JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητικά
  • Πρόσωπα
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητικά
  • Πρόσωπα
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
ΒΙΟΛΑΝΤΑ: ένα προαναγγελθέν εργοδοτικό έγκλημα με κρατική συνενοχή

01-28-2026 15:37
Επικαιρότητα

ΒΙΟΛΑΝΤΑ: ένα προαναγγελθέν εργοδοτικό έγκλημα με κρατική συνενοχή
Ουπς!

01-28-2026 15:32
Κέρκυρα

Ουπς!
«Ελλάδα 2.0»: «Πάμε κι όπου βγει» σε μία ακόμη βροχόπτωση

01-28-2026 15:05
Επικαιρότητα

«Ελλάδα 2.0»: «Πάμε κι όπου βγει» σε μία ακόμη βροχόπτωση
Με τον Μητσοτάκη 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ και 7 χρόνια στην κυβέρνηση

01-28-2026 15:00
Επικαιρότητα

Με τον Μητσοτάκη 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ και 7 χρόνια στην κυβέρνηση
ΔΟΕ - ΟΛΜΕ: Στάση εργασία & κινητοποίηση στην Περιφ. Δ/νση Εκπ/σης  Πελοποννήσου στην Τρίπολη την Παρασκευή 30/1

01-28-2026 14:55
Εκπαίδευση

ΔΟΕ - ΟΛΜΕ: Στάση εργασία & κινητοποίηση στην Περιφ. Δ/νση Εκπ/σης  Πελοποννήσου στην Τρίπολη την Παρασκευή 30/1
  1. Βρίσκεστε εδώ:  
  2. Αρχική
  3. Επικαιρότητα
  4. Χρονιά ΔΙΩΞΕΩΝ για την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και το ΣΥΣΤΗΜΑ - Χρονιά ΑΓΩΝΩΝ και ΑΠΕΡΓΙΩΝ για τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ και τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Κατηγορία: Επικαιρότητα
27 Ιανουαρίου 2026

Χρονιά ΔΙΩΞΕΩΝ για την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και το ΣΥΣΤΗΜΑ - Χρονιά ΑΓΩΝΩΝ και ΑΠΕΡΓΙΩΝ για τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ και τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Ενημερωτικό Δελτίο Ανοιχτής Συνέλευσης Κυριακή 25 Γενάρη 2026

Χρονιά ΔΙΩΞΕΩΝ για την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και το ΣΥΣΤΗΜΑ

Χρονιά ΑΓΩΝΩΝ και ΑΠΕΡΓΙΩΝ για τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ και τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25.01.26, η πρώτη για την καινούργια χρονιά Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στις Συνδικαλιστικές Διώξεις και Απολύσεις σε χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου. Στη Συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από πρωτοβάθμια σωματεία, συλλογικότητες, συλλόγους και ανένταχτοι αγωνιστές. (ενδεικτικά: διωκόμενοι εκπαιδευτικοί, Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων ΕΚΠΑ, ΣΕΡΕΤΕ, ΣΕΠΕ Ηρώ Κωνσταντοπούλου, ΠΕΣΕΚ, Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ, Συμμαχία στα Δυτικά, Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικού Τυπογραφείου κ.α.)

Η συζήτηση ήταν πλούσια και ουσιαστική, με πολιτικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν την ανάγκη να βαθύνουν και να διευρυνθούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην επίθεση του συστήματος που κλιμακώνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Με αιχμή τον νέο πειθαρχικό νόμο, απειλούνται ακόμα και τα στοιχειώδη αστικοδημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα.

«Χρονιά διώξεων και πειθαρχικών» θα είναι, κατά κοινή ομολογία, το 2026, καθώς η κυβερνητική πρόθεση είναι να εκδικαστούν έως τις 31.12.26, όλα τα πειθαρχικά που εμπίπτουν στο προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

Διώξεις εκπαιδευτικών: Η πρώτη παραπομπή σε πειθαρχικό που αντιμετωπίζουν οι τρεις δασκάλες από τη Λακωνία για την συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση αποτελεί κομβικό ζήτημα. Αφορά, όχι μόνο τους 2500 χιλιάδες νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς με πειθαρχικά, αλλά το δικαίωμα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην απεργία. Η διπλή αναβολή της δίκης (για τις 21/1 και τώρα για τις 30/1) και οι επιτυχημένες κινητοποιήσεις στην Τρίπολη και σε όλη την Ελλάδα δείχνουν την πίεση που ασκεί η έμπρακτη αλληλεγγύη. Παράλληλα, εκτός από τους/τις 2500 διωκόμενους/ες για την συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή, η Χρύσα Χοτζόγλου συμπληρώνει στις 5 Μάρτη έναν χρόνο σε δυνητική αργία και εκκρεμούν οι παραπομπές των Λάζου, Καψαλάκη, Τριανταφύλλου, Κάσση με το ίδιο ερώτημα. Εκκρεμούν επίσης, το πειθαρχικό του Κ. Τουλγαρίδη και τα πειθαρχικά σε εκπαιδευτικούς του Πειραιά για την συμμετοχή τους στην κινητοποίηση ενάντια στον διαγωνισμό PISA το 2023 και την κινητοποίηση ενάντια σε φιέστα - διαφήμιση των ιδιωτικών σχολείων από την ΔΔΕ Πειραιά.

Σε κλίμα τρομοκρατίας και τα Πανεπιστήμια με τις διαγραφές να απειλούν παλιούς αλλά και νέους φοιτητές/τριες, με παρουσία ΟΠΚΕ και εισβολές της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους και σε φοιτητικές εστίες, με συλλήψεις και διώξεις

φοιτητών για οποιαδήποτε πράξη αντίστασης. Εκκρεμούν στο επόμενο διάστημα, οι δίκες των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής καθώς και δύο ακόμα αγωνιστών φοιτητών.

Από τον Σύλλογο Διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, έγινε ενημέρωση για την απεργία – αποχή των διοικητικών υπαλλήλων με σύνθημα «Δεν είναι η δουλειά μας να διαγράφουμε τα παιδιά μας» αλλά και το κλίμα εκφοβισμού με τις απειλητικές επιστολές σε απεργούς, την διαλυτική στάση συνδικαλιστικών ηγεσιών καθώς και για την εκδίκαση στις 26/1/26 της προσφυγής της κυβέρνησης κατά της προκηρυγμένης από την ΑΔΕΔΥ απεργίας – αποχής των διοικητικών υπαλλήλων από τις διαγραφές φοιτητών από τα ΑΕΙ. Η προσφυγή αυτή αποτελεί συνέχεια των αλλεπάλληλων προσφυγών της κυβέρνησης κατά της απεργίας – αποχής που είχε προκηρύξει η ΟΔΠΤΕ από κάθε διοικητικό έργο που συνδέεται με το μέτρο της διαγραφής φοιτητών.

Ο απολυμένος από το ΕΚΠΑ, συναγωνιστής Δ. Αντωνίου, ενημέρωσε ότι το Πανεπιστήμιο δεν έχει κάνει καμία νομική κίνηση μετά την απόφαση του δικαστηρίου και ότι η μάχη θα συνεχιστεί με έφεση που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα και πρέπει να στηριχθεί με κινητοποιήσεις. Τόνισε ότι πρέπει να παλέψουμε για να σπάσουμε το κλίμα φόβου που επιβάλλεται με εργαλεία τα πειθαρχικά, τις διαγραφές και την αξιολόγηση.

Η συναγωνίστρια Λ.Π. ενημέρωσε την Συνέλευση για τις διώξεις των δύο μελών του ΣΕΡΕΤΕ, εκ των οποίων ο ένας έχει στοχοποιηθεί και συλληφθεί επανειλημμένα για την αγωνιστική του δράση. Κατήγγειλε επίσης την προσπάθεια της Διοίκησης του ΕΜΠ να αναιρέσει απόφαση σύμφωνα με την οποία «στο Ε.Μ.Π. δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή ή συμμετοχή σε έρευνες για πολεμικούς σκοπούς οποιασδήποτε μορφής» καθώς και τις προσαγωγές δύο ερευνητών και ενός προπτυχιακού φοιτητή την Παρασκευή 16/1 την ώρα που διεξάγονταν εκδήλωση επιχειρηματικότητας με την υποστήριξη του ιδρύματος Blavatnik, που στηρίζει την γενοκτονία στην Γάζα.

Ο συναγωνιστής Στέλιος Αφράτης αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δυτικής Κρήτης που έκρινε ομόφωνα ένοχο τον εργοδότη του 38χρονου Μανώλη Αφράτη για εγκληματική αμέλεια που στοίχισε την ζωή του και διατήρησε της αρχική ποινή. Υπογράμμισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, καθώς ο εργοδότης θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο και ότι στον δρόμο του αγώνα θα βρεθούν κι άλλα θύματα και συγγενείς θυμάτων εργοδοτικών εγκλημάτων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΤΕΕ, κατήγγειλε ότι στο πρόσφατο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ συντάχθηκε με τις κυβερνητικές παρατάξεις και αρνήθηκε να δεσμευτεί για την επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση στο Δημόσιο.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικού Τυπογραφείου, ενημέρωσε ότι τον Μάρτιο στο πλαίσιο της αξιολόγησης, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να θέσουν «στόχους» και ότι ομοσπονδίες όπως η ΠΟΕ – ΟΤΑ αυτή τη στιγμή δεν έχουν προκηρυγμένη απεργία-αποχή .

Οι συναγωνιστές αναφέρθηκαν σε δύο ακόμα σημαντικές δίκες που εκκρεμούν: τη δίκη των Σεπολίων (των συλληφθέντων στα Σεπόλια για συμμετοχή στην απαγορευμένη διαδήλωση στις 17/11/20) και την δίκη, στις 3/2/26 της προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, Κατερίνας Πατρικίου, με κατηγορίες για «παράνομη βία κατά συρροή και συναυτουργία» στη διάρκεια κινητοποίησης των εργαζομένων.

Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων, η ανάγκη οι αγώνες ενάντια στην αξιολόγηση, στα πειθαρχικά, στις διώξεις, στις διαγραφές των φοιτητών, στην ποινικοποίηση της απεργίας – αποχής των διοικητικών υπαλλήλων, να συνενωθούν σε ένα κοινό μέτωπο. Κοινή διαπίστωση ότι η αξιολόγηση σε όλο το δημόσιο, είναι ο μηχανισμός στον οποίο θα βασιστεί η κατάργηση της μονιμότητας και ότι η απουσία κεντρικού αγώνα, δημιουργεί σύγχυση στους εργαζόμενους. Μόνη διέξοδος, η μαζική, στοχευμένη πάλη για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ των άδικων νόμων, με βασικό όπλο την ΑΠΕΡΓΙΑ. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Με βάση τα παραπάνω, η Ανοιχτή Συνέλευση έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

- Κάλεσμα και στήριξη των κινητοποιήσεων στις 30/1, στην Αθήνα και στην Τρίπολη, ενάντια στις πρώτες πειθαρχικές διώξεις που αντιμετωπίζουν οι 3 αγωνίστριες δασκάλες από την Λακωνία για την συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή.

- Διοργάνωση εκδήλωσης την Πέμπτη 26/2 σε πανεπιστημιακό χώρο, στο κέντρο της Αθήνας, που να ανοίγει και να συνενώνει τα παραπάνω ζητήματα (πειθαρχικά, απολύσεις, διώξεις, διαγραφές) στην κατεύθυνση διαμόρφωσης όρων και προϋποθέσεων για μαζική κινηματική απάντηση. Για την προπαγάνδιση της εκδήλωσης, θα φτιαχτεί αφίσα και θα γραφτεί κείμενο – κάλεσμα.

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Επικαιρότητα
  • Επικαιρότητα
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητικά
  • Πρόσωπα
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα

Διάβασε ακόμα...   

Εκφυλιστικές διαδικασίες στο ΓΣ της ΕΔΟΘ,
Επικαιρότητα 28-01-26

Εκφυλιστικές διαδικασίες στο ΓΣ της ΕΔΟΘ,

Πέλεκας χωρίς νερό: ένα βασικό ανθρώπινο αγαθό που δεν είναι δεδομένο
Κέρκυρα 28-01-26

Πέλεκας χωρίς νερό: ένα βασικό ανθρώπινο αγαθό που δεν είναι δεδομένο

Ένας ακόμα «Εθνικός διάλογος» και ένα ακόμα «Νέο Λύκειο» με «Εθνικό Απολυτήριο
Εκπαίδευση 28-01-26

Ένας ακόμα «Εθνικός διάλογος» και ένα ακόμα «Νέο Λύκειο» με «Εθνικό Απολυτήριο

Του Γιώργου Κ. Καββαδία Εν χορδαίς και οργάνω η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη κηρύσσει την έναρξη ενός «εθνικού διαλόγου»-μαραθώνιου με ορίζοντα τουλάχιστον εννέα μηνών, με σκοπό τη «μεταρρύθμιση –...

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/1 ΣΤΙΣ 1μμ ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - Απαιτούμε τη δικαίωση των απεργών από την ατομική αξιολόγηση του ΣΕΠΕ Πλήθων από το πειθαρχικό συμβούλιο
Εκπαίδευση 28-01-26

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/1 ΣΤΙΣ 1μμ ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - Απαιτούμε τη δικαίωση των απεργών από την ατομική αξιολόγηση του ΣΕΠΕ Πλήθων από το πειθαρχικό συμβούλιο

Ετήσιος Χορός των εν Αττική Αργυραδιτών  Κυριακή 15 Φλεβάρη 2026 στον «Καταρράκτη»
Κέρκυρα 28-01-26

Ετήσιος Χορός των εν Αττική Αργυραδιτών Κυριακή 15 Φλεβάρη 2026 στον «Καταρράκτη»

Η πολιτική δεν συγχωρεί τα ανέξοδα όνειρα
Κέρκυρα 28-01-26

Η πολιτική δεν συγχωρεί τα ανέξοδα όνειρα

ΒΙΟΛΑΝΤΑ: ένα προαναγγελθέν εργοδοτικό έγκλημα με κρατική συνενοχή
Επικαιρότητα 28-01-26

ΒΙΟΛΑΝΤΑ: ένα προαναγγελθέν εργοδοτικό έγκλημα με κρατική συνενοχή

Ουπς!
Κέρκυρα 28-01-26

Ουπς!

«Ελλάδα 2.0»: «Πάμε κι όπου βγει» σε μία ακόμη βροχόπτωση
Επικαιρότητα 28-01-26

«Ελλάδα 2.0»: «Πάμε κι όπου βγει» σε μία ακόμη βροχόπτωση

Με τον Μητσοτάκη 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ και 7 χρόνια στην κυβέρνηση
Επικαιρότητα 28-01-26

Με τον Μητσοτάκη 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ και 7 χρόνια στην κυβέρνηση

ΔΟΕ - ΟΛΜΕ: Στάση εργασία & κινητοποίηση στην Περιφ. Δ/νση Εκπ/σης  Πελοποννήσου στην Τρίπολη την Παρασκευή 30/1
Εκπαίδευση 28-01-26

ΔΟΕ - ΟΛΜΕ: Στάση εργασία & κινητοποίηση στην Περιφ. Δ/νση Εκπ/σης  Πελοποννήσου στην Τρίπολη την Παρασκευή 30/1

Οι ουκρανικές εξελίξεις στη δίνη των αντιθέσεων που άνοιξε η αμερικάνικη πολιτική απέναντι στην Ευρώπη
Διεθνή 28-01-26

Οι ουκρανικές εξελίξεις στη δίνη των αντιθέσεων που άνοιξε η αμερικάνικη πολιτική απέναντι στην Ευρώπη

Σαν σήμερα 28 Γενάρη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 28-01-26

Σαν σήμερα 28 Γενάρη στην Κέρκυρα

Όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους και της εργοδοτικής ασυδοσίας.
Επικαιρότητα 28-01-26

Όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους και της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Χρονιά ΔΙΩΞΕΩΝ για την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και το ΣΥΣΤΗΜΑ - Χρονιά ΑΓΩΝΩΝ και ΑΠΕΡΓΙΩΝ για τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ και τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Επικαιρότητα 27-01-26

Χρονιά ΔΙΩΞΕΩΝ για την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και το ΣΥΣΤΗΜΑ - Χρονιά ΑΓΩΝΩΝ και ΑΠΕΡΓΙΩΝ για τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ και τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΛΟΞΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ της Όλγας Τσιλιμπάρη
Κέρκυρα 27-01-26

ΛΟΞΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ της Όλγας Τσιλιμπάρη

ΠΑΓΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΤΡΙΤΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ
Κέρκυρα 27-01-26

ΠΑΓΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΡΙΤΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.