03-21-2025 19:43
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Θάνατοι
Το «πουλί» πέταξε ψηλά στον Ουρανό

Ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρους ο Τάκης Οικονομόπουλος , «πουλί» πέταξε ψηλά στον ουρανό σκορπίζοντας θλίψη.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021.
Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες διαχρονικά. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής είχε διακομιστεί στη ΜΕΘ του «Ερυθρού» στις αρχές Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο Οικονομόπουλος έφυγε 17 μέρες μετά το θάνατο ενός άλλου τεράστιου μύθου του ελληνικού ποδοσφαίρου, του Μίμη Δομάζου. Μάλιστα, εμφανώς καταβεβλημένος, είχε δώσει το «παρών» στην κηδεία του «Στρατηγού» στις 27 Ιανουαρίου, τέσσερις μέρες πριν υποστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021. Είχε το προσωνύμιο «πουλί» λόγω των εντυπωσιακών του εκτινάξεων.
Ήταν ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού που έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ στις 2 Ιουνίου 1971 με αντίπαλο τον θρυλικό Άγιαξ.
Η πορεία του Τάκη Οικονομόπουλου
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τις αλάνες και το 1959 εντάχθηκε στην Αθλητική Ένωση Καλλιθέας. Εκεί παρέμεινε μερικούς μόλις μήνες, όταν στην ηλικία των 16 ετών πήρε μεταγραφή στον Απόλλωνα Αθηνών, όπου τον απέκτησε με το ποσό των 5.000 δραχμών, μετά από προτροπή του Αριστείδη Καμάρα.
Το 1962 πήγε στην Προοδευτική ως έμψυχο αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Γιάννη Βαραμέντη στον Απόλλωνα Αθηνών και το 1963 στον Παναθηναϊκό, όπου επί 13 συνεχή έτη υπήρξε ο βασικός του τερματοφύλακας.
Το 1965 έκανε ένα μεγάλο ρεκόρ, διατηρώντας την εστία του ανέπαφη για 1.088 αγωνιστικά λεπτά, από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι και τις 27 Μαΐου.
Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1965 στην εντός έδρας αναμέτρηση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1966. Αγωνίστηκε συνολικά 25 φορές με το εθνόσημο, από το 1965 έως το 1974.
Ο Οικονομόπουλος μετά την απόσυρση
Από το 1979, που κρέμασε τα γάντια του, μέχρι και το 2006 αποτέλεσε τον προπονητή τερματοφυλάκων του Παναθηναϊκού, ενώ διατέλεσε και πρώτος προπονητής για μερικά παιχνίδια το 2002 μετά την απομάκρυνση του Σέρχιο Μαρκαριάν.
Ωστόσο, συνέχισε να υπηρετεί το "τριφύλλι", αφού το 2017 ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.
Ο Τάκης Οικονομόπουλος, όμως, δεν διακρίθηκε μόνο εντός γηπέδων, αλλά και εκτός αυτών. Το έμφυτο καλλιτεχνικό του ταλέντο τον οδήγησαν να ακολουθήσει τη άλλη μεγάλη του αγάπη, αυτή της ζωγραφικής, συμμετέχοντας μάλιστα σε πολλές εκθέσεις.
Οι τίτλοι και οι διακρίσεις
-
5 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1964, 1965, 1969, 1970, 1972
-
2 Κύπελλα Ελλάδος: 1967, 1969
-
Φιναλίστ Κυπέλλου Πρωταθλητριών: 1971
-
Φιναλίστ Διηπειρωτικού Κυπέλλου: 1971
Με την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό από το 1979 μέχρι το 2006.
Το 2002 ανέλαβε προσωρινά για λίγους αγώνες προπονητής του Παναθηναϊκού, αντικαθιστώντας τον Σέρχιο Μαρκαριάν.
Το 2017, ανέλαβε πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ως επικεφαλής της διοίκησης που όρισε το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Δείτε το βίντεο:
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός
«Η οικογένεια του Παναθηναϊκού αποχαιρετά σήμερα με οδύνη τον Τάκη Οικονομόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.
Ο Τάκης Οικονομόπουλος αφιέρωσε σχεδόν όλη τη ζωή του στον Παναθηναϊκό, αγάπησε τον σύλλογο όσο λίγοι και έγραψε «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του Τριφυλλιού. Με την πράσινη φανέλα αγωνίστηκε επί 13 συναπτά έτη, από το 1963 έως το 1976, σημαδεύοντας κορυφαία χρόνια του συλλόγου μας. Ήταν βασικός τερματοφύλακας του Τριφυλλιού στη μεγαλειώδη πορεία έως τον τελικό του Wembley το 1971, ενώ με τον Παναθηναϊκό πανηγύρισε 5 Πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ. Ανήκει στο Top 10 όλων των εποχών σε συμμετοχές, παίζοντας σε 303 αγώνες σε επίπεδο Α’ Εθνικής.
Στον αγαπημένο του Παναθηναϊκού επέστρεψε όταν «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του, το 1979, οπότε και ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων. Στη θέση αυτή διατηρήθηκε επί 27 χρόνια, έως το 2006! Υπό την καθοδήγησή του αναδείχθηκαν κορυφαίοι Έλληνες τερματοφύλακες καθώς υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος.
Ο Τάκης Οικονομόπουλος δεν ήταν απλά ένας τερματοφύλακας, ήταν ο κορυφαίος Έλληνας τερματοφύλακας, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) που τον επέλεξε στην κορυφαία 11άδα Ελλήνων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών. Του αποδόθηκε σε αρκετά νεαρή ηλικία το προσωνύμιο «Πουλί», χάρη στα αντανακλαστικά και τις εκτινάξεις του, με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι… νονός του ήταν ο αείμνηστος Μίμης Δομάζος.
Το 1965 ο Τάκης Οικονομόπουλος πέτυχε ένα ακατάρριπτο έως σήμερα ρεκόρ καθώς από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαΐου, για 1.088 αγωνιστικά λεπτά, κράτησε ανέπαφη την εστία του, την εστία του Παναθηναϊκού!
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του».
Θαυμασμός και από τους νεότερους
Τον Τάκη Οικονομόπουλο θαύμασαν και έιχαν ως πρότυπο ακόμα και όσοι λόγω ηλικίας δεν πρόλαβαν να τοον δουν να αγωνίζεται.
Ενδεικτικά παραθέτουμε μια ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:
Δε σε είδα ποτέ να παίζεις πέρα από τα βιντεάκια που κυκλοφορούν, που μόνο αυτά φτάνουν για να καταλάβει κάνεις πόσο πιο μπροστά ήσουν για την εποχή σου. Πάντα όμως κυκλοφορούσε ο μύθος για το Πουλί. Και αυτό ενέπνευσε έστω και λίγο εμάς που έχουμε μεράκι με το χώρο κάτω από τα δοκάρια έστω και στις δυνατότητες μας. Καλό ταξίδι. Υ.γ. Πέρα από το μύθο για το Πουλί οι ακαδημίες μας είχαν πάντα τη στάμπα "σχολή Οικονομόπουλου". Φαινόταν πώς ήταν δουλεμενοι τερματοφύλακες που είτε έκαναν μεγάλη καριέρα είτε όχι. Κάποιοι ενδοπαναθηναϊκα και πολλοί απέναντι έχουν αλλοιώσει (όπως τόσα άλλα) την εικόνα αυτή του τριφυλλιού μας. Η περιφανεια του Μίμη και η σχολή του Τάκη θα γυρίσουν κάποια στιγμή ό,τι και να προσπαθούν οι διάφοροι.

ΜΙΛΑ...ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ!
ΜΙΛΑ...ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ! Της Όλγας Τσιλιμπάρη Οχτώ χρόνια, σχεδόν, μετά το 4.48 Ψύχωση της Σάρα Κέιν, ξανανεβαίνει στην Κέρκυρα, από τη θεατρική ομάδα του Λαοδάμα, έργο του...