• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Μία μεταφορά με πολλά ερωτήματα

January 09, 2023 367

 

 
Με υπουργική απόφαση 21.000 τόνοι στερεών αποβλήτων της Κέρκυρας θα μπορούν να μεταφέρονται πλέον στην Ηπειρο ● Πρώτη αντίδραση από την Περιφέρεια Ηπείρου, που κάνει λόγο για «μονομερή επιβολή» και για κίνηση που ενδέχεται να αποτελεί «προάγγελο εν γένει εξελίξεων στο πολύπαθο έργο» της περιοχής

Nέα τροπή παίρνει η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηπειρο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων απορριμμάτων από την Κέρκυρα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της Ηπείρου. Η είδηση έγινε γνωστή από την Κέρκυρα με ανακοίνωση του δήμου και ήδη προκαλεί ερωτήματα και προβληματισμούς στην απέναντι πλευρά του Ιονίου. Μέχρι τότε δεν είχε υπάρξει άλλη ενημέρωση της κοινής γνώμης στην Ηπειρο.

Στις 3 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, ότι «υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και στο εργοστάσιο που λειτουργεί στο νομό Ιωαννίνων. Με την απόφαση αυτή 21.000 τόνοι στερεών αποβλήτων θα μπορούν να μεταφέρονται στη μονάδα των Ιωαννίνων και αντίστοιχη ποσότητα θα μπορεί να μεταφέρεται στην Κοζάνη», όπως σημειώνεται.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει κέρδος για το Δήμο αφού: 1ον) Μειωμένο κόστος κατά 20% για την μεταφορά των απορριμμάτων στη μονάδα των Ιωαννίνων. 2ον) Διασφαλίζεται μία ακόμα εναλλακτική λύση για τη μεταφορά και επεξεργασία των απορριμμάτων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση για το δημότη».

 

Έλλειψη υποδομών

Όπως είναι γνωστό, λόγω της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών και μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, τα απορρίμματα της Κέρκυρας μεταφέρονται σε άλλες εγκαταστάσεις, στις οποίες πλέον θα περιλαμβάνονται και αυτές της Ηπείρου που διαθέτει κεντρική μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων («εργοστάσιο») και Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Τα ερωτήματα που εγείρονται στην Ηπειρο μετά τη μεταφορά τόσο μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων από άλλη περιοχή, και τα οποία τέθηκαν κυρίως μέσω δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου, είναι το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει κάτι τέτοιο το κόστος της διαχείρισης και κατ’ επέκταση την τιμολόγηση και το αν θα υπάρξουν οφέλη ή επιβαρύνσεις για τους δήμους της περιοχής, αλλά και το αν θα επιβαρυνθούν οι ΧΥΤΥ της Ηπείρου από τη μεταφορά του επιπλέον υπολείμματος.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία συμμετείχε τα τελευταία χρόνια στην υλοποίηση του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηπειρο μέσω προγραμματικών συμβάσεων, για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που απαιτούνταν, όπως η σύμπραξη με ιδιώτη για τη δημιουργία της Μονάδας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), η δημιουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης κ.ά.

«Η μονομερής επιβολή της επεξεργασίας των ΑΣΑ της Κέρκυρας στη ΜΕΑ Ηπείρου, που δεν επιχειρήθηκε ποτέ όσο διαχειριζόταν τη ΣΔΙΤ η Περιφέρεια, αλλά μεταφερόταν σε άλλους προορισμούς, ενδέχεται να είναι προάγγελος εν γένει εξελίξεων στο πολύπαθο έργο της Ηπείρου», σημειώνει η περιφερειακή αρχή σε ανακοίνωσή της στις 5 Ιανουαρίου.

Η περιφερειακή αρχή κάνει πάνω σε αυτή τη βάση δύο επισημάνσεις. Για το κόστος επισημαίνει ότι «Το τέλος εισόδου 42,72€ ανά τόνο έως 80.000 τόνους και 29,97€ ανά τόνο για ποσότητες πέραν των 80.000 τόνων αφορά αποκλειστικά Συμβατικά Απόβλητα, δηλαδή απορρίμματα που παράγονται αποκλειστικά εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου. Επομένως, η μεταφορά στη ΜΕΑ Ηπείρου Μη Συμβατικών Αποβλήτων (απορριμμάτων που παράγονται σε άλλες περιοχές της χώρας), σύμφωνα με τη Σύμβαση Σύμπραξης δεν μειώνει το κόστος για τους Ηπειρώτες». Προσθέτει δε πως «Αντίθετα, η επεξεργασία Μη Συμβατικών Αποβλήτων στη ΜΕΑ ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση του κόστους για τους Ηπειρώτες εκ πλαγίου, αν ο ΑΣΔΣΑ δεν διασφαλίσει την επεξεργασία τους με διαφανείς διαδικασίες και δεν προβαίνει σε δειγματοληψίες. Και τούτο διότι οι προαναφερόμενες τιμές για τα Συμβατικά Απόβλητα αφορούν συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης της σύνθεσής τους, η διεύρυνση της οποίας συνεπάγεται αύξηση του κόστους. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποτρέψει στο παρελθόν προσπάθειες αύξησης του τέλους εισόδου δι’ αυτής της οδού».

Επιβάρυνση

Επιπλέον, για το υπόλειμμα που προκύπτει από την επεξεργασία των απορριμμάτων, τονίζει ότι «Θα πρέπει να αποτραπεί από τον οικείο φορέα η εναπόθεση του υπολείμματος των Μη Συμβατικών στους ΧΥΤΥ της Ηπείρου, καθώς όχι μόνο δεν προσφέρει κάποιο όφελος, αλλά αντίθετα τους επιβαρύνει. Εκ του νόμου οι ΦοΔΣΑ έχουν κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και σκοπό το κέρδος. Τα ανταποδοτικά που εισπράττουν για την ταφή του υπολείμματος αποδίδονται στους λειτουργούς των ΧΥΤΥ».

Η μεταφορά πάντως των σκουπιδιών της Κέρκυρας και στην Ηπειρο, μέσα στη χρονιά, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, αφού αποτελεί πρωτίστως θέμα προστασίας της δημοσίας υγείας όπως περιγράφεται και στην υπουργική απόφαση.

Η διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα και να ξεκαθαρίσει και τα ζητήματα του κόστους είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης της Ηπείρου που έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και του Δήμου Κ. Κέρκυρας, στην οποία σύμβαση θα προβλέπονται οι διοικητικές διαδικασίες και η τιμολογιακή πολιτική. Οπότε θα χρειαστεί και λίγος χρόνος ακόμα ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search