JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Ωμή ιμπεριαλιστική πρόκληση: Η Αμερικανίδα πρέσβης απειλεί με ανατροπή κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία – Σιωπή από τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ

09-27-2026 17:07
Διεθνή

Ωμή ιμπεριαλιστική πρόκληση: Η Αμερικανίδα πρέσβης απειλεί με ανατροπή κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία – Σιωπή από τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ
Άννα Βίσση - συναυλία: Ορατές ταξικές διαχωριστικές γραμμές ...

09-27-2026 14:57
Πολιτισμός

Άννα Βίσση - συναυλία: Ορατές ταξικές διαχωριστικές γραμμές ...
27 Σεπτέμβρη 1941: H ίδρυση του ΕΑΜ

09-27-2026 14:44
Ιστορία

27 Σεπτέμβρη 1941: H ίδρυση του ΕΑΜ
Εκπαίδευση – ΑΣΕ/ΠΑΜΕ: «Ο αγώνας αναβάλλεται»

09-27-2026 14:35
Εκπαίδευση

Εκπαίδευση – ΑΣΕ/ΠΑΜΕ: «Ο αγώνας αναβάλλεται»
Διαδικτυακή εκδήλωση Δευτέρα 28/9, 7.30μμ - Με οδηγό τις νίκες του καλοκαιριού και όπλο την απεργία αποχή ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

09-27-2026 14:29
Εκπαίδευση

Διαδικτυακή εκδήλωση Δευτέρα 28/9, 7.30μμ - Με οδηγό τις νίκες του καλοκαιριού και όπλο την απεργία αποχή ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
  1. Βρίσκεστε εδώ:  
  2. Αρχική
  3. Επικαιρότητα
  4. Τέσσερα ασυμβίβαστα και ένα σκάνδαλο, για τον πρόεδρο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Κατηγορία: Επικαιρότητα
03 Μαρτίου 2025

Τέσσερα ασυμβίβαστα και ένα σκάνδαλο, για τον πρόεδρο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Πολιτικός φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη - Επαγγελματικός συνεργάτης του πρώην προέδρου του ΟΣΕ και του δικηγορικού γραφείου που παρείχε νομικές συμβουλές στη Hellenic Train - Νομικός Σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ)

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παναγιωτακόπουλος  - zougla.gr

Μεγάλα ερωτήματα έχουν προκαλέσει τα ασυμβίβαστα που συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του Χρήστου Θ. Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών), που την περασμένη Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, παρουσίασε το πολυαναμενόμενο πόρισμα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Τις αλγεινές εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει οι συνεχείς αναφορές του ότι δεν υπάρχει πολιτική απόφαση για το μπάζωμα των Τεμπών, έρχονται να συμπληρώσουν οι αποκαλύψεις για ισχυρές πολιτικές φιλίες που διατηρούσε, τουλάχιστον μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, με την αδελφή του πρωθυπουργού, νυν βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη. Επιπλέον η επαγγελματική σχέση που διατηρούσε στο παρελθόν, με το δικηγορικό γραφείο του πρώην μεταβατικού προέδρου του ΟΣΕ, Γιάννου Γραμματίδη, έρχεται να προστεθεί στα ασυμβίβαστα που συγκεντρώνονται στο πρόσωπό του. Το ότι το δικηγορικό γραφείο του Γιάννου Γραμματίδη, με το οποίο διατηρούσε επαγγελματική σχέση ο Χρήστος Παπαδημητρίου, είχε αναλάβει στο παρελθόν υποθέσεις της Hellenic Train αποτελεί ένα τρίτο ασυμβίβαστο. Τέταρτο, το ότι ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου ήταν Νoμικός Σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).

Δηλαδή ο πολιτικός φίλος και συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάνη, τοποθετήθηκε από τον αδελφό της επικεφαλής του Οργανισμού που κλήθηκε να ελέγξει –μεταξύ των άλλων- και δύο εταιρείες, με τα στελέχη των οποίων διατηρούσε άμεσα ή έμμεσα στο παρελθόν, επαγγελματικές σχέσεις. Αλλά πιθανόν και την Αρχή της οποίας ήταν Νομικός Σύμβουλος. Το σκάνδαλο που συμπληρώνει τα παραπάνω τέσσερα ασυμβίβαστα, είναι ότι παρόλα αυτά, κρίθηκε ότι το εν λόγω πρόσωπο συμπληρώνει όλα τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και ακεραιότητας που απαιτεί η θέση του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ειδικά σε μία περίοδο που ο Οργανισμός καλείται να συντάξει το κομβικό πόρισμά του για το δυστύχημα των Τεμπών.

Το πόρισμα και τα ερωτήματα

Το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης, υπήρξε ένας κόλαφος για τις μέχρι τώρα επίσημες παραδοχές, σε όσα αφορούν στα αίτια της ανάφλεξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε την σύγκρουση των δύο τρένων, την τραγική νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Οι δε επισημάνσεις του για την τραγική εγκατάλειψη της σύμβασης 717 και του ελληνικού σιδηρόδρομου μέχρι και σήμερα, αποτελεί ένα επί πλέον ντοκουμέντο για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που έχουν διαχειριστεί την υπόθεση.Όμως οι σιβυλλικές διατυπώσεις για άλλα κομβικά ζητήματα αλλά και η εμμονή να αθωωθούν –τουλάχιστον λεκτικά- τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται για το μπάζωμα των Τεμπών, προκάλεσαν άσχημες εντυπώσεις.

Όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, την περασμένη Πέμπτη, άκουσαν πολλές φορές τον κ. Παπαδημητρίου και άλλα στελέχη του οργανισμού να διευκρινίζουν ότι το πόρισμα της επιτροπής είναι τεχνικού χαρακτήρα και δεν υπεισέρχεται σε νομικά ζητήματα, τα οποία εξετάζονται από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές. Αυτή αποτελούσε μία σχεδόν μόνιμη απάντηση όταν τα ερωτήματα έφταναν στο σημείο των ευθυνών.

Όμως σε αντίφαση με την παραπάνω στάση, στο ζήτημα του μπαζώματος του χώρου του δυστυχήματος, ο κ. Παπαδημητρίου φρόντισε να «αθωώσει» πολλές φορές κατά τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, τον κ. Τριαντόπουλο, τον κ. Αγοραστό και την πολιτική ηγεσία, παρά το γεγονός του ότι οι πράξεις τους ελέγχονται από την δικαιοσύνη και έχει σχηματιστεί εναντίον τους σχετική δικογραφία, η οποία έχει διαβιβαστεί στην Βουλή και για την οποία συζητείται αυτή την εβδομάδα η σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ελπίζουμε όλα τα παραπάνω να μην σχετίζονται με το πολιτικό και επαγγελματικό παρελθόν του κ. Παπαδημητρίου, το οποίο σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

Φίλος και συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ φέρεται να ανδρώθηκε πολιτικά και κοινωνικά, εντός του θερμοκηπίου της «Αγίας Οικογένειας» των Χανίων, δηλαδή της οικογένειας Μητσοτάκη, με την οποία διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις, τουλάχιστον μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.

Ο ίδιος, πέραν των άλλων, είναι και συγγραφέας. Στην παρουσίαση του έβδομου βιβλίου του στο βιβλιοπωλείο IANOS, τον Μάιο του 2019, στο πάνελ βρισκόταν η Ντόρα Μπακογιάννη. «Μην τρομάξετε. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει τον κόπο να διαβάσετε. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου είναι φίλος και συνεργάτης μου. Από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα κατάλαβα ότι είναι άνθρωπος με ιδιαίτερες ευαισθησίες», ανέφερε προς το κοινό η αδελφή του πρωθυπουργού.
Ο ίδιος ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις, αποκαλύπτοντας ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είναι το πολιτικό του ίνδαλμα: «Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η πολιτικός που λάτρευα από μικρός», ανέφερε!

Ο διορισμός του ιδίου και του Γραμματίδη

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου με βάση το βιογραφικό του Είναι Διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου των Βρυξελλών, στο οποίο πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Είναι «εξειδικευμένος σε θέματα ευρωπαϊκού, εμπορικού, τραπεζικού δικαίου».

Τον Σεπτέμβριο του 2023 τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, με τομέα της ευθύνης του τα σιδηροδρομικά ατυχήματα. Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2024, τοποθετείται ως μεταβατικός πρόεδρος του ΟΣΕ ο Γιάννος Γραμματίδης, δικηγόρος και αυτός, που διατηρεί το δικηγορικό γραφείο «Mπαχάς-Γραμματίδης και Συνεργάτες».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δύο τους συναντιόντουσαν. Ο κ. Γραμματίδης ήταν πρώην «αφεντικό» του κυρίου Παπαδημητρίου, όπως αποκάλυψαν τότε στο datajournalists.co.uk, οι συνάδελφοι Άρης Χατζηγεωργίου και Βαγγέλης Τριάντης, τον Ιούνιο του 2024.

Ο κ. Παπαδημητρίου είχε συνεργαστεί επαγγελματικά με το δικηγορικό γραφείο του κ. Γραμματίδη, από το 2015 και τουλάχιστον μέχρι το 2022. Τώρα η «μοίρα» τον είχε φέρει να είναι αναπληρωτής πρόεδρος ενός οργανισμού που θα ελέγχει την εταιρεία στην οποία το πρώην «αφεντικό» του είναι μεταβατικός πρόεδρος, δηλαδή τον ΟΣΕ…

Επιπλέον το δικηγορικό γραφείο του κ. Γραμματίδη, παρείχε στο παρελθόν νομικές συμβουλές στη Hellenic Train. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν σε αυτές είχε εμπλακεί ο κ. Παπαδημητρίου. Όμως ήδη μαζεύονται πολλά ασυμβίβαστα. Θέλετε ένα ακόμα;

Νομικός Σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ)

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου, σύμφωνα με το βιογραφικό του, από το Μάρτιο του 2016 ήταν Νoμικός Σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) για διάφορα θέματα ανταγωνισμού, ευρωπαϊκού, δημοσίου και εμπορικού δικαίου, όπως συμβάσεις προμηθειών, συμβάσεις factoring, franchising κτλ.

Πιθανόν αυτό το κομμάτι του βιογραφικού του να ήταν αρκετό για να θεωρηθεί υποψήφιος για κάποια αρχή που έχει σχέση με τους σιδηρόδρομους, πλην όμως ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ειδικά για την υπόθεση των Τεμπών, καλείται να ελέγξει και την ΡΑΣ, εκτός κι αν ένας τέτοιος έλεγχος εκφεύγει των υποχρεώσεών του, πράγμα που γεννάει άλλα ερωτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, τα ασυμβίβαστα είναι αρκετά. Θα αρκούσε μόνο ένα, για να αποτελεί σκάνδαλο ο διορισμός του κ. Παπαδημητρίου στη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Μετά μάλιστα την πρόσφατη περίεργη παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη, τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου.

Ας ελπίσουμε ότι ο Χρήστος Παπαδημητρίου έχει να δώσει πειστικές απαντήσεις, διότι ο ρόλος του στην διαλεύκανση μιας υπόθεσης που αποτελεί συλλογικό άγος, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, είναι κομβική.

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Επικαιρότητα
  • Επικαιρότητα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Ωμή ιμπεριαλιστική πρόκληση: Η Αμερικανίδα πρέσβης απειλεί με ανατροπή κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία – Σιωπή από τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ
Διεθνή 27-09-26

Ωμή ιμπεριαλιστική πρόκληση: Η Αμερικανίδα πρέσβης απειλεί με ανατροπή κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία – Σιωπή από τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ

27 Σεπτέμβρη 1941: H ίδρυση του ΕΑΜ
Ιστορία 27-09-26

27 Σεπτέμβρη 1941: H ίδρυση του ΕΑΜ

Ο Καποδίστριας και ο άγνωστος μεταφραστής 176 «καμένων» επιστολών του
Κέρκυρα 27-09-26

Ο Καποδίστριας και ο άγνωστος μεταφραστής 176 «καμένων» επιστολών του

Γράφει ο Ορφέας Ρίτσος Έγινε κάτι σαν σεισμός επτά Ρίχτερ στην κερκυραϊκή κοινωνία τον Φλεβάρη του 1971. Όλοι στην Κέρκυρα, την Αθήνα και το εξωτερικό, πλην ελαχίστων, ήξεραν ότι το...

Άννα Βίσση - συναυλία: Ορατές ταξικές διαχωριστικές γραμμές ...
Πολιτισμός 27-09-26

Άννα Βίσση - συναυλία: Ορατές ταξικές διαχωριστικές γραμμές ...

Εκπαίδευση – ΑΣΕ/ΠΑΜΕ: «Ο αγώνας αναβάλλεται»
Εκπαίδευση 27-09-26

Εκπαίδευση – ΑΣΕ/ΠΑΜΕ: «Ο αγώνας αναβάλλεται»

Διαδικτυακή εκδήλωση Δευτέρα 28/9, 7.30μμ  - Με οδηγό τις νίκες του καλοκαιριού και όπλο την απεργία αποχή ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
Εκπαίδευση 27-09-26

Διαδικτυακή εκδήλωση Δευτέρα 28/9, 7.30μμ - Με οδηγό τις νίκες του καλοκαιριού και όπλο την απεργία αποχή ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Νεκροί και οι 6 αγνοούμενοι στην Πλάκα – Καταγγελία για εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες
Επικαιρότητα 27-09-26

Νεκροί και οι 6 αγνοούμενοι στην Πλάκα – Καταγγελία για εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες

Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, Προπύλαια: Ανταπόκριση από την απογευματινή συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου από το ΕΚΠΑ, στις συνδικαλιστικές διώξεις και την τρομοκρατία
Εκπαίδευση 27-09-26

Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, Προπύλαια: Ανταπόκριση από την απογευματινή συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου από το ΕΚΠΑ, στις συνδικαλιστικές διώξεις και την τρομοκρατία

Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Με αγώνα κατακτάμε ό,τι μας πήρανε! - Κινητοποίηση τη Δευτέρα 28/9 στην ΠΔΕ
Εκπαίδευση 27-09-26

Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Με αγώνα κατακτάμε ό,τι μας πήρανε! - Κινητοποίηση τη Δευτέρα 28/9 στην ΠΔΕ

Διαπόντια: Νέα παράταση στην ταλαιπωρία των πολιτών με τα δρομολόγια του ΒΑΜΟΣ
Κέρκυρα 27-09-26

Διαπόντια: Νέα παράταση στην ταλαιπωρία των πολιτών με τα δρομολόγια του ΒΑΜΟΣ

Σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας
Κέρκυρα 27-09-26

Σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας

Ισπανία: Πάνω από 10.000 άνθρωποι στους δρόμους για την έξωση 87χρονης – «Ντροπή»
Διεθνή 27-09-26

Ισπανία: Πάνω από 10.000 άνθρωποι στους δρόμους για την έξωση 87χρονης – «Ντροπή»

Στην πρώτη θέση η Ελλάδα για την ψυχική επιβάρυνση λόγω εργασιακών συνθηκών
Επικαιρότητα 27-09-26

Στην πρώτη θέση η Ελλάδα για την ψυχική επιβάρυνση λόγω εργασιακών συνθηκών

Πώς τρεις αυτοκρατορίες κέρδισαν και έχασαν τον έλεγχο του Ορμούζ και του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ
Διεθνή 27-09-26

Πώς τρεις αυτοκρατορίες κέρδισαν και έχασαν τον έλεγχο του Ορμούζ και του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ

«Το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας»: Ένα παραμύθι για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης του λαού
Επικαιρότητα 27-09-26

«Το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας»: Ένα παραμύθι για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης του λαού

Για τα κενά στην ΔΔΕ Κέρκυρας - 6.194 ώρες χαμένες από την αρχή της σχολικής χρονιάς
Κέρκυρα 27-09-26

Για τα κενά στην ΔΔΕ Κέρκυρας - 6.194 ώρες χαμένες από την αρχή της σχολικής χρονιάς

Απλωμένες ιστορίες σαν μπουγάδα… Για τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Λοξή Λαογραφία» της Όλγας Τσιλιμπάρη
Κέρκυρα 27-09-26

Απλωμένες ιστορίες σαν μπουγάδα… Για τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Λοξή Λαογραφία» της Όλγας Τσιλιμπάρη

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.