JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
«Η Κέρκυρα θυμάται…» - Εκδήλωση με τίτλο: «Οι αδελφοί Bandiera στο σπίτι των Γιατρών στην Κέρκυρα ... »

09-26-2026 18:08
Κέρκυρα

«Η Κέρκυρα θυμάται…» - Εκδήλωση με τίτλο: «Οι αδελφοί Bandiera στο σπίτι των Γιατρών στην Κέρκυρα ... »
Ημέρα μνήμης Ιωάννη Καποδίστρια από το Μουσείο Κουκουρίτσας

09-26-2026 18:02
Κέρκυρα

Ημέρα μνήμης Ιωάννη Καποδίστρια από το Μουσείο Κουκουρίτσας
… Όταν έχεις παραδώσει τα κλειδιά της χώρας σου κι επί της ουσίας είσαι κυβερνήτης κι όχι πρωθυπουργός όπως δηλώνεις

09-26-2026 14:59
Διεθνή

… Όταν έχεις παραδώσει τα κλειδιά της χώρας σου κι επί της ουσίας είσαι κυβερνήτης κι όχι πρωθυπουργός όπως δηλώνεις
500.000 ευρώ την ημέρα πληρώνουμε για να είμαστε «σεκιουριτάδες» των εφοπλιστών στην Ερυθρά Θάλασσα – Για το λαό μόνο ΦΠΑ και «αντοχές της οικονομίας»

09-26-2026 14:55
Επικαιρότητα

500.000 ευρώ την ημέρα πληρώνουμε για να είμαστε «σεκιουριτάδες» των εφοπλιστών στην Ερυθρά Θάλασσα – Για το λαό μόνο ΦΠΑ και «αντοχές της οικονομίας»
Το «Σπίτι των Γιατρών», ο Σολωμός και η πρόσληψη της Επανάστασης στην Κέρκυρα

09-26-2026 12:26
Κέρκυρα

Το «Σπίτι των Γιατρών», ο Σολωμός και η πρόσληψη της Επανάστασης στην Κέρκυρα
  1. Βρίσκεστε εδώ:  
  2. Αρχική
  3. Επικαιρότητα
  4. Τσάμπα χρήμα με ουρά από το κράτος στη MΟΤΟΡ ΟΪΛ των Βαρδινογιάννηδων
Κατηγορία: Επικαιρότητα
16 Φεβρουαρίου 2025

Τσάμπα χρήμα με ουρά από το κράτος στη MΟΤΟΡ ΟΪΛ των Βαρδινογιάννηδων

Να ποια είναι η κρατικοδίαιτη τάξη

ΠΗΓΗ:  Eksegersi.gr

Tην περασμένη Πέμπτη, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για χορήγηση δωρεάν επιχορήγησης από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 111,7 εκατ. ευρώ στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ των Βαρδινογιάννηδων.

Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα:


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση ενίσχυσης 111,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη Motor Oil Hellas για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου

Με απόφαση της 13ης Φεβρουαρίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μέτρο κρατικής ενίσχυσης ύψους 111,7 εκατ. ευρώ, προς τη Motor Oil Hellas,  βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις. Το έργο αυτό εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω ενίσχυση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου της Motor Oil «Πράσινο Υδρογόνο» που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση στο Διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρόλυσης, με μέγιστη δυναμικότητα  7.500 τόνους υδρογόνου ανά έτος (από τους  ήδη 4.500 τόνους, μέσω του ευρωπαϊκού έργου EPHYRA) το οποίο θα τροφοδοτείται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και των σχετικών απαιτούμενων περιφερειακών υποδομών.

Με τη χρηματοδότηση αυτή, τίθενται, πλέον, στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη αλυσίδας υδρογόνου στη χώρα, συμβάλλοντας συγχρόνως στην υλοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια ακόμη απτή απόδειξη της δέσμευσης και της πρωτοπορίας του Ομίλου για καινοτομία, ενεργειακή μετάβαση και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο αναπτυξιακός στόχος του Ομίλου Motor Oil για την παραγωγή νέων και εναλλακτικών καυσίμων, ο οποίος συνδέεται με βασικό πυλώνα της στρατηγικής του, επεκτείνεται και εξελίσσεται με σταθερά και αποδοτικά βήματα.


Δε θ’ ασχοληθούμε, βέβαια, με τις δικαιολογίες που επιστρατεύονται, περί συμβολής «στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της παραγωγής και της προμήθειας ανανεώσιμου υδρογόνου». Αυτός είναι ο φερετζές πίσω από τον οποίο κρύβουν τις προκλητικές επιχορηγήσεις στους καπιταλιστικούς ομίλους. Βάζουν κοινωνικό πρόσημο σε μια επένδυση που έχει ως μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Θα σημειώσουμε, όμως, ότι η προκλητική επιχορήγηση καλύπτεται με πέπλο απορρήτου. Στον ιστότοπο της Κομισιόν θα δημοσιευτεί μόνο η «μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης». Ετσι, κανένας δε θα μάθει ποτέ το πραγματικό ύψος της επένδυσης και τι κεφάλαια θα βάλουν οι Βαρδινογιάννηδες. Το πιθανότερο είναι πως δε θα βάλουν δεκάρα. Το ύψος της επιχορήγησης είναι τόσο μεγάλο που προϊδεάζει για κάτι τέτοιο. Κι αν χρειαστούν συμπληρωματικά κεφάλαια, θα εξασφαλιστούν από κάποια τράπεζα στην οποία έχει μερίδιο μετοχών ο καπιταλιστικός όμιλος και θα δοθεί εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Γράφαμε στις 30 Μάη του 2020: Δεν είναι η πρώτη φορά που στην ΕΕ αναζητούνται «πακέτα» για να στηρίξουν τις καπιταλιστικές οικονομίες σε συνθήκες κρίσης. Τα «πακέτα» αυτά, όποια μορφή κι αν έχουν (δάνεια ή επιχορηγήσεις) κατευθύνονται κυρίως στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Στους μονοπωλιακούς ομίλους (την πρωτοκαθεδρία έχουν πάντοτε τα μονοπώλια του γερμανογαλλικού άξονα και οι θυγατρικές τους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες), που στηρίζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ώστε να μην καταρρεύσουν στη διάρκεια της κρίσης. Δίπλα σ’ αυτά τα «χοντρά πακέτα» μπαίνουν κάποια μικρότερα. Κάποια έχουν προνοιακό χαρακτήρα, κάποια άλλα έχουν διαρθρωτικό -όπως τον αποκαλούν- χαρακτήρα. Κατευθύνονται υπό όρους στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ ή στις πιο φτωχές περιφέρειες των ιμπεριαλιστικών χωρών. Σημαντικό τμήμα και απ’ αυτά τα «πακέτα» παίρνει το μεγάλο κεφάλαιο.

Και στις 14 Ιούλη του 2021: Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται χρήμα με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα και οι αστοί οικονομολόγοι παραδέχονται πως στις περιπτώσεις των «Πακέτων Ντελόρ» και του ΕΣΠΑ δεν απορροφήθηκαν κονδύλια. Και αυτό κυρίως γιατί δεν κινητοποιήθηκαν ιδιωτικά κεφάλαια. Κοινώς, οι καπιταλιστές δεν έβαλαν φράγκο. Οπότε έχουμε το ίδιο μοτίβο και βλέποντας τους άξονες (πράσινη ανάπτυξη, απασχόληση κλπ), υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για αρπαχτές. 

Οι Βαρδινογιάννηδες, με ένα πεπαλαιωμένο διϋλιστήριο που βρομίζει τον τόπο, μπήκαν στην… «πράσινη ανάπτυξη»! Από τα 17,8 δισ. των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης τα 6 δισ. θα πήγαιναν στη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση». Με έναν απλό υπολογισμό βρίσκουμε ότι ένας καπιταλιστικός όμιλος παίρνει ως επιχορήγηση το 1,86% των επιχορηγήσεων της «πράσινης μετάβασης» για μία μόνο μπίζνα του. Δεν ξέρουμε αν έχει κάνει αιτήσεις και για άλλες μπίζνες.

Την ίδια στιγμή, ο Χατζηδάκης κόβει τη φόρα όσων ζητούν ενισχύσεις σε καθαρά κοινωνικούς τομείς, όπως τα δημόσια νοσοκομεία: «Δε θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια»! Για τους εργαζόμενους δεν το συζητάμε καν. Οι υποτιθέμενες 200.000 νέες θέσεις εργασίας που θα προέκυπταν από τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ξεχαστεί και από εκείνους που τις προπαγάνδιζαν στις φιέστες με την Ούρσουλα. Τυχαίο είναι ότι οι Βαρδινογιάννηδες παίρνουν τόσο δωρεάν κρατικό χρήμα και στην ανακοίνωση της Κομισιόν δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε νέες θέσεις εργασίας. Πλέον θεωρούν περιττές ακόμα κι αυτές τις υποκριτικές αναφορές περί νέων θέσεων εργασία.

Χρόνια ολόκληρα ακούμε τον οχετό ενάντια στους αγρότες που «έφαγαν τις επιδοτήσεις στα σκυλάδικα», που «θέλουν να κάθονται και να πληρώνονται» και άλλα παρόμοια. Χρόνια ολόκληρα φωνάζουμε ότι η μόνη κρατικοδίαιτη τάξη στην Ελλάδα (και όχι μόνο) είναι η τάξη των καπιταλιστών. Η προκλητική χρηματοδότηση των Βαρδινογιάννηδων, την ίδια στιγμή που οι αγρότες δεν αποζημιώνονται ούτε για τις καταστροφές που υπέστησαν από κακοκαιρίες και επιδημίες, την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ καταρρέει, την ίδια στιγμή που ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης παραμένουν στα ύψη και τροφοδοτούν την ακρίβεια που γονατίζει τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Επικαιρότητα
  • Επικαιρότητα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Άννα Βίσση - συναυλία: Ορατές ταξικές διαχωριστικές γραμμές ...
Πολιτισμός 27-09-26

Άννα Βίσση - συναυλία: Ορατές ταξικές διαχωριστικές γραμμές ...

Εκπαίδευση – ΑΣΕ/ΠΑΜΕ: «Ο αγώνας αναβάλλεται»
Εκπαίδευση 27-09-26

Εκπαίδευση – ΑΣΕ/ΠΑΜΕ: «Ο αγώνας αναβάλλεται»

Ωμή ιμπεριαλιστική πρόκληση: Η Αμερικανίδα πρέσβης απειλεί με ανατροπή κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία – Σιωπή από τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ
Διεθνή 27-09-26

Ωμή ιμπεριαλιστική πρόκληση: Η Αμερικανίδα πρέσβης απειλεί με ανατροπή κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία – Σιωπή από τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ

Η μάσκα της αμερικανοκίνητης «διπλωματίας» έπεσε με τον πιο κυνικό τρόπο. Οπως σημειώναμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας, μια αποκαλυπτική βόμβα μεγατόνων από τη Wall Street Journal έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που το ταξικό και...

27 Σεπτέμβρη 1941: H ίδρυση του ΕΑΜ
Ιστορία 27-09-26

27 Σεπτέμβρη 1941: H ίδρυση του ΕΑΜ

Διαδικτυακή εκδήλωση Δευτέρα 28/9, 7.30μμ  - Με οδηγό τις νίκες του καλοκαιριού και όπλο την απεργία αποχή ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
Εκπαίδευση 27-09-26

Διαδικτυακή εκδήλωση Δευτέρα 28/9, 7.30μμ - Με οδηγό τις νίκες του καλοκαιριού και όπλο την απεργία αποχή ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Νεκροί και οι 6 αγνοούμενοι στην Πλάκα – Καταγγελία για εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες
Επικαιρότητα 27-09-26

Νεκροί και οι 6 αγνοούμενοι στην Πλάκα – Καταγγελία για εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες

Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, Προπύλαια: Ανταπόκριση από την απογευματινή συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου από το ΕΚΠΑ, στις συνδικαλιστικές διώξεις και την τρομοκρατία
Εκπαίδευση 27-09-26

Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, Προπύλαια: Ανταπόκριση από την απογευματινή συγκέντρωση ενάντια στην απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου από το ΕΚΠΑ, στις συνδικαλιστικές διώξεις και την τρομοκρατία

Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Με αγώνα κατακτάμε ό,τι μας πήρανε! - Κινητοποίηση τη Δευτέρα 28/9 στην ΠΔΕ
Εκπαίδευση 27-09-26

Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Με αγώνα κατακτάμε ό,τι μας πήρανε! - Κινητοποίηση τη Δευτέρα 28/9 στην ΠΔΕ

Διαπόντια: Νέα παράταση στην ταλαιπωρία των πολιτών με τα δρομολόγια του ΒΑΜΟΣ
Κέρκυρα 27-09-26

Διαπόντια: Νέα παράταση στην ταλαιπωρία των πολιτών με τα δρομολόγια του ΒΑΜΟΣ

Σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας
Κέρκυρα 27-09-26

Σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας

Ισπανία: Πάνω από 10.000 άνθρωποι στους δρόμους για την έξωση 87χρονης – «Ντροπή»
Διεθνή 27-09-26

Ισπανία: Πάνω από 10.000 άνθρωποι στους δρόμους για την έξωση 87χρονης – «Ντροπή»

Στην πρώτη θέση η Ελλάδα για την ψυχική επιβάρυνση λόγω εργασιακών συνθηκών
Επικαιρότητα 27-09-26

Στην πρώτη θέση η Ελλάδα για την ψυχική επιβάρυνση λόγω εργασιακών συνθηκών

Πώς τρεις αυτοκρατορίες κέρδισαν και έχασαν τον έλεγχο του Ορμούζ και του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ
Διεθνή 27-09-26

Πώς τρεις αυτοκρατορίες κέρδισαν και έχασαν τον έλεγχο του Ορμούζ και του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ

«Το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας»: Ένα παραμύθι για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης του λαού
Επικαιρότητα 27-09-26

«Το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας»: Ένα παραμύθι για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης του λαού

Για τα κενά στην ΔΔΕ Κέρκυρας - 6.194 ώρες χαμένες από την αρχή της σχολικής χρονιάς
Κέρκυρα 27-09-26

Για τα κενά στην ΔΔΕ Κέρκυρας - 6.194 ώρες χαμένες από την αρχή της σχολικής χρονιάς

Απλωμένες ιστορίες σαν μπουγάδα… Για τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Λοξή Λαογραφία» της Όλγας Τσιλιμπάρη
Κέρκυρα 27-09-26

Απλωμένες ιστορίες σαν μπουγάδα… Για τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Λοξή Λαογραφία» της Όλγας Τσιλιμπάρη

Μετά το Ρέθυμνο δύο ακόμα περιστατικά φασιστικών προκλήσεων σε σχολεία του Ηρακλείου – Τι καταγγέλλει η ΕΛΜΕ
Εκπαίδευση 27-09-26

Μετά το Ρέθυμνο δύο ακόμα περιστατικά φασιστικών προκλήσεων σε σχολεία του Ηρακλείου – Τι καταγγέλλει η ΕΛΜΕ

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.