• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Σκουπιδότοπος οι Αργυράδες; Τη Δευτέρα 14/12 η κρίσιμη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο

December 09, 2020 656

 

Τη Δευτέρα 14/12 στην ειδική - κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας συζητείται το θέμα για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Παλαίρου και χωροθέτηση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.)

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο μέχρι τώρα δεν υπάρχει η στοιχειώδης ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Όλα γίνονται εν κρυπτώ. Το πού θα γίνει ο Σταθμός Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Να θυμίσουμε ότι στη συνάντηση του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών με τη δημοτική αρχή το καλοκαίρι, ο Δήμαρχος είχε αναφερθεί ότι θα κατασκευάσει ΣΜΑ, αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό για αντιδράσεις από τους Λευκιμμιώτες.

Πληροφορίες που δεν είναι επίσημες και δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο Δήμαρχος Κ. Λέσσης έχει επιλέξει τις Αργυράδες για σκουπιδότοπο. Προσπαθεί να πείσει διάφορους εκπροσώπους των Αργυράδων ότι δε θα πέσει ούτε ένα σκουπίδι σε οικόπεδο του Δήμου στις Αργυράδες. Θα γίνουν κτιριακές εγκαταστάσεις για μεταφόρτωση και άλλα ωραία αναπτυξιακά. Πρόκειται για … καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Πίσω από όλα αυτά μια είναι η αλήθεια ότι η περιοχή μεταξύ Αργυράδων και Μαραθιά θα μετατραπεί σε έναν μεγάλο σκουπιδότοπο.

Τι είναι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων .

Δεν είναι ούτε πράσινα σημεία ούτε χώροι προσωρινής αποθήκευσης. Αυτοί οι χώροι αποκαλούνται κατ΄ευφημισμόν  Σταθμοί Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων, αλλά χωρίς καμιά αμφιβολία προκαλούν όχληση και υποβάθμιση του τοπικού περιβάλλοντος και ο λόγος είναι απλός . Στους ΣΜΑ πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα των δήμων να αδειάσουν τα σκουπίδια που μεταφέρουν προκειμένου να μεταφορτωθούν στα Containers για να οδηγηθούνσε ΧΥΤΥ ή σε εργοστάσια.

Στην περίπτωση του Δήμου Νότιας Κέρκυρας προωθείται η απόφαση για τον ΧΥΤΑ Παλαίρου που σημαίνει ότι στις Αργυράδες που εγκαθίσταται ο ΣΜΑ προκαλούνται πολλαπλά προβλήματα όπως οσμές, στραγγίσματα, συχνά δρομολόγια απορριμματοφόρων κλπ. Στις εγκαταστάσεις του ΣΜΑ πηγαίνουν υποχρεωτικά όλα τα απορριμματοφόρα του δήμου. Αυτά έχουν αποτέλεσμα  τη δραματική υποβάθμιση του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος.

Μειώνεται δραματικά η αξία της γης και των κατοικιών και οι περιοχές σταδιακά προσελκύουν και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων .

Ακόμα χειρότερα στους ΣΜΑ γίνεται μεγάλη συμπίεση των απορριμμάτων προκειμένου να μειωθεί ο όγκος τους και να μεταφερθούν με τα Containers στους ΧΥΤΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα συμπιεσμένα απορρίμματα να μην μπορούν να υποστούν κανενός τύπου επεξεργασία ή διαλογή και να οδηγούνται υποχρεωτικά  στους ΧΥΤΑ για ταφή ..
Εν κατακλείδι χρειάζεται μια άλλη πολιτική για τα σκουπίδια. Αντί για ΣΜΑ χρειάζονται πράσινα σημεία, αφού προηγηθούν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Για να δούμε, τελικά, τη Δευτέρα πώς αντιμετωπίζει τους Αργυραδίτες και τις Αργυράδες ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν έχουμε αυταπάτες, απλά περιμένουμε περισσότερη ενημέρωση …

Είναι, όμως, στο χέρι των Αργυραδιτών και από αυτούς εξαρτάται αν θα σκύψουν το κεφάλι και θα ακούσουν τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα ότι ο ΣΜΑ θα συμβάλλει στην «ανάπτυξη το τόπου ή θα αντισταθούν υπερασπιζόμενοι το φυσικό περιβάλλον την υγεία και την ποιότητα ζωής τους.

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search