• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Πολιτιστικός Σύλλογος Άλσους Γαρίτσας: Γιατί δενε πιτρέπονται σε ΕΕ & Ελλάδα τα δέντρα που θα φυτευτούν στο Άλσος

March 10, 2022 421

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άλσους Γαρίτσας με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως η εισαγωγή και φύτευση της «ακακίας κυανόφυλλη» το είδος αυτό είναι  «γηγενές της Αυστραλίας,  και εγγεγραμμένο στον ενωσιακό κατάλογο χωροκατακτητικών ξένων ειδών» και συνεχίζει επισημαίνοντας  πως «είναι μία από τις πέντε κύριες αιτίες απώλειας βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και παγκοσμίως

Η ανακοίνωση

Σχετικά με τον έκνομο χαρακτήρα του είδος των δένδρων που θα φυτευτούν και της κανονισμούς της Ε.Ε.
Ένα ακόμα στοιχείο που ήρθε στην επιφάνεια είναι το είδος των δένδρων που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα υπερπολύτιμα για την περιοχή υπάρχοντα δένδρα (αρκεί να κλαδεύονται τακτικά) . Η πλειονότητα των νέων δένδρων προέρχεται από το είδος της «Ακακίας κυανόφυλλη» και όπως μαθαίνουμε από την κ. Ιωάννα Παγιάγου Θεοτόκη στο άρθρο της στην εφημερίδα ενημέρωση το είδος αυτό είναι «γηγενές της Αυστραλίας, και εγγεγραμμένο στον ενωσιακό κατάλογο χωροκατακτητικών ξένων ειδών» και συνεχίζει λέγοντας πως «είναι μία από τις πέντε κύριες αιτίες απώλειας βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και παγκοσμίως…Αποτελούν σημαντική απειλή για τα αυτόχθονα φυτά και ζώα στην Ευρώπη, προκαλώντας εκτιμώμενη ζημία ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία». Για αυτόν τον λόγο δεν επιτρέπεται η εισαγωγή και η φύτευσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα και στην Ελλάδα.
Εμείς ζητήσαμε με δίκαια και νόμιμα στοιχεία μόνο μια σημειακή αλλαγή για την μη κατασκευή της πίστας του σκέιτμπορντ. Είχαμε τονίσει από την αρχή ότι η μελέτη ήταν διάτρητη, δεν περιμέναμε όμως ότι η μελέτη και η σύμβαση θα ήταν τόσο πρόχειρη, βιαστική και έκνομη , ώστε να κινδυνέψει ολόκληρη η ανάπλαση.
Η πρόχειρη και έκνομη μελέτη, θα έχει ως αποτέλεσμα μια Γαρίτσα χωρίς τα δένδρα της, ένα ξερό τοπίο με χωροκατακτητικά δένδρα.
Η κυρία Δήμαρχος τονίζει συνεχώς ότι έχει ήδη υπογράψει το έργο με τον εργολάβο και δεν μπορεί να κάνει κάτι. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, θα προχωρήσει με έκνομες ενέργειες τη σύμβαση ή θα αλλάξει τα δένδρα που προβλέπονται στην μελέτη; Επειδή δεν είμαστε νομικοί και δεν γνωρίζουμε, είναι νόμιμη η υπογραφή μιας σύμβαση με παράνομα και βλαπτικά για νέα φύτευση δένδρα;
Ελπίζουμε αυτήν την φορά να μας λάβει υπόψιν και να κάνει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαβούλευση με τους κατοίκους, επειδή εμείς θέλουμε και την ανάπλαση και το Άλσος να διατηρήσει την ιστορία και την ομορφιά που του αξίζει .
Είμαστε στην διάθεσή της να βοηθήσουμε ώστε σύντομα να έχουμε μία ισχυρή και νόμιμη μελέτη.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search