Επικαιρότητα
Με Ολίγην Απ’ Όλα
Βλέπω βαθυά, μιαν σπίθα· πλησιάζει· μεγαλόνεται·
ωσάν κύκλος αμέτρητος, ως πέλαγος φλογώδες
Είπαμε και την άλλη φορά. Μπελάδες βάλαμε στο κεφάλι μας με τις εκλογές. Θα υποχρεωθούμε να ακούμε καθημερινά τις μπούρδες των κατ’ ευφημισμό «προγραμμάτων» των κομμάτων από τα τηλεοπτικά κανάλια των εφοπλιστών και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ποια προγράμματα, ποιες υποσχέσεις και κυρίως ποιες πράξεις. 52 ολόκληρα χρόνια μετά την πτώση της Χούντας, η πατρίδα προτεκτοράτο, χρεοκοπημένη, η ζωή των ανθρώπων χωρίς αξιοπρέπεια στο κυνήγι της δεύτερης και τρίτης δουλειάς. Και ποιοι κυβερνήσανε τόσα χρόνια; Μα ακριβώς αυτοί που σήμερα ζητούν να ξανακυβερνήσουν. Μαζί με τα «συμπληρώματά» τους.
Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με «ολίγην» αντιπολίτευση. Αυτήν του Τσίπρα. Η στήλη θα την ονομάζει «του Τσίπρα», γιατί πρώτον είναι προσωποπαγής και δεύτερον η καπηλεία του ΕΛΑΣ μας γυρίζει τα άντερα. Ολίγην από όλα έχει το …πρόγραμμά του.
Η νέα πολιτική του κίνηση γεννήθηκε, λέει, «από την κοινωνία, με την κοινωνία και για την κοινωνία», με στόχο να ανοίξει τον δρόμο για μια «νέα Μεγάλη Αλλαγή» και την «αναγέννηση της Ελλάδας». Ποια κοινωνία; Την άδικη την ψεύτρα και μπαμπέσα του Καζαντζίδη; Τη Θεία Κοινωνία των παπάδων; Ή είναι παράφραση της αναφοράς του αμερικανικού πολιτικού λόγου στην «κυβέρνηση του λαού, από το λαό, για το λαό» (φράση του Α. Λίνκολν); Λέτε να επισκέφτηκε την πρέσβειρα του Τράμπ, Γκιλφόιλ, για να του παραχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα της φράσης; Ή μήπως όπως ανέφεραν «πηγές» του κόμματός του «Η συζήτησή του με την πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα εστίασε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, κυρίως στους τομείς του στρατηγικού διαλόγου άμυνας, οικονομίας και ενέργειας και τα σημαντικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2015-2019». Εδώ! Ο καλός ο γλείφτης. Να θυμηθείτε, επίσης, παρακαλώ πως το έχω αποκαλέσει και «διαβολικά καλό», το αφεντικό. Όσο για τις μπίζνες, πάντα μπίζνες, μην ανησυχείτε δι’ ημάς. Εξ ου και η πρέσβειρα τον αποκάλεσε σημαντική προσωπικότητα, σε ανάρτησή της. Αυτό το λες και χρίσμα.
Το τρίπτυχο σλόγκαν του κόμματος Τσίπρα είναι: Νέα Μεταπολίτευση – Νέος Πατριωτισμός – Ηθική Επανάσταση. Με δυο κουβέντες, έχουμε «ολίγην» από την αλλαγή του Α. Παπανδρέου, ολίγην από τη θεόκουτση Μεταπολίτευση, ολίγον ακροδεξιό Πατριωτισμό και ολίγην Ηθική -του Αριστοτέλη ή του Καντ, αδιάφορο.
Τα οικονομικά θα τα βρούνε μέχρι τη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβρη, αλλά εκτός από τα τσάμπα εισιτήρια στα ΜΜΜ, θα κάνουν λένε στο κόμμα Τσίπρα και αναδιανομή των φορολογικών βαρών: «Η αναδιανομή δεν θα γίνει με τη φορολόγηση της πισίνας αλλά με την πατριωτική εισφορά που θα αφορά το 1%. Θα αφορά τους πάρα πολύ πλουσίους και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις». Να τος! Να τος! Ο πατριωτισμός. Το κόμμα Τσίπρα και με τους εφοπλιστές που μέχρι τώρα είναι ολότελα αφορολόγητοι. Δώστε το 1%, για τα μάτια του κόσμου βρε παιδιά, που θα βογκήξει από τους φόρους που αναγκαστικά, τάχα, θα μας φορέσουν. Το ξέρουμε το παραμύθι πια.
Και ποιος θα τα κάνει αυτά; Μα αυτός που έγραψε στα παλιά του παπούτσια το ΟΧΙ του ελληνικού λαού το 2015 και έφερε το τρίτο μνημόνιο.
Δημοσκοπικά κοντά στο 20%, λένε τα πληρωμένα μηχανάκια των δημοσκόπων. Τώρα, όταν στα καφενεία και στις παρέες των ανθρώπων σε πόλεις και χωριά, δεν ακούς κανέναν να υποστηρίζει Τσίπρα, το μυαλό σου πάει στο θαύμα του Χριστού που πολλαπλασίασε τα 5 ψωμιά και τα 2 ψάρια στην έρημο, κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας και τάισε πέντε χιλιάδες νοματαίους. Αυτά οι δημοσκοπήσεις.
***
Εκλογές μας φοράνε με το ζόρι. Για να πάρει το σύστημά τους ανάσα νομιμοποίησης. Την ίδια στιγμή η χώρα δεν έχει αγροτικά προϊόντα που να την κάνουν αυτάρκη στη δύσκολη στιγμή. Η βιομηχανία της αργοπεθαίνει. Μας μετέτρεψαν όλοι αυτοί -που χρόνια τώρα καμώνονται πως μας νοιάζονται- σε γκαρσόνια σε ένα τουρισμό που πνέει τα λοίσθια, σε έναν πλανήτη που πεινάει όλο και πιο πολύ και κοιτάει να εξασφαλίσει την καθημερινότητα και όχι την αναψυχή. Γκαρσόνια και για τους ξεσαλωμένους δολοφόνους της Γάζας.
Τάνια Ζωγράφου
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
Ειδική Ασφάλεια: Η «Ελληνική Γκεστάπο»
Ήταν Φεβρουάριος του 1929, όταν η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου αποφάσιζε την δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας της αστυνομίας με τίτλο «Διεύθυνση Ειδικής Ασφάλειας του...
Πανελλήνιες: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες ειδικών και μουσικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών ΤΕΦΑΑ
Από πότε η υπεράσπιση και αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους θε-ωρείται «αντικαταστατική πράξη»;
Επιλογή, Eπιχειρηματικότητα και Iδεολογία: οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές δημοτικού, εισαγωγής στα «ωνάσεια» σχολεία και στα πρότυπα/πειραματικά γυμνάσια*