• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Η αιχμή του δόρατος από τη "Φωνή των Αργυραδιτών": «Κανονικότητα» με σκάνδαλα μισθούς φτώχειας και καθημερινούς βιασμούς

January 29, 2023 262

Η αιχμή του δόρατος

Από τη "Φωνή των Αργυραδιτών" αρ. φ. 168

«Κανονικότητα» με σκάνδαλα μισθούς φτώχειας και καθημερινούς βιασμούς

Η λαμπερή βιτρίνα των γιορτών που πέρασαν με την πολυδιαφημισμένη φιλανθρωπία, με τα εκατομμύρια λαμπιόνια να λάμπουν εντυπωσιακά, δεν καταφέρνουν να φωτίσουν τις ζωές μας.  Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στη δίνη σκανδάλων, διαφθοράς, βίας και καταστολής,  φτωχοποίησης και ανεργίας που δήθεν  θα θεραπευτούν με τα απεριβόητα «κουπόνια». Η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας είναι εξουθενωμένη. Ζει σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας και δραματικής υποβάθμισης των όρων και των συνθηκών ζωής και εργασίας. Το λαϊκό εισόδημα έχει καταρρεύσει. Οι κοινωνικές δαπάνες έχουν ελαχιστοποιηθεί. Το κράτος πρόνοιας κοντεύει να εξαφανιστεί. Ο πλούτος και οι υποδομές της χώρας έχουν ξεπουληθεί στους δανειστές. Ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε αμερικανονατοϊκό ορμητήριο.

Μισθοί πείνας και απολύσεις

Οι αμοιβές των εργαζομένων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς το 56% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα το δίμηνο Οκτωβρίου Νοεμβρίου 2021 αμείβονταν με μεικτό μισθό κάτω των 900 ευρώ. Το ποσό αυτό βρίσκεται στα όρια των κατώτατων αμοιβών αν ληφθούν υπόψη οι τριετίες και το επίδομα γάμου. Με βάση τα στοιχεία που ανάρτησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι ότι απέκτησαν το 2020 με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2021, τέσσερις στους 10 φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 5.000 ευρώ! Δηλαδή διαβιώνουν με λιγότερα από 416 ευρώ το μήνα, ενώ μόλις το 1,9% δηλώνει ότι έχει εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ! Αποκαλυπτικός είναι ο πίνακας που δημοσίευσε η Eurostat σχετικά με τους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2021. Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα είναι στους ουραγούς της ΕΕ αφού οι αποδοχές τους ξεπερνούν μόνο αυτές των συναδέλφων τους σε Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.

Το άλλο στοιχείο αφορά την έξαρση των απολύσεων – αποχωρήσεων που έφθασαν τις 163.787 κατά τον Ιανουάριο 2022 και είναι αυξημένες κατά 73,26% από τον αντίστοιχο μήνα του 2021 (94.530 απολύσεις – αποχωρήσεις).

Σκάνδαλα και διαφθορά

Τα όσα αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων, με την υπόθεση διαφθοράς και τη σύλληψη μίας σειράς τέως ευρωβουλευτών από την Ιταλία και το Βέλγιο και της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή με κατηγορίες για δωροδοκία από το Κατάρ καθώς επίσης κι από Μαρόκο, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν κ.ά., φέρνουν στην επιφάνεια το βούρκο της διαφθοράς και της συναλλαγής που κυριολεκτικά οργιάζει μέσα στα σκοτεινά παρασκήνια των Βρυξελλών, ξεκινώντας από τους εξαιρετικά υψηλούς μισθούς των 48.000 βουλευτών, συμβούλων, βοηθών, παρατρεχάμενων, δημοσιογράφων κλπ. υπαλλήλων, με τα επιδόματα, τα έξοδα παραστάσεως, τις δαπάνες κίνησης και φθάνοντας μέχρι τα κυκλώματα των εκατοντάδων lobbying, το αδιαφανές αλισβερίσι  των Ευρωβουλευτών, τους αθρόους χρηματισμούς.

Κι ενώ τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διασπαθίζονται δεξιά και αριστερά, μια εκτεταμένη φτώχεια σαρώνει την Ελλάδα και  την Ευρώπη, καθώς το βάρος των πολλαπλών κρίσεων έχει εξ ολοκλήρου φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο η χώρα μας έρχεται πρώτη σε διαφθορά σε ολόκληρη την Ε.Ε. με το  98% των πολιτών να θεωρεί, ότι το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρα εκτεταμένο στη χώρα, ενώ έπονται η Κροατία και η Κύπρος με 94% και η Ουγγαρία με 91%. Σύμφωνα με τον πίνακα διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας η χώρα μας βαθμολογήθηκε με 49/100 και κατετάγη 17η στην Ε.Ε. και 58η παγκοσμίως.

Κάθε μέρα τα φαινόμενα βιασμού σε πρώτο πλάνο

Κάθε είδους βιασμοί και εκφυλιστικά φαινόμενα που έρχονται καθημερινά με τη μορφή της χιονοστιβάδας στο φως της δημοσιότητας δείχνουν το άλλο, το αδίστακτο πρόσωπο της κοινωνίας, τον πυρήνα της κοινωνικής οργάνωσης. Η κοινωνία των κάθε είδους βιασμών είναι ταυτόχρονα αποτέλεσμα του συνεχούς βιασμού της ίδιας της κοινωνίας από ένα πλέγμα συστημάτων και συμφερόντων. Γιατί η βία είναι βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας και συνδέεται με την ανισότητα και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η όξυνση των φαινομένων της βίας συνδέεται με διαδοχικές κρίσεις και τις κυρίαρχες πολιτικές που δοκιμάζουν τα τελευταία χρόνια τις αντοχές μας. Όσο η φτώχεια , ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι διακρίσεις, η βία και η εκμετάλλευση ανθούν, τόσο θα οξύνονται τα φαινόμενα κάθε είδους βιασμών.

Κι όμως υπάρχει ελπίδα!

Τα διάσπαρτα αγωνιστικά σκιρτήματα και οι μεγάλοι λαϊκοί και εργατικοί αγώνες, που αναπτύχθηκαν το 2022 σε όλο τον κόσμο, είναι το μόνο φωτεινό σημείο, η μόνη ελπίδα, ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να σταματήσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search