• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ) Βόρειας Κέρκυρας: Προϋπολογισμός, αντιλαϊκός και έτσι και αλλιώς

February 24, 2021 368



Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣΥ) σχετικά με τον προϋπολογισμό στον δήμο Βόρειας Κέρκυρας.

 

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο κατατέθηκαν δύο προτάσεις: η πρώτη από τη δημοτική αρχή η οποία έλαβε 8 ψήφους και η δεύτερη από τις παρατάξεις του κ. Ασπιώτη (ΝΔ), του κ. Βάρελη (ΣΥΡΙΖΑ) και των ανεξαρτήτων που έλαβε 14 ψήφους και εγκρίθηκε. Η «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» απέρριψε και τους δύο προϋπολογισμούς. Αποστάσεις και από τις δύο προτάσεις κράτησαν ακόμη η «ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΡΙΑ» και η δημοτική σύμβουλος κ. Μουζακίτη.

ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι δύο προϋπολογισμοί που κατατέθηκαν έχουν βγει από κοινή μήτρα. Στο σκέλος των εσόδων ήταν ΕΝΤΕΛΩΣ ίδιοι. Η διαφορά τους ήταν μόνο στο 10 % περίπου των εξόδων. Σε σχέση με το αντιλαϊκό «ποιόν» τους αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά στοιχεία:
Α. ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ
• Αναπαράγουν την κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης. Μία πολιτική που φέτος μειώνει τα χρήματα των δήμων κατά 214 εκ., δεν αποδίδει 4 δις θεσμοθετημένους πόρους, ελέγχει τους προϋπολογισμούς μέσα από παρατηρητήριο για την τήρηση των μνημονιακών νόμων και δεν καλύπτει στο ελάχιστο τις ανάγκες.
• Προβλέπουν αύξηση εσόδων από δημοτικά τέλη 100% (από 3,5 σε 7 εκατομμύρια) και το ίδιο από πρόστιμα.
• Καταγράφουν ένα ποσοστό πραγματικών εσόδων 68% από φόρους και 32% από την κρατική χρηματοδότηση.
Β. ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ
• Προβλέπουν μείωση για τις δαπάνες των σχολείων οι οποίες δεν φθάνουν ούτε στο 2% του προϋπολογισμού.
• Καταγράφουν αύξηση του κόστους της υπηρεσίας καθαριότητας από 2 εκ. στα 3,5.
• Δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες ανάγκες των κοινοτήτων για αγροτική και δημοτική οδοποιία και για παρεμβάσεις στα κτίρια.
• Δεν περιλαμβάνουν αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία.
• Δεν υλοποιούν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (π.χ. Μαθητικό γεύμα, Συμβουλευτικό Σταθμό Σφακερών).
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΩΔΙΑ
Η συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη και ήταν μια παρωδία με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Στιγματίστηκε από τη μη πρόσκληση ξανά των προέδρων των κοινοτήτων, τις ύβρεις του Δημάρχου απέναντι σε Δημοτικό Σύμβουλο, το «πέταγμα» στο διάδρομο του δημαρχείου για 8 ώρες του αντιπροέδρου και του γραμματέα του ΔΣ, την εισήγηση και τις ομιλίες για 6,5 ώρες (!) της δημοτικής αρχής και την απόπειρα προβοκάτσιας σε βάρος της ΛΑΣΥ και αλλοίωσης της ψηφοφορίας στις 2 τα ξημερώματα προκειμένου να «περάσει» με κάθε τρόπο τον δικό της προϋπολογισμό.
Η αποφασιστική στάση της ΛΑΣΥ σε αυτό τον παραλογισμό περιόρισε σε ένα βαθμό την αποτελεσματικότητα των χωρίς όρια και αρχές πρακτικών της δημοτικής αρχής.

ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Η «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» με τις ομιλίες των συμβούλων της ανάδειξε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των δύο προτάσεων προϋπολογισμού αναφέροντας ότι θα δώσει τη μάχη για συνεχείς τροποποιήσεις αυτού που ψηφίστηκε και την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών. Παράλληλα επισήμανε ότι η κοινωνία μας δεν αντέχει να σηκώσει ένα ακόμη αντιλαϊκό προϋπολογισμό που όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματά της αλλά την καλεί να τον πληρώσει και από πάνω. Τέλος τόνισε την ανάγκη ενός άλλου βηματισμού. Ενός βηματισμού που θα ενεργοποιεί τα κοινωνικά κύτταρα (κοινότητες, συλλόγους και σωματεία) στην κατεύθυνση της διεκδίκησης. Ενός βηματισμού που έχει αποτελέσματα (όπως στο Δήμο Πάτρας) ακόμη και μέσα στο σημερινό άνυδρο πολιτικό περιβάλλον. Αυτός ο βηματισμός μπορεί να συντονιστεί από μια δημοτική αρχή της ΛΑΣΥ αλλά προϋποθέτει έναν άλλο προϋπολογισμό και απολογισμό της κοινωνίας. Ένα κοινωνικό «προϋπολογισμό» και «απολογισμό» απόρριψης του αντιλαϊκού δρόμου πόρευσης καθώς και των δυνάμεων που τον υπηρετούν.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search