• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διαπόντια Νησιά - Παξοί

Διαχρονικό το αίτημα στελέχωσης των Διαποντίων με προσωπικό ΔΕΔΔΗΕ.

December 24, 2022 539

 

 
 
Εν μέσω προφανής προεκλογικής περιόδου καμία παράταξη έως σήμερα δεν έχει εξαγγείλει μέτρα για την αντιμετώπιση της κακής  ηλεκτροδότησης των Διαποντίων Νήσων αλλά και καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν έχει δώσει λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.
 
Φέτος ο χειμώνας στα Διαπόντια Νησιά είναι και πάλι βαρύς. Παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές και των τριών νησιών προβλήματα με την ηλεκτροδότηση. Πιο οξυμένο βέβαια και πιο συχνό είναι το θέμα που αντιμετωπίζει το νησί των Οθωνών και συγκεκριμένα η ευρύτερη περιοχή της Άνω Πάντας (Χωριό, Δάφνη, Σταύρος κλπ). Οι διακοπές ρεύματος έχουν γίνει μόνιμη συνήθεια εδώ και δεκαετίες. Η παραμονή των κατοίκων στα νησιά έχει ως φυσικό ενδεχόμενο το γεγονός ότι άνα πάσα ώρα και στιγμή (κατά 99%) η οικία ή επιχείρηση τους θα μείνει χωρίς ρεύμα. Οι διακοπές ηλεκτροδότησης είναι συνηθισμένο ακόλουθο της επιλογής να μείνει κάνεις στο τόπο του έστω και για ένα Σαββατοκύριακο. Η κατάσταση αυτή υπάρχει κυρίως λόγω της κακοκαιρίας. Με την πρώτη βροχή, καταιγίδα, χαλάζι, ακόμη και ισχυρό άνεμο, το ρεύμα κόβεται. Μάλιστα πολλές φορές σε όλη την Άνω Πάντα αλλά και σε άλλες περιοχές.
 
Η ενεργειακή αναβάθμιση των Διαποντίων Νήσων  μας απασχολεί άπαντες ως Διαπόντιους. Ζούμε στο 2022 και όχι στο 1960 όπου το ρεύμα ήταν πολυτέλεια... Σήμερα αποτελεί πρώτης τάξεως ανάγκη. Οικογένειες και επιχειρήσεις και άτομα μεγάλης ηλικίας το χρειάζονται. Δεκάδες είναι πλέον οι οικίες που αναγκάστηκαν να εγκαταστήσουν γεννήτριες πετρελαίου...
 
Στα νησιά βρίσκονται εγκατεστημένοι στελέχη του Λιμενικού Σωματος που θα πρέπει ανά πάσα ώρα να μπορούν να λειτουργούν τα όργανα του λιμενικού σταθμού και τα ραδιοβοηθήματα του Φάρου Οθωνών που είναι απαραίτητα για την ασφαλή  ναυσιπλοΐα αλλά και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί όπως οι γιατροί που στελεχώνουν τα αγροτικά ιατρεία αντιμετωπίζουν διαρκώς έκτακτα περιστατικά. Βέβαια δε μπορούμε να ξεχάσουμε το Στρατιωτικό φυλάκιο Οθωνών που ναι μεν διαθέτει υποδομές έκτακτης ανάγκης ηλεκτροδότησης αλλά δε γνωρίζουμε πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε μια μεγάλη διακοπή ρεύματος που μπορεί να κρατήσει μέρες ή και εβδομάδες. Η έλλειψη ηλεκτροδότησης έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη διακοπή κάθε τηλεφωνικής επικοινωνίας, προβλήματα στην παροχή ίντερνετ και ανυπολόγιστες βλάβες σε οικιακές συσκευές λόγω των αυξομειώσεων στην ηλεκτρική τάση.
Δεν ξεχνάμε επίσης το γεγονός ότι ο πληθυσμός των νησιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπερπλασιάζεται με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του δικτύου. 
 
Σήμερα το ρεύμα αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.  Ο ΔΕΔΕΗΕ σφυρά αδιάφορα, ή προσπαθεί να βάλει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το ζήτημα όμως είναι υπαρκτό. Ενεργό και διαχρονικό. Ακόμη και οι τοπικοί μας άρχοντες διαχρονικά φέρουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Μπορεί έμμεσα να μην είναι απολύτως υπεύθυνοι για την ηλεκτροδότηση, αλλά σαφώς θα έπρεπε να παρέμβουν άμεσα για την επίλυση του ζητήματος αυτού και όχι να κάνουν εκτιμήσεις και διαπιστώσεις ως απλοί θεατές του προβλήματος, ή να κάνουν πως απλά δεν υπάρχει.
 
Που οφείλονται λοιπόν οι συχνές και πυκνές διακοπές ρεύματος στους Οθωνούς και εν γένει στα Διαπόντια Νησιά; Πρώτη απάντηση είναι σαφώς τα δέντρα και τα κλαδιά που σπάνε από τον άνεμο, το χαλάζι ή κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο. Μια άλλη απάντηση είναι οι μετασχηματιστές που δεν αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα ή τις υψηλές του κατακαλοκαιρου και είναι κακόσυντηρισμένοι και παλιάς κοπής. Οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή είναι από λίγες έως ανύπαρκτες. Φυσικά υπάρχουν και οι τυχαίες βλάβες. Αυτές δηλαδή που δεν προκαλούνται από ακραία φαινόμενα αλλά από δολιοφθορές...
 

Στα Διαπόντια Νησιά του 2022 προκαλεί κλαυσίγελο το γεγονός ότι μένουν εκατοντάδες  καταναλωτές ανά τακτά χρονικά διάστημα στην διάρκεια του χρόνου χωρίς ρεύμα για μέρες. Οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όσοι δεν φοβούνται και δεν έχουν συμφέρον, ξεσπούν και την επόμενη μέρα απλώς είναι Δευτέρα και η ζωή συνεχίζεται. Καμία μέριμνα. Καμία οργάνωση...

 Το δίκτυο Διαποντίων Νήσων  παραμένει γερασμένο μετρώντας 40 και 50 χρόνια ζωής και κατά το μεγαλύτερο μέρος του εναέριο, που σημαίνει εκτεθειμένο και ευάλωτο στις ακραίες καιρικές συνθήκες, δε διαθέτει σύγχρονες τεχνολογίες για τον εντοπισμό και τη γρηγορότερη αποκατάσταση βλαβών, και το τεχνικό προσωπικό εναεριτών του ΔΕΔΔΗΕ να εξακολουθεί να είναι ανύπαρκτο με αποτέλεσμα το ήδη υποστελεχομένο τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ Κέρκυρας να εξυπηρετεί πέρα από τη Κέρκυρα τα Διαπόντια Νησιά αλλά και τους Παξούς, δηλαδή περισσότερους από 100.000 πολίτες. Δε μπορούμε να ξεχάσουμε βεβαίως την επιβάρυνση τόσο τη σωματική όσο και την οικονομική που πρέπει να αντιμετωπίσουν το Λιμενικό Σώμα αλλά και οι Εντολές Δυνάμεις που αναγκάζονται να μεταφέρουν με σκάφη ή ελικόπτερα υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ στα νησιά για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Τα χρόνια προβλήματα του ΔΕΔΔΗΕ δεν ταλαιπωρούν τους καταναλωτές υπό κανονικές συνθήκες. Στη διάρκεια όμως ακραίων καιρικών φαινομένων η κατάσταση γίνεται αφόρητη και απελπιστική. Πολλοί από τους συμπολίτες μας αναγκάζονται να αναχωρήσουν από τα νησιά μη μπορώντας να ανεχτούν να ζουν σε τέτοιες συνθήκες ειδικά τους χειμερινούς μήνες. 

Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει εγκαταστήσει ούτε τον πιο απλό εξοπλισμό εντοπισμού σφαλμάτων καλωδίου (Fault Locator), ώστε να μπορεί να εντοπίζει με ακρίβεια βλάβες στο δίκτυό του. Η αποκατάσταση των βλαβών θα ήταν πολύ πιο σύντομη εάν το δίκτυο είχε εκσυγχρονιστεί και ψηφιοποιηθεί, όπως όλα τα δίκτυα των ευρωπαϊκών χωρών, και είχαν εγκατασταθεί οι έξυπνοι μετρητές που δίνουν αμέσως σήμα για τις οικιακές βλάβες, project το οποίο έχει στοιχειώσει από το 2014 που βγήκε στον αέρα ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός και δεν προχώρησε ποτέ λόγω ενστάσεων και προσφυγών στο ΣτΕ. To εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ προέβλεπε  έναρξη του πρώτου διαγωνισμού για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σο τέλος του 2021, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκκινήσει παρά μόνο μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση προμήθειας μετρητών, που δημοσιοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σοβαρό πρόβλημα και αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού. Επανειλημμένα και διαχρονία τα αιτήματα των κατοίκων των Διαποντίων Νήσων για στελέχωση των νησιών με μόνιμο ή έστω περιοδικό προσωπικό εναεριτών πέφτουν στο κενό. Η εταιρεία είχε δρομολογήσει 774 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 100 θα έπρεπε να είχαν γίνει το 2021, κάτι που εκκρεμεί μέχρι σήμερα παρότι έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Στον δεύτερο διαγωνισμό για την πρόσληψη 245 εναεριτών, προσήλθαν στη διαδικασία της πρακτικής εξάσκησης μόνο 132 και μετά από αυτό η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ πήρε απόφαση να προχωρήσει σε έναν ακόμη διαγωνισμό για 178 εναερίτες.Η χαμηλή ανταπόκριση στους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ αποδίδεται  στις χαμηλές αποδοχές που περιορίζονται για μια τόσο δύσκολη και επικίνδυνη εργασία στα 550-600 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι ετήσιες μεικτές αποδοχές των διευθυντικών στελεχών ξεκινούν από τις 100.000 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές και φτάνουν στις 110.000 για τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και στις 120.000 ευρώ για τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Επιπροσθέτως, η γενική συνέλευση της εταιρείας, δηλαδή η ΔΕΗ έχει εγκρίνει για τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ μεταβλητές αποδοχές (bonus) στο 50% των τακτικών αποδοχών για την επίτευξη στόχων και δυνατότητα προσαύξησης 50% σε περίπτωση υπερεπίτευξης των στόχων. Με εξαίρεση ίσως τις δαπάνες 200 εκατ. ευρώ στο δίκτυο κανένας από τους επτά συνολικά στόχους που είχαν τεθεί για το 2021 δεν συνδέεται με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο ΔΕΔΔΗΕ μάλιστα συμπεριέλαβε προκαταβολικά bonus ύψους 1 εκατ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2021-2024 στις λειτουργικές του δαπάνες, τις οποίες ανακτά από τους καταναλωτές ως τέλος χρήσης δικτύου. Η ΡΑΕ τις περιέκοψε εκτιμώντας ότι δεν έχουν καμία ανταποδοτικότητα για τους καταναλωτές.

 
Στα Διαπόντια Νησιά θα πρέπει άμεσα να γίνει ένας σχεδιασμός ώστε αφενός να ενισχυθεί και να θωρακιστεί το δίκτυο και αφετέρου ίσως αν είναι δυνατόν να υπογειοποιηθεί. Επιστρατεύοντας κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της η ΡΑΕ έχει μέχρι σήμερα βάλει «φρένο» σε μια σειρά δαπανών που προτείνουν οι Διαχειριστές χωρίς να έχουν ανταποδοτικότητα στους καταναλωτές. Το 2020 επέβαλε πρόστιμο στον ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 εκατ. ευρώ, για καθυστερήσεις στο έργου του Δυτικού Διαδρόμου, οι οποίες οδήγησαν στα ύψη τις τιμές ρεύματος με τη λειτουργία του target model. Πρόστιμο επιβλήθηκε και στον ΔΕΔΔΗΕ, όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 2 εκατ. «ορφανοί» μετρητές (χωρίς υπαρκτά ΑΦΜ ή με καθόλου ΑΦΜ) και έπεται ένα δεύτερο για τις καθυστερήσεις νέων συνδέσεων. Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ άφησε εκτός δαπανών bonus στελεχών ύψους 1 εκατ. κατ’ έτος (2021-2024). 
 
 Σήμερα και όχι αύριο, αν όχι χθες, θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί ενιαίο σχέδιο θωράκισης των Διαποντίων Νήσων ώστε να μην έχουμε ζητήματα διακοπής ρεύματος. Αλλά σε αυτό θα πρέπει να υπάρχει διεκδίκηση από τους φορείς και όχι να μας πιάνει και πάλι ο ωχαδερφισμός, το πλέον  χαρακτηριστικό γνώρισμα του κάθε Διαπόντιου... Η ανάγκη επίλυσης του ζητήματος θα πρέπει να αναγκάσει του διοικούντες (ίσως και σε επίπεδο Υπουργείου Ναυτιλίας και Άμυνας) σε δράσεις έχοντας πάνω από όλα το φιλότιμο… Είναι μια Ελληνική φράση που δεν υπάρχει στο λεξικό καμίας άλλης Χώρας… Αλλά στον τόπο μας από τότε που βγήκε το ψέμα χάθηκε το φιλότιμο…
ΠΗΓΗ: diapontia.gr
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search