JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – αντιτετράδια της εκπαίδευσης: Συνταγματική αναθεώρηση: Ένα ακόμα βαθιά αντιδραστικό εγχείρημα

06-28-2026 17:57
Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – αντιτετράδια της εκπαίδευσης: Συνταγματική αναθεώρηση: Ένα ακόμα βαθιά αντιδραστικό εγχείρημα
Αβραμόπουλος, «ο κύριος τίποτα» και τα αδιευκρίνιστα

06-28-2026 17:43
Επικαιρότητα

Αβραμόπουλος, «ο κύριος τίποτα» και τα αδιευκρίνιστα
«Ηρακλής»: Ο μύθος της «διάσωσης» των τραπεζών και η πραγματικότητα της λεηλασίας του λαού μέχρι το… 2081

06-28-2026 17:37
Επικαιρότητα

«Ηρακλής»: Ο μύθος της «διάσωσης» των τραπεζών και η πραγματικότητα της λεηλασίας του λαού μέχρι το… 2081
Ζει ή πέθανε, ο αδερφός μου;

06-28-2026 17:23
Διεθνή

Ζει ή πέθανε, ο αδερφός μου;
ΒΙΑ, ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ , ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

06-28-2026 15:23
Κέρκυρα

ΒΙΑ, ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ , ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.
  1. Βρίσκεστε εδώ:  
  2. Αρχική
  3. Επικαιρότητα
  4. Οι υποκλοπές ξανά στο προσκήνιο
Κατηγορία: Επικαιρότητα
11 Μαρτίου 2026

Οι υποκλοπές ξανά στο προσκήνιο

Οι υποκλοπές ξανά στο προσκήνιο αναδεικνύουν όχι ένα «κράτος δικαίου» αλλά έναν παρακρατικό μηχανισμό που παρακολουθεί τους πάντες αλλά και ζητήματα κατασκοπείας και ανάμειξης ξένου παράγοντα

Μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση, παρά την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση

Οι υποκλοπές ξανά στο προσκήνιο αναδεικνύουν όχι ένα «κράτος δικαίου» αλλά έναν παρακρατικό μηχανισμό που παρακολουθεί τους πάντες αλλά και ζητήματα κατασκοπείας και ανάμειξης ξένου παράγοντα

Η πρόσφατη απόφαση ενός «κατώτερου» δικαστηρίου (Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών) για τις υποκλοπές καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα ότι το «predator» αφορά «ιδιώτες» και αναδεικνύει την εμπλοκή της ΕΥΠ στην υπόθεση και άλλων συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών. Φέρνει την κυβέρνηση σε ολοφάνερη αμηχανία και τον πρωθυπουργό σε δεινή θέση, δημιουργεί σειρά αναταράξεων στο πολιτικό σκηνικό και δεν αποκλείεται το κρατικό αυτό σκάνδαλο να αναδειχτεί σε ένα μείζον ζήτημα που θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις περαιτέρω, ενώ δεν αποκλείεται και η ανάμιξη ευρωπαϊκών «θεσμών».


Όπως είχε προκύψει από το καλοκαίρι του 2022, ο παρακρατικός αυτός μηχανισμός παρακολουθούσε το μισό υπουργικό συμβούλιο (Δένδια, Γεραπετρίτη, Χατζηδάκη κλπ), τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Φλώρο και λοιπά στελέχη που είχαν άμεση σχέση με την Εθνική Άμυνα) και όχι μόνο. Και είναι «απορίας άξιον» πώς δεν έγινε καμία έγκληση από τους παρακολουθούμενους κατά των περίφημων «ιδιωτών». Ουδείς έδειξε τη διάθεση ν’ ασχοληθεί με το αν αυτοί είχαν υποκλέψει σημαντικά κρατικά ή προσωπικά στοιχεία, ούτε και εμφανίστηκαν σαν μάρτυρες στο δικαστήριο.

Είχε προηγηθεί τροποποίηση του νόμου για την ΕΥΠ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου αυτή να υπαχθεί πλέον απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού. Στους κόλπους της δημιουργήθηκε, σαν «παραπαίδι» της, μια καινούργια, ανεξέλεγκτη, προστατευόμενη με «άβατο» υπηρεσία, το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ), μέσω του οποίου έγιναν οι «διασυνδέσεις» με άλλες εταιρείες, που ανέλαβαν το «θεάρεστο» έργο των παρακολουθήσεων, προκειμένου τα ίχνη τους να χαθούν στο σκοτάδι.

Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του σκανδάλου, η κυβέρνηση ακολούθησε την πάγια τακτική της αποποίησης ευθυνών και της συγκάλυψής του. Με τον ανεκδιήγητο κυβερνητικό εκπρόσωπο Μαρινάκη να δηλώνει ότι είναι θέμα κάποιων «ιδιωτών». Με τον Άρειο Πάγο, «εν μια νυκτί» να απορρίπτει την εμπλοκή κυβέρνησης και «predator». Με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Ζήση να εξετάζει ελάχιστα τον «κρεοπώλη» (μέσω του τηλεφώνου του οποίου έγιναν οι υποκλοπές), να θεωρεί ότι δεν στοιχειοθετείται σύνδεση ΕΥΠ και «predator» και να στέλνει την υπόθεση στο αρχείο. Με τη «φοβερή» και «τρομερή» εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αδειλίνη να απαλλάσσει τον κρατικό μηχανισμό και την ΕΥΠ.

Στην ίδια κατεύθυνση ενεργοποιήθηκαν και άλλοι μηχανισμοί προκειμένου να παρεμποδιστεί ο έλεγχος από τα μέλη της ΑΔΑΕ (Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) σε ΚΕΤΥΑΚ και ΕΥΠ, ενώ η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κατέληξε σε ένα δισέλιδο ανεπαρκές, απαλλακτικό πόρισμα. «Κερασάκι στην τούρτα» αποτέλεσε το γεγονός ότι, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι οι παρακολουθούμενοι έχουν το δικαίωμα να μάθουν τους λόγους της παρακολούθησής των, έλαβαν μια αόριστη αρνητική απάντηση, με την επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας».

Η «ανώτερη», «ανεξάρτητη», «αδέκαστη», «τυφλή» δικαιοσύνη «στις δόξες της»!!!

Και έρχεται ένας «κατώτερος» δικαστής και κρίνει ένοχους και τους τέσσερις κατηγορούμενους επιχειρηματίες για τις υποκλοπές, μέσω του παράνομου λογισμικού «predator», Γιάννη Λαβράνο, Φέλιξ Μπίτζιο, Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν, πρώην αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και ιδρυτή της «Intellexa», και τη σύζυγό του Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, διαχειρίστρια της εταιρείας, με ποινές 126 ετών και 8 μηνών, με αναβάθμιση του κατηγορητηρίου, όχι για ένα αλλά για 87 εγκλήματα. Το δικαστήριο αποφάσισε να στείλει τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να ξεκινήσει νέα έρευνα (με ποινικές πτυχές αυτή τη φορά), φέρνοντας και στελέχη της κυβέρνησης προ των ευθυνών τους, καθώς θα πρέπει να κληθούν να καταθέσουν.

Με την απόφαση του δικαστηρίου ζητείται περαιτέρω η διερεύνηση σε κακουργηματικό επίπεδο των αδικημάτων της συναυτουργίας, της διακίνησης λογισμικών, συσκευών παρακολούθησης και άλλων δεδομένων, της ψευδούς κατάθεσης, ακόμα και του εγκλήματος της κατασκοπείας, αφού προκύπτει η σχέση των εμπλεκομένων εταιρειών με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, τεκμηριώνεται η παρουσία στους κόλπους της ΕΥΠ μελών του προσωπικού των εταιρειών «Krikel», «Intellexa» και «Cytrox», υπεύθυνων για την κατασκευή και τη διάθεση του παράνομου λογισμικού «predator», ενώ παραπέμπεται και ο «κρεοπώλης» για ψευδορκία. Αποκαλύφθηκε και στη δίκη ότι η ΑΔΑΕ πραγματοποίησε ελλιπέστατους ελέγχους στην ΕΥΠ αναφορικά με τη νομιμότητα των επισυνδέσεων.

Είναι αποκαλυπτικό, μετά από όλα αυτά, και γίνεται σαφώς αντιληπτό γιατί οι κατηγορούμενοι δεν θέλησαν να βρεθούν στη δικαστική αίθουσα. Εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους, ενώ, ασκώντας -κατά τα πρότυπα του «Φραπέ»- το δικονομικό δικαίωμα «της σιωπής», αρνήθηκαν να απολογηθούν !

Η απόφασή αυτή έδωσε την ευκαιρία στον Ανδρουλάκη να κάνει λόγο για «δικαίωσή του», για «ήττα του παρακράτους» και να «κερδίσει πόντους» στη εσωκομματική διαμάχη. Περίεργη, όμως, κρίθηκε η πρότασή του να μεταφερθεί η υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στον Άρειο Πάγο, για «αναβάθμιση» δήθεν της έρευνας, όπως έγινε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα το πόρισμα του αντιεισαγγελέα Ζήση. Μάλιστα, ούτε ο Ανδρουλάκης είχε καταθέσει μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων, πλην αυτής κατά του «κρεοπώλη» του Πειραιά, που έγινε πολύ αργότερα. Πρακτικά, η αντίδραση Ανδρουλάκη, παρά τον καταγγελτικό τόνο της, στην πράξη «ρίχνει την μπάλα στη εξέδρα».

Και ενώ συνέβησαν όλα αυτά, ο Μητσοτάκης, στην «ώρα του πρωθυπουργού», δεν βρήκε να πει ούτε μία κουβέντα για τις υποκλοπές, αν και του δόθηκε η ευκαιρία. Στο τέλος της δευτερολογίας του μόνο έκανε μια γενικόλογη αναφορά για το «κράτος δικαίου», λέγοντας πως η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση Ανδρουλάκη για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Και ο Άρειος Πάγος και η συζήτηση στη Βουλή και η Εξεταστική Επιτροπή -«σημαδεμένα χαρτιά»- διευκολύνουν την κυβέρνηση. Έτσι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οχυρώθηκε πίσω από το επιχείρημα «εμείς σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη…».

Και η κυβέρνηση που βρίσκεται σε «ανάμενα κάρβουνα», γιατί ουσιαστικά το Δικαστήριο ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να ανοίξει ο φάκελος των υποκλοπών στο σύνολό του, θα κάνει ό,τι μπορεί για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης και για τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Υπάρχουν άλλωστε τα προηγούμενα της παρακολούθησης το 2004-2005 του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και υπουργών του, του διοικητή της ΕΥΠ, του αρχηγού της αστυνομίας και δεκάδων πολιτών από ένα «τρίγωνο», με κέντρο την αμερικάνικη Πρεσβεία και η υπόθεση της πολύμηνης παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ, που δεν διερευνήθηκαν ποτέ σε βάθος, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπόθεση έδωσε την ευκαιρία σε Πολάκη, Τσίπρα, Φάμελο, Χαρίτση να «συνευρεθούν» σε ένα «μπαράζ» καταγγελιών κατά του Μητσοτάκη, ως «ηθικού αυτουργού» των υποκλοπών και του τότε υπεύθυνου του γραφείου του και ανεψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη, ως «εκτελεστικού βραχίονα των υποκλοπών». Μαζί με τις καταγγελίες Ανδρουλάκη, μερίδα του αστικού τύπου είδε «πεδίο συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων κόντρα στη ΝΔ με φόντο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» και έκανε την εκτίμηση ότι «οι υποκλοπές τούς φέρνουν πιο κοντά αλλά μετεκλογικά».

Η υπόθεση των υποκλοπών δεν αφορά κάποιους «ιδιώτες», αλλά έναν παρακρατικό μηχανισμό, με οργανωτή και εντολέα το ίδιο το κράτος με τις μυστικές υπηρεσίες του και τις εκάστοτε κυβερνήσεις του, με διασύνδεση-εμπλοκή και του ξένου παράγοντα. Σε αυτή την επιχείρηση χρησιμοποιούν για παραλλαγή και τους «ιδιώτες». Ένα μηχανισμός της αστικής εξουσίας, με ένα αντιδραστικό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο, που, αν παρακολουθεί -ως ο «Μεγάλος Αδελφός»- επώνυμους και μεγαλόσχημους, για συγκεκριμένους λόγους ελέγχου, εκβιασμών ή άντλησης πληροφοριών για κρατικά μυστικά, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι αυτό γίνεται σε ευρεία κλίμακα για τους πάντες και ιδιαίτερα για κάθε πολίτη, εργαζόμενο ή νεολαίο και για κάθε οργάνωση που αντιστέκεται στην πολιτική του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων του.

Με τις υποκλοπές, με ένα αντεργατικό-αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο, με τις δίκες, με την πολυπλόκαμη αστυνομική βία, την καταστολή και την τρομοκρατία διαμορφώνουν ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο φαλκίδευσης-κατάργησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, καταχτημένων με αγώνες, στην υπηρεσία των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Επικαιρότητα
  • Επικαιρότητα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Αβραμόπουλος, «ο κύριος τίποτα» και τα αδιευκρίνιστα
Επικαιρότητα 28-06-26

Αβραμόπουλος, «ο κύριος τίποτα» και τα αδιευκρίνιστα

Ζει ή πέθανε, ο αδερφός μου;
Διεθνή 28-06-26

Ζει ή πέθανε, ο αδερφός μου;

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – αντιτετράδια της εκπαίδευσης:  Συνταγματική αναθεώρηση: Ένα ακόμα βαθιά αντιδραστικό εγχείρημα
Εκπαίδευση 28-06-26

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – αντιτετράδια της εκπαίδευσης: Συνταγματική αναθεώρηση: Ένα ακόμα βαθιά αντιδραστικό εγχείρημα

Στις 2 Φεβρουαρίου 2026 ο Μητσοτάκης με διάγγελμά του και με επιστολή του προς τους βουλευτές της ΝΔ άνοιξε τη διαδικασία για μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, την πέμπτη κατά...

«Ηρακλής»: Ο μύθος της «διάσωσης» των τραπεζών και η πραγματικότητα της λεηλασίας του λαού μέχρι το… 2081
Επικαιρότητα 28-06-26

«Ηρακλής»: Ο μύθος της «διάσωσης» των τραπεζών και η πραγματικότητα της λεηλασίας του λαού μέχρι το… 2081

ΒΙΑ, ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ , ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.
Κέρκυρα 28-06-26

ΒΙΑ, ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ , ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

Πόση Κέρκυρα απομένει;
Κέρκυρα 28-06-26

Πόση Κέρκυρα απομένει;

Εκδήλωση: «Απαγόρευση της συλλογικής ζωής, περιστολή της ελεύθερης έκφρασης και καταστολή των αγώνων στα πανεπιστήμια», Παρασκευή 3/7
Εκπαίδευση 28-06-26

Εκδήλωση: «Απαγόρευση της συλλογικής ζωής, περιστολή της ελεύθερης έκφρασης και καταστολή των αγώνων στα πανεπιστήμια», Παρασκευή 3/7

Κόμματα ΑΕ: «Ισολογισμοί» ζημιών, «άγνωστα» ταμεία και θαλασσοδάνεια
Επικαιρότητα 28-06-26

Κόμματα ΑΕ: «Ισολογισμοί» ζημιών, «άγνωστα» ταμεία και θαλασσοδάνεια

Η παιδεία πάει κατά διαλόγου όταν δε ρωτάνε τους μάχιμους εκπαιδευτικούς
Εκπαίδευση 28-06-26

Η παιδεία πάει κατά διαλόγου όταν δε ρωτάνε τους μάχιμους εκπαιδευτικούς

Οι νέοι εκπαιδευτικοί στις «δύσκολες τάξεις»: Όταν ο ενθουσιασμός συναντά την εξουθένωση
Εκπαίδευση 28-06-26

Οι νέοι εκπαιδευτικοί στις «δύσκολες τάξεις»: Όταν ο ενθουσιασμός συναντά την εξουθένωση

Έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη Κέρκυρας: Κάτω από τον ήλιο του καλοκαιρού
Κέρκυρα 27-06-26

Έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη Κέρκυρας: Κάτω από τον ήλιο του καλοκαιρού

Εικόνες απαράμιλλης ασχήμιας στην καρδιά της Κέρκυρας
Κέρκυρα 27-06-26

Εικόνες απαράμιλλης ασχήμιας στην καρδιά της Κέρκυρας

Η ΠΕΣΕΚ συνεισφέρει έμπρακτα στη στήριξη του λαού της Κούβας που δοκιμάζεται από την επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού
Διεθνή 27-06-26

Η ΠΕΣΕΚ συνεισφέρει έμπρακτα στη στήριξη του λαού της Κούβας που δοκιμάζεται από την επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

ΠΕΣΕΚ: Αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο από τους καταστροφικούς σεισμούς λαό της Βενεζουέλας
Εκπαίδευση 27-06-26

ΠΕΣΕΚ: Αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο από τους καταστροφικούς σεισμούς λαό της Βενεζουέλας

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ
Εκπαίδευση 27-06-26

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ

Βάσεις 2026: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν – Η πρώτη ολοκληρωμένη «ακτινογραφία» μετά τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών
Εκπαίδευση 27-06-26

Βάσεις 2026: Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν – Η πρώτη ολοκληρωμένη «ακτινογραφία» μετά τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Σαν σήμερα 27 Ιούνη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 27-06-26

Σαν σήμερα 27 Ιούνη στην Κέρκυρα

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.