• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Κουραμάδες: Το γραφικό και ιστορικό χωριό της Μέσης Κέρκυρας

October 02, 2021 2492

Οι Κουραμάδες είναι χωριό της Μέσης Κέρκυρας, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την πόλη, και βρίσκεται μεταξύ των χωριών Καστελλάνοι, Καλαφατιώνες και Συναράδες. Ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχεται στα 180 περίπου άτομα, και αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των παραθεριστών που στην πλειονότητά τους έχουν κουραμαδίτικη καταγωγή.

Περιτριγυρισμένο με το πράσινο των φυλλωμάτων των ελαιόδεντρων, τα διάσπαρτα φοινικόδεντρα και τις αποχρώσεις από τις πανέμορφες βουκαμβίλιες, όπου και αν κοιτάξετε υπάρχουν πράγματα να ανακαλύψετε.

Παλιά αρχοντικά σπίτια και δρομάκια οδηγούν στην κεντρική πλατεία των Κουραμάδων που την ονομάζουν και «Φόρο», εκεί επι δεκαετίες πραγματοποιούνται οι συγκεντρώσεις των κατοίκων, οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις.
Ο χρόνος ίδρυσης του οικισμού είναι άγνωστος, αν και υπάρχουν ενδείξεις για τη συνεχή κατοίκηση της περιοχής από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν ταφές σε πίθους και κεραμοσκεπείς τάφοι στους περιβάλλοντες χώρους των εκκλησιών του Αγίου Ιωάννη Καλυβίτη και του Σωτήρος. Άλλωστε, και σε άλλους οικισμούς της περιοχής υπάρχουν μαρτυρίες και ευρήματα που δείχνουν τη συνεχή κατοίκηση των χωριών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η πρώτη πάντως καταγεγραμμένη αναφορά στο χωριό ανάγεται στα μέσα του 13ου αιώνα, όταν οι Κουραμάδες φαίνεται ότι ήταν έδρα δεκαρχίας, μίας διοικητικής διαίρεσης που είχε θεσπιστεί από το Δεσποτάτο της Ηπείρου κατά τα μέσα του 13ου αιώνα και υιοθετήθηκε για κάποιο διάστημα και από τους επόμενους κυρίαρχους της Κέρκυρας, τους ηγεμόνες της Νότιας Ιταλίας. Από τα τέλη του 15ου αιώνα και εξής, όμως, οι πηγές που διαθέτουμε, δεν είναι μόνο συνεχείς, αλλά και τόσο πλούσιες, ώστε να είμαστε σε θέση να ανασυνθέσουμε τη δημογραφική σύνθεση του χωριού, τις γενεαλογίες των κατοίκων του, αλλά και να σκιαγραφήσουμε τις προσωπικότητες πολλών από αυτούς με αρκετές λεπτομέρειες. Λέγεται πως οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν μάστορες εκκλησιαστικών καμπάνων, οι Χυτηραίοι και εγκαταστάθηκαν στο χωριό κατά το 1500.  13ου αιώνα.

 



Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τους καρπούς του φυτού «κούραμο» σε συνδυασμό με την κατάληξη που παρατηρούμε σε αρκετά χωριά της Κέρκυρας, όπως το κοντινό χωριό Σιναράδες.

Όπως όλα τα χωριά του νησιού, εξέχουσα σημασία για τους κατοίκους έχουν οι ναοί και οι εκκλησίες, που προσελκύουν και το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών της Κέρκυρας.

Περιτριγυρισμένο με το πράσινο των φυλλωμάτων των ελαιόδεντρων, τα διάσπαρτα φοινικόδεντρα και τις αποχρώσεις από τις πανέμορφες βουκαμβίλιες, όπου και αν κοιτάξετε υπάρχουν πράγματα να ανακαλύψετε.

Παλιά αρχοντικά σπίτια και δρομάκια οδηγούν στην κεντρική πλατεία των Κουραμάδων που την ονομάζουν και «Φόρο», εκεί επι δεκαετίες πραγματοποιούνται οι συγκεντρώσεις των κατοίκων, οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις.
Λέγεται πως οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν μάστορες εκκλησιαστικών καμπάνων, οι Χυτηραίοι και εγκαταστάθηκαν στο χωριό κατά το 1500. Πολλές και οι ιστορικές μαρτυρίες που θέλουν το χωριό να ήταν έδρα δεκαρχίας στο Δεσποτάτο της Ηπείρου κατά τα μέσα του 13ου αιώνα.


Στο χωριό Κουραμάδες υπάρχει ένας μικρό ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα, που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα και βρίσκεται στον δρόμο σας για να προσεγγίσετε το χωριό.
Άξιο αναφοράς όμως είναι και ένα από τα νεότερα μοναστήρια της Κέρκυρας, το οποίο είναι κατασκευασμένο πάνω σε ένα μικρό λόφο με κυπαρίσσια και πεύκα, η Μονή Αγίας Κυριακής Κουραμάδων.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό Κουραμάδες βρίσκονται οι Καστελλάνοι, οι Καλαφατιώνες και οι Σιναράδες. 

ΠΗΓΗ:el.wikipedia.org και MyKerkyra.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search