• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Οι ανεμογεννήτριες & το πείραμα του Αρκουδίλα

June 07, 2020 719

 

Πριν από δυο βδομάδες πήρα με το αμάξι μου στο δάσος του Αρκουδίλα Λευκίμμης, ένα φοιτητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, από το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, που εργάζεται σε ένα project με θέμα "Ηχοδάσος".

Ο σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να καταγράψει με πολύ ισχυρά καταγραφικά ήχου, τους ήχους του δάσους, χωρίς την παρουσία ανθρώπου και σε δεύτερη φάση με πλησίασμα ανθρώπου προς το σημείο που είχαν τοποθετηθεί τα καταγραφικά, ώστε να μελετηθεί συγκριτικά η επίδραση του ανθρώπου σε ένα οικοσύστημα όπως το Δάσος.

Μετά την επεξεργασία των εγγραφών με υπολογιστή, διαπιστώθηκαν τα εξής :
1) Στην πρώτη περίπτωση που τα καταγραφικά ήταν αφημένα στο δάσος και εμείς αρκετά μακριά, ώστε να μην αποτελούμε μέρος του οικοσυστήματος του δάσους, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια απόλυτη ηχητικά αρμονία.
2) Στην δεύτερη περίπτωση που εμείς πλησιάζαμε προς το χώρο των καταγραφικών και μόνο η παρουσία μας, ακόμη και αν δεν μιλούσαμε προκαλούσε μια διατάραξη σε αυτή την αρμονία, που αποτυπώνεται με σαφήνεια στην καταγραφή των ήχων.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Ο άνθρωπος και ειδικά ο σύγχρονος, με την έπαρση του επιβήτορα πάνω στα άλλα όντα του πλανήτη, που τον διακατέχει, θεωρεί ως δεδομένο ότι έχει αυθαίρετα το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα φυσικά οικοσυστήματα αδιακρίτως και με ελαφρά την καρδία να τα διαταράσσει.
Δεν του περνάει από το μυαλό ούτε κατά διάνοια ότι η συμπεριφορά του μπορεί να ενοχλεί τα άλλα όντα με τα οποία θα πρέπει να μοιραστεί αυτόν τον πλανήτη, αλλά βεβαίως θίγεται όταν αυτά τον ενοχλούν. Σε αυτό το επίπεδο πολιτισμού δεν φαίνεται να έχει φθάσει ακόμη η ανθρώπινη συμπεριφορά.
Ας συνδέσουμε τώρα τις επιπτώσεις που είχε το απλό πλησίασμα του περπατήματος μας με αυτό της εγκατάστασης όχι μιας, αλλά συστοιχίας ανεμογεννητριών, σαν αυτές που π.χ. θέλουν να τοποθετήσουν πάνω στα "Άγραφα" η άλλες περιοχές Natura, όπου η υπάρχει επί αιώνες ένα παρθένο και άβατο περιβάλλον. Αλήθεια πιστεύει κάθε σοβαρά σκεπτόμενος άνθρωπος ότι αυτές οι εγκαταστάσεις, δεν έχουν επιπτώσεις πάνω στα περιβάλλοντα οικοσυστήματα. ??? Αρκεί μία απλή μελέτη σαν αυτή του φοιτητή, για να το αποδείξει. Όταν συνεπώς ο άνθρωπος με τις παρεμβάσεις του στο περιβάλλον διαταράσσει την λειτουργία των οικοσυστημάτων τι αναμένει να γίνει με την μετανάστευση πολλών έμβιων όντων και ιών που ζουν σε αρμονία μέσα σε αυτά. ?? Πόσο μάλλον αν έχει και κανένα χωράφι να καλλιεργήσει κάπου εκεί κοντά. (βλέπε https://chronos.fairead.net/fakelos-anemogennitries-epiptos…).

Σαφώς η ανθρωπότητα έχει ανάγκη την ενέργεια για να λύσει πολλά από τα προβλήματα της και σαφώς δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε την τεχνολογία. Η χρήση της τεχνολογίας όμως ανάλογα με τις ευεργετικές επιπτώσεις που έχει στον άνθρωπο και κυρίως στο περιβάλλον είναι αυτό που την καθορίζει ως ανθρωποκεντρική η μη.
Η ενέργεια κατά τον Tesla, είναι αυθύπαρκτη και το ζήτημα είναι πως θα μπορέσει ο άνθρωπος να την δεσμεύσει και να την μεταφέρει στην Γη, ως παγκόσμιο αγαθό, και όχι ως εμπόρευμα, όπως άλλωστε ήταν και το όραμά του.

Η μελλοντική επιστημονική έρευνα προσανατολίζεται προς την σύνθεση μιας ουσίας, που να μπορεί να δεσμεύει ολόκληρο το φάσμα χρώματος του ηλιακού φωτός και όχι μερικώς και με απώλειες, όπως γίνεται στους σημερινούς ηλιακούς συλλέκτες.

Μέχρις όμως να φθάσουμε εκεί, όπου θα μιλάμε πλέον για καθαρή ενέργεια, δεν σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να αυθαιρετούμε και να καταστρέφουμε την ευλογία των οικοσυστημάτων του πλανήτη μας.

ΠΑΝΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ_

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search