• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Στερνό ταξίδι για τον ιστορικό - λαογράφο Οδυσσέα - Κάρολο Κλήμη

April 05, 2020 91

 

 

Μεγάλη απώλεια για την Κέρκυρα. Έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 89 ετών ο ιστορικός - λαογράφος καιιερευνητής  Οδυσσέας Κάρολος Κλήμης. Αφήνει πολύτιμη πνευματική κληρονομιά το πλούσιο συγγραφικό του έργο. ΑΦιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και της λαογραφίας όχι μόνο της Κέρκυρας συνολικά αλλά των χωριών της και των οικογενειών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της στο χρόνο.Ήταν -μεταξύ άλλων- μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας από το '58.

Μερικά από τα έργα του:

1986: «Δρώμενα και έθιμα του Κερκυραϊκού λαού». Κέρκυρα 1987, εκδόσεις Ν. Χειμαριού.

1987: «Δρώμενα και έθιμα του Κερκυραϊκού λαού», 2η έκδοση. Κέρκυρα 1987, εκδόσεις Ν. Χειμαριού.

1992: «Ιστορία Νήσου Κέρκυρας», Κέρκυρα 1982.

1998: «Κοινωνιολογία Κερκυραϊκού λαού» εκδόσεις Παπαζήση.

1999: «Πώς είδε ένα παιδί τον πόλεμο 1940-1944» εκδόσεις Παπαζήση.

2002: «Ιστορία Νήσου Κέρκυρας» εκδόσεις Γ. Δαρδάνου.

2007: «Κοινωνιολογία και Μελλοντολογία Κερκυραϊκού λαού».

 

Είναι χαρακτηριστικό το δελτίο τύπου που είχε κυκλοφορήσει προκειμένου να προωθηθεί η παρουσίαση ενός από τα τελευταία του βιβλία «Λούβρο, Παυλικανοί, Βογόμιλοι, Βαλτοί, Αλμπιγόνοι, Καθαροί & Μουσείο του Λούβρου»: «Ο Οδυσσέας Κάρολος Xριστόφορου Κλήμης είναι ένας διακεκριμένος Κερκυραίος πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας – μελετητής που επί χρόνια μελετά το παρελθόν και το παρόν της Κέρκυρας. Οι μελέτες του στηρίζονται στις πολιτικές επιστήμες, στην κοινωνιολογία, εθνολογία, τη γλωσσολογία και όχι μόνο! Iδιαίτερα, τον συγγραφέα, τον έχει απασχολήσει η εγκατάσταση στην Κέρκυρα (από τον καιρό του Κομνηνού) μεγάλων θρησκευτικών ομάδων, που βασικό τους γνώρισμα είχαν και έχουν την μη συμβατή αποδοχή τους από τον κύριο κορμό της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Λατρείας των λεγομένων «Βυζαντινών» χρόνων. Mεγάλες πληθυσμιακά ομάδες «αιρετικών» εκπατρίστηκαν από τον τόπο τους και εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειές τους (ως στρατιώτες – φύλακες – φρουροί) σε απομακρυσμένες περιοχές της τότε Ανατολικής Pωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Mεταξύ άλλων παραμεθόριων περιοχών φυσικά ήταν και η Κέρκυρα. Κατά το μελετητή, αυτοί οι αιρετικοί σχετίζονται κυρίως με τους «Παυλικανούς» – «Βογομίλους» που ήρθαν από την ανατολή, αλλά και από τους «Καθαρούς» που ήρθαν από τη Δύση. Σύμφωνα με το συγγραφέα, η συγκριτική μελέτη των τοπωνυμίων και των επωνύμων κυρίως των χωριών της περιοχής «Μέσης» Κέρκυρας τον έκαναν μετά από πολύ έρευνα να διατυπώσει τις σκέψεις και τα συμπεράσματά του, στο ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ του, με τίτλο… «Λούβρο, Παυλικανοί, Βογόμιλοι, Βαλτοί, Αλμπιγόνοι, Καθαροί & Μουσείο του Λούβρου». Tώρα θα μου πείτε… «Τι σχέση έχει το Μουσείο του Λούβρου… με τους Λούβρους και την Κέρκυρα»? Ανακαλύψετε το, αναζητώντας, αγοράζοντας και διαβάζοντας αυτό το τόσο ενδιαφέρον ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ του σεβαστού καθ’ όλα κ. Οδυσσέα Καρόλου Κλήμη!»

Το argyrades.gr (drepani.gr) εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κρητική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search