• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διαπόντια Νησιά - Παξοί

Eδώ και ένα μήνα κλειστό παραμένει το Δημοτικό Σχολείο Ερείκουσας!

January 12, 2023 718

 

 Αν αρρωστήσει ο/η εκπαιδευτικός κλείνει το σχολείο. Απίστευτο και όμως αληθινό.! Πού συμβαίνει; Στην Ελλάδα του 2023 και ιδιαίτερα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Στην Ερείκουσα, το όμορφο νησί των Διαποντίων Νήσων από τις 15 Δεκεμβρίου παραμένει κλειστό το Δημοτικό Σχολείο λόγω αναρρωτικής άδειας της δασκάλας, με αποτέλεσμα τα μαθήματα για τα δυο παιδιά που φοιτούν στη δ’ και στ΄ τάξη να έχουν σταματήσειτ α μαθήματα
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης επισημαίνει : «Ενώ γνωρίζουν για το κενό είτε δεν ζητήθηκε η κάλυψή του ή το Υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να το καλύψει. Η παροχή δημόσιας παιδείας είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας και θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών. Ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές θα έπρεπε η εκπαίδευση να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση παρέχοντας κίνητρα για τους εργαζόμενους αλλά και για τις οικογένειες που θέλουν να εγκατασταθούν στα ακριτικά νησιά», επισήμανε ο κ. Κουρσάρης.
Σύντομο ιστορικό

Το Δημοτικό Σχολείο Ερείκουσας χτίστηκε το 1920, δωρεά του Α.Συγγρού. Απο τότε ξεκινά η εκπαίδευση στο νησί της Ερείκουσας, καθώς εγγράφεται κάθε χρόνο πλήθος μαθητών όλων των ηλικιών στην Α’ και Β’ Δημοτικού. Σύμφωνα με τα αρχεία του σχολείου, ο μέγιστος αριθμός εγγραφέντων μαθητών ήταν το 1934, όπου φοίτησαν ακριβώς 100 μαθητές. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γηραιότερων εν ζωή που φοίτησαν εδώ, το σχολείο λειτουργούσε πρωί και απόγευμα με δύο βάρδιες, με την ίδια/ο  δασκάλα/ο, καθώς υπάρχει μία μόνο αίθουσα διδασκαλίας.

Το κτίριο είναι χωρισμένο στα δύο, καθώς υπάρχει και ο χώρος φιλοξενίας για την /τον εκπαιδευτικό.

Να θυμίσουμε ότι το 2017 το σχολείο έκλεισε μετά  από ένα σχεδόν αιώνα ζωής. Το 2020 επαναλειτούργησε με δυο μαθητές δίνοντας κουράγιο στους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους της Ερείκουσας.

Για την ιστορία να πούμε ότι η Ερείκουσα είναι ένα από τα τρία Διαπόντια νησιά του Ιονίου. Το όνομα της το οφείλει στο θάμνο Ερείκη ή Ρείκι, που φύεται σε ολόκληρο το νησί και ανθίζει τον Οκτώβριο. Η Ερεικούσσα είναι ένα όμορφο – μικρό νησί. Μια νοικοκυρεμένη γειτονιά του Ιονίου. Σε αυτή τη γειτονιά, υπάρχει και το μοναδικό «ενεργό» σχολείο των Διαπόντιων νήσων. Καθώς, στα άλλα δύο νησάκια, στους Οθωνούς και το Μαθράκι, τα σχολεία έκλεισαν πριν από πολλά χρόνια, λόγω της μετανάστευσης των κατοίκων στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.  Τα Διαπόντια νησιά με βάση την απογραφή του 2021

Οθωνοί: 457 κάτοικοι (αύξηση 14,2% σε σχέση με το 2011)

Μαθράκι: 221 κάτοικοι (μείωση 32,8%)

Ερείκουσσα: 366 κάτοικοι (μείωση 26,2%)

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search