Print this page

Αφιέρωμα στους αγώνες των Ριζοσπαστών και την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

May 25, 2021 506

 

Η πρόσφατη 157η επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων ήταν η ευκαιρία για να ξαναπροβληθούν από τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος οι μύθοι της ξενοδουλείας.  Σύμφωνα με την επίσημη Ιστορία η Ένωση (την ανέφεραν και ως «ενσωμάτωση») ήταν το δώρο, η «προίκα» της Αγγλίας προς τον βασιλέα Γουλιέλμο – Γεώργιο Γλύξμπουργκ (Γεώργιο Α’).

Αποσιωπάται, όμως, ότι από την περίοδο της Ενετοκρατίας (14ος αι. – 1797) και στη διάρκεια της τριπλής κατοχής από Γάλλους, Ρώσους, Άγγλους, της Ιονίου Πολιτείας (1800 - 1864) οι εξεγέρσεις και οι επαναστάσεις των αγροτών, των ποπολάρων, αφού η ντόπια αριστοκρατία είχε ευθυγραμμιστεί με τον κατακτητή, αποτελούσαν μόνιμο φαινόμενο. Από την εξέγερση της βουκέντρας (Λευκάδα) και τις σποραδικές εξεγέρσεις σε απομακρυσμένα χωριά της Κέρκυρας (Νυμφές, Επίσκεψη, Λευκίμμη, Αυλιώτες, Καρουσάδες) και την  Επανάσταση ή το Ρεμπελιό των Ποπολάρων (Ζάκυνθος 1628-1631) που θεωρείται η πρώτη ταξική επανάσταση της νεοελληνικής ιστορίας, μέχρι την εξέγερση στο Σταυρό και στη  Σκάλα (Κεφαλονιά 1848 – 49) μεσολαβούν μικροί ή μεγάλοι αγώνες. Αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική απελευθέρωση. Αγώνες που παρά τις διάφορες φάσεις του, ουσιαστικά κράτησαν σχεδόν τέσσερις αιώνες.

 Το drepani.gr (argyrades.gr) με αυτό το αφιέρωμα επιδιώκει να συμβάλει στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας με πρόσφατα άρθρα που μπορείτε να διαβάσετε πατώντας πάνω σε κάθε τίτλο:

Ο Καρλ Μαρξ για την Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά

Η τερατώδης αγγλική βία στα Επτάνησα με τα μάτια και την πένα του Φρανσουά Λένορμαν

Το ριζοσπαστικό κίνημα στα Επτάνησα - H Ένωση με την Ελλάδα: Μύθοι και πραγματικότητα

Για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

Ένα γράμμα Επτανήσιου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.