Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ 

Η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 17/1 στις 18:30 στην Ανουντσιάτα μπροστά στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. Ειδικά σε μία περίοδο έξαρσης και μεγάλης διασποράς των ιώσεων.

Στο νησί μας ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με διαμαρτυρίες ασθενών, γονιών αλλά και των φαρμακοποιών για τιςελλείψεις στα φάρμακα. Ακόμη και παυσίπονα ή εισπνεόμενα, όπως και άλλα φάρμακα πρώτης ανάγκης δεν υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων.

Σαφάρι αναζήτησης φαρμάκων και ουρές έξω από τα φαρμακεία στην αυγή του 2023, με τις εξελίξεις της επιστήμης να μπορούν να δώσουν τα αναγκαία φάρμακα σε όλο το λαό αλλά αυτό να μην γίνεται γιατί πάνω από το «υπέρτατο αγαθό τηςυγείας» υπάρχει το λίγο πιο υπέρτατο αγαθό του κέρδους.

Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων είναι αποτέλεσμα της «χρόνιας νόσου» της καπιταλιστικής οικονομίας, που διαμορφώνει το Φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό και ως μέσο απόσπασης τεράστιων κερδών από φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους.

Το «θαύμα» της καπιταλιστικής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με τον τεράστιο εξαγωγικό της χαρακτήρα(που ειδικά τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές έχουν εκτοξευθεί σπάζοντας κάθε χρόνο και από ένα ρεκόρ) αλλά με τα «άδεια» ράφια των φαρμακείων και με την αξιοποίηση των ελλείψεων για ανατίμηση πολλών φαρμάκων που παράγουν, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Η επάρκεια των χρυσοπληρωμένων από τον λαό φαρμάκων και η ταυτόχρονη κατά διαστήματα ανεπάρκεια, όπως συμβαίνει σήμερα, είναι οι δύο όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που στηρίζει τους φαρμακοβιομήχανους – φαρμακέμπορους και το Φάρμακο ως εμπόρευμα και μέσο πλουτισμού. Σε αυτό ταυτίζονται τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωσηκαι η «μεγάλη αγορά» της, που έχουν ως ευαγγέλιο όλα τα υπόλοιπα κόμματα, όχι μόνο δεν μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία των λαών αλλά τους στερεί και βασικά αγαθά, όπως είναι τα φάρμακα, η Ενέργεια κ.ά. Αποκαλύπτεται αυτό που πάντα έλεγε το ΚΚΕ, ότι οι περίφημες ελευθερίες κίνησης κεφαλαίου και εμπορευμάτων (όπως π.χ. αυτές προβλέπονται στη συνθήκη του Μάαστριχτ)είναι «ελευθερία» μόνο για να μεγαλώνουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ενώ για τους λαούς αποτελεί μία μεγάλη «φυλακή».

Η περιπλάνηση ανάμεσα στο «πρωτότυπο» φάρμακο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και στο «αντίγραφο» του ΣΥΡΙΖΑ και των κάθε λογής ομοίων τους δεν αλλάζει τη «δραστική ουσία» της αντιλαϊκής τους πολιτικής.

Η εξασφάλιση της έγκαιρης, σύγχρονης, πλήρους και απολύτως δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να πραγματοποιηθεί με την οργανωμένη πάλη του ίδιου του λαού και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού.

Εδώ και τώρα:

• Να καταργηθούν οι παράλληλες εξαγωγές, τώρα, πλήρως και για πάντα
• Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας
• Δωρεάν Φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται