• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πορφύριος Οδ. Πανδής: «Βιώματα και μνήμες από τα χρόνια της κατοχής»

July 29, 2020 155

 

Γράφει ο Γιώργος Ζούμπος

Ένα ακόμα βιβλίο προστίθεται στη συγγραφική δουλειά του αειθαλούς Πορφύριου Οδ. Πανδή ο οποίος επαληθεύει για πολλοστή φορά ότι ο εκπαιδευτικός συνταξιοδοτείται μόνο υπηρεσιακά και επιστημονικά-παιδαγωγικά παραμένει μόνιμα ενεργός.

Η δουλειά του «Βιώματα και μνήμες από τα χρόνια της κατοχής» εκδόθηκε πρόσφατα από το Σύλλογο των εν Αττική Αργυραδιτών - με πρόλογο και εισαγωγή του φιλόλογου Γιώργου Καββαδία-  και αποτελεί σημαντική προσφορά στην τοπική ιστορία - ειδικά στη γενέτειρά του Αργυράδες. Πρέπει να τονιστεί ότι το αξιοποιήσιμο υλικό τοπικής  ιστορίας των τελευταίων εκατό χρόνων σπανίζει και οι ερευνητές της επόμενης γενιάς θα δυσκολευτούν να τεκμηριώσουν και να ερμηνεύσουν καταστάσεις.

 

Οι αναφορές

 

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται, κυρίως, στην κρίσιμη δεκαετία του Σαράντα, που σημαδεύεται με την είσοδο της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,  με όλα τα επακόλουθα στην Ιταλογερμανική κατοχή και τον Εμφύλιο. Στις σελίδες του παρουσιάζονται πραγματικά γεγονότα, αδιάψευστες  μαρτυρίες, αληθινές  και ρεαλιστικές απεικονίσεις συμβάντων. Αναφέρονται επίσης προσωπικότητες  που άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία του τόπου και του έθνους, καθώς και τοπωνύμια που επιζούν στη γλώσσα των κατοίκων του τόπου μας και αποτελούν σημεία αναφοράς της τοπικής ιστορίας.

Ειδικότερη μνεία γίνεται στο «παλαιότατον  Μοναστήριον» της Αγίας Τριάδας Αργυράδων με την παρουσία στην ιστορία του χωριού επί τέσσερις αιώνες.

 

Μέσα στην Κατοχή

 

Διαβάζουμε στο τμήμα του βιβλίου που αφορά το Δημοτικό Σχολείο Αργυράδων στην Κατοχή:

«α. Το χειμώνα του 1942 η πουλέντα στο Σχολείο και το πλαστάρι στο σπίτι των φτωχών δεν στάθηκαν ικανά να κρατήσουν στη ζωή δύο αδέλφια, μαθητές του Σχολείου. Ξεψύχησαν μέσα σε μια χειμωνιάτικη νύχτα από εξάντληση.

 

β. Το φθινόπωρο του 1943, μετά την συντριβή των Ιταλών από τους Γερμανούς, ο τόπος γέμισε εγκαταλειμμένα υλικά πολέμου, σφαίρες όπλα, χειροβομβίδες. Δύο δεκάχρονα παιδιά -μαθητές του Σχολείου, ώρα που έβοσκαν τα πρόβατά τους στα βουνά, βρήκαν χειροβομβίδες ιταλικές, κόκκινες και την στιγμή που τις περιεργάζονταν, εξερράγησαν και τάστειλαν στον άλλο κόσμο…»

 

Ο συγγραφέας

Ο Πορφύριος Οδ. ΙΙανδης γεννιέται στις Αργυράδες Κέρκυρας το 1930. Σπουδάζει στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1960-62 παρακολουθεί μαθήματα Φιλοσοφίας (Ευαγ. Παπανούτσος)  και Λογοτεχνίας (Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος) στο Μορφωτικό Σύλλογο «Αθήναιον». Το 2005-2010 παρακολουθεί  συνεδριάσεις στο τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. του ΕΚΠΑ στο παλιό αμφιθέατρο της Ιατρικής. Συνταξιοδοτήθηκε από την Πρωτοβάθμία Εκπαίδευση μετά από 33 χρόνια υπηρεσίας.

Το 1980 βραβεύονται  οι μαθητές του και αυτός από την Ακαδημία Αθηνών, «ότι τη του διδασκάλου των οδηγία έργου περί της Ακροπόλεως των Αθηνών κατά τους χρόνους της Ελληνικής Επαναστάσεως συνέγραψαν και προς διάσωσιν των εν τη Ακροπόλει μνημείων συνεισήνεγκον».

 

Έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά, άρθρα για την ιστορία του τόπου και τη γλώσσα, μελέτη για την εκπαιδευτική πολιτική του Καποδίστρια

Είναι συγγραφέας των βιβλίων:

Νοταριακές Πράξεις 1549 μ.Χ.-1772 από τον Κώδικα της Αγ. Τριάδας Αργυράδων Κέρκυρας, 1992

Η Εξέλιξη του Πληθυσμού του Νομού Κέρκυρας 1864 μ.Χ.-1999, 1999

Για τον Τόπο μου και τη Γλώσσα μου. Ανάλεκτα, 2007

Κάτου στον Άι-Γιώργη στο Γιαλισκάρι Αργυράδων Κέρκυρας 2014

Το Δημοτ. Σχολείο Αργυράδων Κέρκυρας 1859 μ.Χ. - 2015.  Χρονολόγιο-Σταθμοί-Πρόσωπα-Σχόλια. Το κοινωνικοπολιτικό και εκπ/κό περιβάλλον (Γ.Κ. Καββαδίας), 2015

Βιώματα και Μνήμες από τα Χρονιά της Κατοχής, 2020

ΠΗΓΗ: enimerosi.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search