• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Το υπέροχο νησί με την πλούσια ιστορία που αποτελεί τον φυσικό παράδεισο των Κερκυραίων

May 16, 2023 2644

Το άγνωστο νησάκι Βίδο τοποθετείται ακριβώς απέναντι από την Κέρκυρα και η έκτασή του φτάνει τα 530 στρέμματα

Το υπέροχο μικρό νησί του Βίδο, βρίσκεται μόλις ένα μίλι από την πόλη της Κέρκυρας και αποτελεί τον φυσικό παράδεισο των Κερκυραίων και όχι μόνο.

Τοποθετείται ακριβώς απέναντι από την πόλη και η έκτασή του φτάνει τα 530 στρέμματα. Πάνω στο νησί, το οποίο κατά τους θερινούς μήνες έχει τακτική συγκοινωνία με πλοιάριο από το παλιό λιμάνι, ο επισκέπτης μπορεί να βρει υπέροχους χώρους αναψυχής πνιγμένους στο πράσινο καθώς και εστιατόριο.

Πώς πήρε το σημερινό του όνομα

Το αρχικό όνομα του νησιού, όπως μας το παραδίδει ο Θουκυδίδης, ήταν “Πτυχία”, ενώ για πάρα πολλά χρόνια, το νησί έφερε την ονομασία “Το νησί του Αγίου Στεφάνου” αλλά και “Το νησί της Ειρήνης”.

Τη σημερινή του ονομασία την οφείλει σε έναν από τους ιδιοκτήτες του, τον Guido Malipiero γιο του ευγενή Pietro Malipiero, στον οποίον είχε παραχωρηθεί το νησί από τους Βενετούς, έπειτα από τον θάνατο του Θεόδωρου Σκαλίτη, κύριο του νησιού κατά το 1383 μ.Χ..

Έτσι λοιπόν, το νησί άρχισε να αποκαλείται το “νησί του Μαλιπιέρου” ή “νησί του Κουίντο”, όμως οι Κερκυραίοι, από παραφθορά ή απλά επιθυμία να εξελληνίσουν το όνομα, του χάρισαν την τωρινή του ονομασία, προφέροντας το ως “Το νησί του Βίδο”.

 

Ιστορικά στοιχεία

Στο νησί, υπήρχε ο αρχαίος ναός του Αγίου Στεφάνου τον οποίο έκτισαν οι Απόστολοι Ιάσωνας και Σωσίπατρος. Στα ίδια θεμέλια, τα οποία σώζονταν έως το 1929, χτίστηκε νεότερος ναός του Αγίου, ο οποίος δυστυχώς καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατά την αποχώρηση τους από την Κέρκυρα το 1944.

Στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στο φάρο, υψώνεται το Μαυσωλείο που ανήγειρε το 1940 η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση σε μνήμη των Σέρβων στρατιωτών που πέθαναν στην Κέρκυρα κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Μία επίσκεψη θα σας ανταμείψει

Από το 1985 το Βίδο περνάει στη δικαιοδοσία του Δήμου Κερκυραίων, ο οποίος με τεράστια προσπάθεια, κατάφερε να αποδώσει στο νησί τη φυσική ομορφιά του, ενισχύοντας κατά πολύ τους λόγους επίσκεψης τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών στα εδάφη του.

Μια επίσκεψη στο νησί του Βίδο θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω…

Βίντεο: Travel Inspiration
ΠΗΓΗ: https://www.anagnostis.org

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search